Publicat la: 
7/01/2011

Cardul national de sanatate intra in productie la sfarsitul lunii ianuarie. O initiativa laudabila sau un demers inutil - cititorii isi spun opinia

Sanatate si asistenta / Foto: Reuters

La finalul acestei luni, Imprimeria Nationala va incepe productia cardului national de sanatate, document ce va deveni obligatoriu pentru fiecare asigurat ce doreste sa acceseze servicii medicale in unitatile sanitare din reteaua publica, dar si pentru medicii din sistem care vor primi, la randul lor, un card medical profesional. Acesta va fi emis individual, pentru fiecare asigurat cu varsta peste 18 ani, asemenea cartii de identitate. Vezi in articol ce date va contine cardul national de sanatate, ce avantaje ofera statului si pacientilor asigurati, dar si ce parere au cititorii MedLive.ro despre acest proces de informatizare.

Cardul national de sanatate ar trebui sa elimine birocratia si drumurile intre locul de munca si casa de asigurari pentru dovedirea calitatii de asigurat atunci cand o persoana are nevoie de servicii sau concediu medical. De cealalta parte, autoritatile vor putea cunoaste exact de cate servicii medicale a beneficiat un pacient si care sunt nevoile reale in sistem. De aceea, oficialii considera ca acest proiect reprezinta primul pas spre eficientizarea si informatizarea sistemului medical, ceea ce ar trebui sa conduca la disciplina financiara si medicala.

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.

Persoanele asigurate vor avea obligatia prezentarii cardului national de asigurari sociale de sanatate in scopul acordarii serviciilor medicale de catre furnizorii aflati in contract cu casele de asigurari de sanatate.

Cardul asiguratului va cuprinde unele informatii minime, precum:

a) datele de identitate si codul numeric personal ale asiguratului;

b) cod unic de identificare in sistemul de asigurari sociale de sanatate;

c) numarul de identificare al cardului national de asigurari sociale de sanatate.

Datele de natura medicala vor fi stocate pe un cip:

a) diagnostice medicale cu risc vital si boli cronice;

b) grupa sanguina si Rh;

c) acceptul exprimat, in timpul vietii, pentru prelevarea de organe, tesuturi si celule, dupa deces;

d) medic de familie: nume, prenume, date contact.

Diagnosticele medicale cu risc vital si bolile cronice care vor fi inregistrate pe cipul cardului national de asigurari sociale de sanatate se stabilesc prin ordin comun al ministrului sanatatii si al presedintelui CNAS.

Acceptul pentru prelevarea de organe, tesuturi si celule

Informatia referitoare la acceptul exprimat, in timpul vietii, pentru prelevarea de organe, tesuturi si celule, dupa deces, se va inregistra pe cipul cardului national de asigurari sociale de sanatate, sub conditia respectarii dispozitiilor prevazute la art.147 pct. 5 din Legea nr.95/2006 (prin act notarial de consimtamant pentru prelevare sau inscrierea in Registrul national al donatorilor de organe, tesuturi si celule), iar accesul la aceasta informatie a personalului medical va fi stabilit prin Normele metodologice date in aplicarea Legii, informeaza Ministerul Sanatatii.

Cardul profesional al medicului

Cardul profesional al medicului, un card de control, sau cheia de acces in sistemul informatizat, este utilizat de medic simultan cu cardul pacientului, pentru ca acesta din urma sa poata beneficia de servicii medicale. Toti medicii din sistem vor primi un astfel de card de control. Ca exemplu: un pacient are nevoie de o reteta de la medicul de familie. El va merge cu cardul medical la medicul de familie, care va introduce in sistem si cardul sau pentru a putea accesa informatiile si a elibera reteta.

  • Nu se va putea efectua nici un serviciu medical daca nu exista cele doua carduri in acelasi timp introduse in sistem.
  • Asiguratii vor plati contravaloarea emiterii cardului, estimata la suma de 2 euro.
  • Persoanele asigurate vor avea obligatia prezentarii cardului national de asigurari sociale de sanatate in scopul acordarii serviciilor medicale de catre furnizorii aflati in contract cu casele de asigurari de sanatate.
  • Neprezentarea cardului conduce la acordarea serviciilor medicale contra cost, cu exceptia urgentelor medico-chirurgicale si a bolilor cu potential endemo-epidemic.

  • Furnizorii de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale aflati in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate vor avea obligatia de a acorda asistenta medicala titularilor de card national de asigurari sociale de sanatate care prezinta acest document la data acordarii respectivelor servicii, in conditiile prevazute de contractul-cadru si de normele metodologice de aplicare a acestuia.

"Sistemele informatice sunt mult mai sigure decat cele in care se folosesc documente scrise, pe hartie. Daca in prezent, hartiile se plimba de la institutie la alta si pot fi accesate si citite de oricine, in sistemul informatic doar pacientul si medicul au acces la informatii. Iar daca datele vor fi publice, autoritatile vor avea posibilitatea sa cunoasca cine le-a divulgat, ceea ce este foarte greu de probat in acest moment", declara Cseke Attila, ministrul Sanatatii, la sfarsitul anului trecut.

Mecanismul de control al costurilor din sistemul de asigurari sociale de sanatate ar trebui sa se imbunatateasca dupa implementarea sistemului astfel:

  • introducerea unui mecanism suplimentar de control pentru evidentele, raportarile si decontarile serviciilor medicale;
  • asigurarea accesului rapid al furnizorilor de servicii medicale la un minim de date medicale necesare deciziei medicale, in special in caz de urgente medicale;
  • valorificarea tehnologiilor actuale privind accesul si schimbul de date in conditii de deplina siguranta si protectie a datelor cu caracter personal conform legislatiei in vigoare si recomandarilor Uniunii Europene.

Cardul va fi livrat prin Posta, la domiciliu, fiecarui asigurat.

Producerea cardului national de asigurari sociale de sanatate se realizeaza de catre Imprimeria Nationala S.A, iar personalizarea documentului de catre Centrul National Unic de Personalizare a Pasapoartelor Electronice din cadrul Directiei Generate de Pasapoarte, structura componenta a Ministerului Administratiei si Internelor.

Implementarea procesului de introducere a cardului national de sanatate va incepe in luna ianuarie 2011. Ministerul Sanatatii estimeaza ca primele carduri vor fi primite de asigurati in al doilea semestru al anului.

Data de intrare in vigoare a cardului va fi stabilita prin hotarare de guvern.

Cititorii nostri si-au exprimat opinia referitor la cardul national de sanatate. Iata cateva comentarii postate in toamna anului 2010 pe MedLive.ro:

Bamse: In tarile civilizate (...) se foloseste numarul asigurarii sociale, dar asta este posibil pentru ca exista o retea informatica guvernamentala in care fiecare persoana are toate datele introduse iar politia, medicii sau justitia le poate accesa de la un terminal al acestei retele. O asemenea retea ar costa mult mai mult decat cardurile pe care vrea sa le introduca Ministerul Sanatatii si care vor contine aceste informatii.

Astfel ca un istoric medical este usor de introdus, la fiecare vizita la medic acesta poate sa adauge diverse informatii pe card, singura problema pare sa fie cum vor introduce ei faza cu plata asigurarilor de sanatate ce trebuie actualizata lunar. Ma tem ca ne vor pune sa luam ca si acum adeverinta de la locul de munca de cate ori te duci la medic.

Viorel Florescu: Va ajuta acest card la identificarea celor care nu platesc asigurarile de sanatate? Pana acum, in tara noastra se cheltuiesc foarte multi bani pentru repararea inconstientilor care se ranesc, se sinucid, fac accidente auto. Iar bolnavii care platesc nu beneficiaza de un tratament adecvat si corect in spitale.

Ar fi bine de asemenea ca doctorii si asistentele pe baza cardului cu valoare sa nu mai ia spaga de la pacient !

Marian: O initiativa laudabila in sfirsit a Ministerului Sanatatii, dar daca tot vor sa reformeze sistemul de sanatate de ce nu o fac cum trebuie? Ma refer la faptul ca ar trebui atribuit un cont bancar acestui card de sanatate, in care sa fie virate sumele de la angajator (contributia la asigurarile de sanatate) astfel incit atunci cind asiguratul se prezinta la medic, sa poata fi decontate direct din acest cont facturile medicale rezultate. Fiecare asigurat ar sti tot timpul de ce suma dispune pentru o eventuala interventie medicala, acest cont fiind exclusiv destinat serviciilor medicale. Pentru categoriile sociale care nu platesc contributii (batrini si copii) se poate constitui un cont virindu-se de la fiecare contribuabil (asigurat) un anumit procent 5.15% din contributia lunara a acestuia. Multumesc anticipat pentru un eventual raspuns la aceasta nedumerire a mea.

JimJim: (... ) S-a gindit careva dintre desteptii de la Ministerul Sanatatii ce inseamna o baze de date? Ca nu e bambiliciul cu care e obisnuita functionarimea sa se joace pe calculatoare! Si or sa stea medicii sa transfere datele din fisele medicale ale pacientilor (multi dintre ei au mai multi de 2000 de capete) in baze de date? Cine o sa-i invete si cu ce costuri pe toti sa foloseasca aceste baze de date si calculatorul, in general?

S-a mai incercat la sfirsitul anilor 90 sa se introduca chestia asta cu cardul de sanatate si a picat repede, ca nu convenea unora sus pusi. Adica cardul asta functioneaza in tari civilizate unde omul muncitor plateste taxe la stat si taxele alea se duc unde trebuie. I se pare cuiva ca Romania seamana cu asa ceva?

Corina Alexinschi: Sunt medic de tara, deci stiu ce spun. Batranii si bolnavii vin de obicei fara acte de identitate sau apartinatori, pe jos, 6-7 km. Evident nu-i pot trimite acasa dupa card (pe care il vor uita desigur), deci consultatii nedeclarate si in consecinta neplatite. Sunt multi pacienti ce lucreaza in alte localitati cu domiciliu cine stie pe unde pe la tara si care, ca si la PNESS nu-si vor primi cardurile.

ReCon: Aici e nevoie de o abordare mult mai ampla, mai serioasa. Pana la aspectele comentate mai sus, exista unele mult mai importante.

Cardul national de sanatate, fiind proiectat sa vina in ajutorul pacientilor, este necesar sa respecte TOATE drepturile acestora, printre care si cel la viata privata: daca in cipul din acest card se vor afla toate datele medicale din dosarul medical al pacientului, atunci aceste date pot fi cu MARE usurinta extrase de oricine care are cunostinte tehnice in domeniu, si deci furate si apoi posibil folosite impotriva pacientului (prin diverse metode una dintre ele este santajul pentru obtinerea unor sume de bani). Daca cipul nu va contine aceste date medicale atunci el nu va fi decat o cheie electronica de acces la dosarul medical (precum cardul bancar) si va trebui sa existe un intreg sistem national informatic de gestiune a tuturor dosarelor medicale, sistem care sa functioneze 100% tot timpul, neintrerupt deci o noua cheltuiala, mult mai mare! Poate s-a uitat, dar suntem in plina criza economica! E cazul sa nu facem risipa de bani

Concluzie: Cardul national de sanatate este pur si simplu inoportun, oricum ar fi el.

Hipocrate: Noi romanii gandim, ca de obicei, pe termen scurt si prea putin pe termen lung. Cardul de Sanatate National se foloseste cu succes in majoritatea tarilor UE, fiind emis de catre asiguratorul catre care cotizezi si care are obligatia, confirm legislatiei UE, de a-ti elibera un alt card european de sanatate valabil in perioada in care calatoresti in afara tarii. Pe langa cele spuse in articol, informatizarea sistemului concomitent cu introducerea Cardului de Sanatate simplifica procedurile, obliga CNAS sa fie mai transparenta in privinta cheltuielilor, obliga doctorii de familie sa dea informatii reale in privinta pacientilor arondati si decontarea unor sume realiste de la CNAS interconecteaza toti operatorii din domeniul medical (inclusiv farmaciile). Doctorul se concentreaza asupra pacientului, nemaipierzandu-si timpul cu sute de hartii si hartiute, pacientul care primeste o reteta compensata de la un medic specialist nu va mai fi nevoit sa alerge la medicul de familie sau CNAS pentru rescrierea retetei sau aprobari, existand evidenta online si interconectivitatea farmaciei cu CNAS si toti ceilalti factori medicali implicati.

Ionescu Vlad: Intrebare catre cei mai luminati: Cine a introdus datele personale, antecedentele personale fiziologice si patologice, tratamentele la zi, vaccinarile la zi etc in baza de date necesara unui asemenea card? A luat cineva foile de observatie in mana sa le introduca intr-o asemenea baza de date sau inregistrarile se vor face din mers incepand cu 1 ian 2011. Daca da, atunci acest card va fi cu adevarat util dupa zeci de ani.
Bani aruncati pe fereastra.

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.

Citeste si:

Emma Olaru, Redactia MedLive.ro

Specialitate: 
Comentarii

In sfarsit se mai taie din birocratie.

Sunt utilizatorul unui card de sanatate intr-o tara occidentala, si pot sa spun ca este deosebit de util,dar nu poate tine loc grijii pe care prebuie sa o manifestam permanent pentru propria sanatate si in primul rand a felului cum ne alimentam.Deexemplu ,nu mai sunt necesare retetele de medicamente in formai de hartie ,in card fiind inscrise de catre medicul curant intreaga lista de medicamente si durata pentru care este valabila reteta .La expirarea duratei se cere un nou consult la medicul de familie si reteta va fi actualizata .In cazul unei urgente cardul este suficient pentru a putea beneficia de asistenta cea mai competenta.Intr-un cuvant este o adevarata binefacere pentru timpul si sanatatea noastra.In plus acuratetea actului medical din punct de vedere administrativ este desavarsita.

Cardul matale are si cip? Esti cool!
Al meu e italian si are numai banda magnetica. E plastificat si cere data nasterii, locul nasterii si codul fiscal. Nu invadeaza viata mea personala si nu-mi sufla in ceafa. Si inca ceva, avangardistule : aici sistemul sanitar chiar functioneaza...(S-a umplut lumea de snobi...iar snobii ignoranti au adus lumea acolo unde e azi...)

Asa suntem noi romanii! ne vaitam ca nu e bine. daca vrem sa achimbam ceva, iar nu e bine. ramanem cu vaicareala!!

Se vorbeste de Card, dar nu se vorbeste de un sistem informtic care sa gestioneze sistemul de card. Treaba romaneasca..aranajam repede 2 licitatii pentru chip uri is plastice dar nu stim fluxul. Probabil o sa umple cineva cu sacosa sa le distribuie si sa noteze pe hartie cui si ce i a dat. O idee buna dar care are sansele sa se scufunde cu larg ul concurs a celor de la CNAS si MS dornici sa isi ia partea grasa.

Nu sunt de acord. Anul acesta mi-am scris dizertatia pe Sistemul de sanatate publica in Romania si am avut acces la foarte multe documente, rapoarte, legi, de unde am aflat ca pentru sistemul informatic despre care vorbesti s-a facut licitatie inca inainte de 2004, s-a castigat licitatia, s-a inceput dezvoltarea sistemului, dar dupa schimbarea guvernarii proiectul a fost abandonat pe ultima suta de metri. Apoi s-au schimbat legile in domeniul sanatatii si iar era nevoie de modificari ale softului. Pe care statul nu le mai finanta. Deci, la acest sistem se lucreaza de cativa ani, a fost bine documentat, modificat si re-modificat de-a lungul timpului si eu cred ca in eficienta lui, mai ales ca in Romania avem cei mai buni programatori din lume si mii de companii din alte tari apeleaza la firmele noastre pentru crearea unor softuri personalizate. Eu cunosc 2 tipi care au lucrat la sistemul informatic al politiei romane si, din propria experienta pot sa va spun ca e cel mai tare lucru pe care l-am vazut pana acum. Eu sunt cetatean strain, de 10 ani in Romania, si am avut foarte multe tangente cu autoritatile romane. Iar cand am vazut la Ambasada Romaniei din Franta ca stiau despre mine ca facusem liceul la focsani, facultatea si masterul la bucuresti, stiau in ce tari am fost in ultimii 5 ani si cum ii cheama pe parintii mei si pe ce strada locuiesc in tara mea de bastina, am spus Jos Palaria! Aveau poze cu mine din anul 1 de liceu pana in facultate (eu trebuia sa imi fac permis de sedere anual). Eu am avut 3 CNP-uri in viata mea - ei le aveau pe toate. N-as fi stiut toate astea daca nu imi pierdeam toate actele in Franta si cand am apelat la ei, m-au luat la intrebari timp de aproape 2 ore. Stiau despre mine tot! e frustrant, intradevar, sa ti se dezvaluie identitateam, dar voi ce credeti ca la banca nu au toate datele voastre? La banca e mai periculos pentru ca orice operator poate intra ion contul tau si se poate juca cum vrea el. Dar de asta exista legi in Romania care ne protejeaza, si daca cineva le incalca si altcineva are de suferit, se aplica legile pentru respectarea drepturilor omului. Nu trebuie sa fim pesimisti. suntem in secolul tehnologiei si circulatiei informatiilor - hai sa vedem partea buna a lucrurilor.

Tie chiar iti place SF-ul! Ar trebui sa te apuci de scris in domeniu, pt ca ai talent.
Mai cunosc pe cineva caruia ii plac atat de mult minciunile spuse de el, ca ajunge chiar si el sa le creada!!!

"pentru fiecare asigurat cu varsta peste 18 ani, asemenea cartii de identitate"... Suna foarte promitator. Inseamna ca /// care sug de-a-moaca sistemul de sanatate la care nu contribuie cu nimic, nu vor pune laba pe asa ceva. Ufff.. Sa nu fiu gresit inteles. I-am numit /// care nu se asigura si nu pe ceilalti, care o fac!
[Editat de MedLive.ro]

va fi un mare fas. ideea in sine e buna, dar emiterea cardurilor va fi cea mai usoara etapa. costurile de implementare vor fi uriase si nu stiu daca Romania si le poate permite in actuala conjunctura. iar cei care cred ca se va elimina birocratia, se inseala. de cand a aparut SIUI birocratia s-a amplificat. cei din sistem cunosc problema.

daca e o baza de date, ce rost mai are CIP-ul ????

Eu efectiv ma minunez de prostia romanilor. Stau si citesc si nu imi vine sa cred ce opinii emite lumea. Treziti va ba odata. Card de sanatate este in orice tara civilizata de pe lumea asta si fara el esti trimis la plimbare: vraci, vrajitaore si din astea. E prima masura care incearca sa instaureze normalitatea intr-un sistem fara nici un capatai. Adevarata problema o reperezinta "spargerea" CNSAS ului. Aia e miza adevarata si intrarea in piata a asiguratorilor privati. Da oricum va las ca deja treaba devine prea complexa pentru voi.

ce treaba are CNSAS aici? ca astia se ocupa cu arhivele securitatii...

Sa nu se intample la fel ca si cu acele cartoteci albastre care s-au distribuit in urma cu mai multi ani si nu au avut nici o utilitate.Pe de alta parte,distributia lor va fi greoaie daca se trimit prin posta.Multi asigurati si-au schimbat domiciliul,locuiesc in localitati unde au numai resedinta,sau au mai multe resedinte,la vechiul domiculiu locuind altcineva (rude ,chiriasi,).Cred ca distributia ar trebui sa se faca tot prin medicul de familie.Pe de alta parte cum se va face dovada calitatii de asigurat?Iar va trebui sa mergem la casa de asigurari sa luam adeverinta de fiecare data cand mergem la medic?Pe urma am mai auzit o aberatie.Pensionarii cu pensie mai mare de 740 lei vor trebui sa aduca adeverinta de la casa de asigurari desi pe cuponul de pensie se evidentiaza contributia platita.O alta problema se refera la o hotie a statului roman.Pina in 2001 sau 2002,toti pensionarii plateau asigurarea de sanatate si acest lucru era evidentiat pe cuponul de pensie.Guvernul Nastase a hotarat ca acea contributie sa nu mai fie evidentiata pe cuponul de pensie ,banii sa fie virati direct de la casa de pensii la casa de asigurari de sanatate.S-a ajuns astfel ca acum sa se spuna ca pensionarii nu platesc asigurari.Unde sunt acei bani?Pensionarilor nu le-au fost dati,la casa de asigurari nu au ajuns.Oare in ce buzunare s-au oprit?Stimatii ziaristi de investigatii care investigheaza toate rahaturile nu s-ar putea ocupa de o investigatie serioasa in acest sens?La fel si cu taxa de drumuri de pe vremea ministrului Basescu.Prima data se achita la CEC, iar ulterior s-a introdus in pretul carburantilor.Acum Berceanu a introdus din nou taxa prin rovinieta.Oare mai pot sa ne fure si sa ne prosteasca mult timp?

Eu am depus formularele de doua ori pentru cardul de sanatate, din 2007, fiind nevoit sa plec din tara pe termen mai lung. De fiecare data mi s-a zis ca urmeaza sa il primesc in 2 saptamani maxim o luna. Nici acum nu cred ca se va elibera acel card.

Imi place ca guvernul introduce un card de sanatate pentru a simplifica birocratia. Bun !
Dar cu MALPRAXIS-ul ce facem ? Cu "calitatea" consultatiei si "precizia" diagnosticului cum ramane ?
Malpraxis-ul incepe inca din vremea studentiei, unde se dau spagi la profesori, iar "investitia" se amortizeaza practicand medicina.

O chestie inutila cu care caram dupa noi informatii ce exista deja in sistem. Ca exista si in tari civilizate nu ma incalzeste cu nimic.

eahhh... trebuiau dati niste bani si unor firme, acolo: designul cardurilor, pastrarea bazelor de date, realizarea suportului fizic al cardurilor, "training" pentru medici, softuri noi, echipamente cu cerinte de un sistem ANUME (ca doar n-o fi nevoie de compuri simple, pe care sa ruleze vreun "open source")... poate Directii noi prin Minister si "compartimente" noi pe la CNASS si CJASS si spitale... pe scurt: TZEPE!!!

Pe de alta parte: DE CE mi-ar fi "util" mie un astfel de "card"? l-am cerut EU? Pai, la HALUL in care sunt serviciile de sanatate in RO, decat sa platesc la CNASS si sa mai platesc IN PLUS "cotaxa" la niste servicii de sanatate jalnice (daca, Doamne fereste! am nevoie de ele) si pentru niste spitale si laboratoare in paragina si adevarate "bombe" dpdv. al securitatii sanitare si de protectie a mediului NU mai bine dau poate ceva mai multi bani (dar poate DELOC, in caz ca nu ma imbolnavesc) la o clinica particulara - dar care imi ofera servicii cum VREAU eu?!!

In loc sa construiasca niste spitale NOI (si sa le DARAME pe alea vechi - dupa cum am zis: adevarate "bombe"!!!) - ii trebuia chelului tichie de margaritar >:)

TZEAPAAAAAAA!!!!!!!!!!!!

Cardul este bun. Nu si tunul pe care vor sa-l traga cei care gestioneaza acest card. Fiecare card va costa cca 2 euro. S-a intrebat cineva cat costa confectionarea unui card bancar ? De cca 5 ori mai putin.
Dar cand este vorba sa jumulesti fondurile publice nu mai conteaza.

Mda in Romania asta mai lipsea, card de sanatate.
Doctori competenti, spitale curate si medicamente avem din belsug. Acum vom avea si card de sanatate care nu va putea fi utilizat decat dupa ce se pune la punct sistemul de sanatate.
Vai de capul nostru, suntem si multi si prosti ca ii lasam pa jmenarii astia din Guvern sa faca prostiile astea!

Cine va incarca pe respectivele carduri toate informatiile din fisele medicale ale pacientilor ? Ce armata de oameni este necesara ! Cine va verifica informatiile stocate ? Daca pe card este trecuta o grupa sanguina si eu am alta ce se va intimpla intr-o situatie de urgenta ....? O armata de hahalere condusa de un bozgor timpit si trufas care experimenteaza tot felul de traznai pe spinarea romanilor. Evident ca pe bani buni care intra in buzunarelele cui trebui! Apropos, Dl. Borbey este cel mai mare propietar de paduri din ROMANIA si este MINISTRUL MEDIULUI . Parca este mai bine aici decit in UNGARIA MARE .....

ptr.someri si pentru cei care nu mai reusesc sa se angazeze .EX-am 52 ani si sunt somer de 4 luni nu reusesc neam sa-mi gasesc o slujba cine imi va da card de sanatate ?

O baza de date de sanatate poate fi utilizata pe baza CNP, cu buletinul. Nu e necesar un card de sanatate.
Cipul respectiv este un fel de cheie la partea ta din baza de date si nu contine atatea date cate credeti voi, ci doar le poate face accesibile din baza de date.
Dar, inca o data, era suficient buletinul.

Baza de date este foarte buna, dar de ce sa imi mai dea inca un plastic la mine, este suficient sa ai Cartea de Identitate, si aceasta sa fie introdusa in aparat

S-a mai incercat faza asta cu cardul de sanatate inainte de 2000. Nu a mers prea mult ca si-au dat seama smecherii ca asta ar dauna bisnitzurilor personajelor sus puse si cu influenta. Adica , cum ar veni , daca tot romanul ar folosi cardul de sanatate , s-ar stii cit se cheltuieste cu serviciile medicale, ceea ce ar fi rau pentru unii si n-ar mai putea fura. Asa ca, pina la urma , l-au dat disparut si apoi mort -pe card-. Treaba e ca s-a semnat la greu cu UE pe NV cum se zice in popor si acum a cam venit vremea scandentei , adica a faptelor . Si UE vrea sa vada implementat sistemul de tara civilizata . Asa ca , dupa regulile KGB-iste la care Romania a aderat de muult de tot si care sint cartea de capatii a conducatorilor romani, acum se incearca sabotarea din interior a cardului cu mici tertipuri care or sa-l faca inutilizabil. Si la sfirsit or sa se jure pe ma-sa si pe ta-su ca ei au vrut sa faca cardul da' nu le-a iesit!

Noi vrem să facem să funcționeze totul ca în țările mai civilizate ca a noastră dar începem totul de la ideea scurgerii unor sume de bani cât mai mari în buzunarele acestei mafii care s-a instalat în toate structurile de conducere a statului şi cu ce mai rămâne să rezolvăm şi problema în cauză, atât timp cât acești bani cu care contribuim pentru sănătate vor fi gestionați de stat sistemul sanitar v-a fi într-o permanentă criză. Pe acest card ar trebui să depun sumele de bani pentru sănătate: cele oprite pe statul de plată, cele pe care doresc personal să le depun sau cele din eventuale donații, cu acest card să mă prezint la medic şi să fac plata actului medical primit. De ce să plătesc acești bani statului ca statul să prin CNAS să plătească medicul, e o scurgere de bani în buzunarele celor ce parazitează acest sistem de sănătate, adică de ce să nu plătesc eu direct medicul şi să-l plătească indirect CNAS-ul? Simplu, bani pentru mafioți.

Cunoscând actualul sistem informatic SIUI utilizat de CNAS vreau să semnalez următoarele aspecte legate de introducerea cardului naţional de sănătate:
-Sistemul informatic nu este gestionat ca sistem unic pe ţara ci ca sisteme informatice judeţene de către fiecare CJAS, cu toate că au aceiaşi structură a bazelor de date. Din această cauză o persoană fizică sau un medic înregistraţi într-o bază de date a unui judeţ pot să nu fie recunoscute de o altă bază de date din alt judeţ;
-O persoană fizică poate trece în timp prin mai multe stări: elev, student, angajat, neangajat dar plătitor de contribuţie, neangajat şi neplătitor de contribuţie, şomer, pensionar etc. Sistemele informatice gestionate de Casele Judeţene pot certifica numai starea de angajat judeţean prin înregistrarea declaraţiilor lunare depuse de angajatorii din judeţul respectiv. Apare o problemă când asiguratul lucrează într-un judeţ şi locuieşte în alt judeţ (navetist). De asemenea trecerea dintr-o stare în altă stare a unei persoane fizice se poate clarifica şi înregistra numai pe bază de adeverinţe sau alte acte doveditoare;
-Sistemul SIUI nu poate suplinii lipsa unei baze de date unice pentru toţi cetăţenii tării, bază care să fie gestionată în comun de toate instituţiile statului şi prin intermediul căreia să se facă schimbul de informaţii ;
-Implementarea sistemului SIUI a costat mult, a fost făcută greu în câţiva ani şi nici azi nu funcţionează cum trebuie;
-Sistemul informatic SIUI este conceput ca un sistem contabil de decontări lunare şi mai puţin ca un sistem care să ajute medicii şi prestatorii de servicii medicale în relaţia cu pacienţii (istoric diagnostice, medicaţie etc.);
-Mulţi medici şi prestatori de servicii decontate de CJAS utilizează propriile programele informatice dar care au facilitatea de a face raportările lunare în structura cerută de aplicaţia SIUI. Introducerea cardului naţional de sănătate implică modificarea programelor utilizate şi achiziţia de aparatură pentru citirea cardurilor;
-Nu cred că introducerea cardului de sănătate poate fi făcută rapid prin cârpirea actualul sistem SIUI iar ministerul sănătăţii va primii o mare ţeapă.

Acest card va insemna mai multa birocratie. Va dau un exemplu, cand s-a introdus computerul la banca teoretic durata de stat la ghiseu trebuia sa se micsoreze, dar e invers. Va dau un exemplu, pe vremuri cand te duceai la CEC sa ti se calculeze o dobanda sau sa iti dea banii totul se facea pe loc completat de functionarul bancar. Dura circa doua minute. Acum pana iti introduce datele in calculator, pana rasneste masinaria aia, pana printeaza ... timpul se dubleaza daca nu mai mult. Ce s-a casigat oare? Ca sa nu mai vorbim de consumul de curent etc.

Pagini

Echipa medicala MedLife - Medicina de familie

Gavrilescu Cristina-Florentina,Medic Specialist
Medic Specialist
Marin Florin,Medic Medicina de Familie, Medic Medicina Generala
Medic Medicina...
Surugiu Elena,Medic Primar
Medic Primar
Zarnescu Oana,Medic Specialist Med. Familie
Medic Specialist...

Articole similare

Sanatate si asistenta / Foto: Reuters La finalul acestei luni, Imprimeria Nationala va incepe productia cardului national de sanatate, document ce va deveni obligatoriu pentru fiecare asigurat ce doreste sa acceseze servicii medicale in unitatile sanitare din reteaua publica, dar si pentru medicii din sistem care vor primi, la randul...
Scoaterea Plicului din buzunarele halatelor albe si aducerea lui la vedere pe masa ar fi eficienta doar in cazul privatizarii masive a aparatului medical / Foto: PhotoXpress Fie ca suntem dispusi sa admitem, fie ca nu, Plicul este cel care mentine functional sistemul medical romanesc. In absenta lui, aparatele vor fi scoase din priza, chirurgii...
Sanatate si asistenta / Foto: Reuters La finalul acestei luni, Imprimeria Nationala va incepe productia cardului national de sanatate, document ce va deveni obligatoriu pentru fiecare asigurat ce doreste sa acceseze servicii medicale in unitatile sanitare din reteaua publica, dar si pentru medicii din sistem care vor primi, la randul...
Dr. Google / Foto: Reuters In urma cu doua saptamani, v-am intrebat unde cautati informatii pretioase atunci cand va confruntati cu o problema medicala. Din cei 142 de votanti, un procent covarsitor - 79% - alege Internetul ca principala sursa de informare, in timp ce restul de 21% apeleaza la medic. Cum comenteaza cititorii MedLive.ro? In...
Parintii se documenteaza de pe internet / Foto: FreeDigitalPhotos Internetul nu ofera cele mai bune solutii pentru rezolvarea problemelor de sanatate ale copiilor. O echipa de cercetatori britanici a cautat pe Google sfaturi pentru cinci probleme comune, inclusiv autismul si alaptatul bebelusilor. Doar 200 din 500 de site-uri verificate au...