Publicat la: 
14/10/2015

Care este legatura dintre alimentatie si migrene?

Estimarile arata ca 10% dintre barbati si 25% dintre femei sufera de migrene ocazional sau in mod regulat. Multi dintre cei suferinzi sunt convinsi ca anumite alimente pot provoca aceste crize migrenoase, scrie site-ul passionsante.be, citat de Agerpres. Ce alimente pot declansa o migrena?

Migrena se caracterizeaza prin crize care dureaza de la 4 la 72 de ore, marcate de dureri de cap pulsatile care afecteaza o parte a craniului, greata si/sau varsaturi, sensibilitate la lumina (fotofobie) si sunet (fonofobie), cu agravare a starii la efort. Intr-o treime din cazuri, migrena este insotita de aura, mai ales oftalmica (aparitia puncte sau linii in campul vizual).

Migrena este o boala cu o componenta ereditara puternica, dar se stie totodata ca numerosi factori pot fi implicati in declansarea crizelor: tulburari de somn, stres, surmenaj, menstruatia, expunerea la lumina, zgomot, mirosuri, schimbarea brusca de temperatura, efort fizic sau intelectual, precum si anumite produse alimentare. Pacientii au identificat o serie de alimente sau componente ale acestora.

Alimentele care contin amine vasoactive (tiramina, histamina, feniletilamina): vin rosu, branza, peste, carne, ciocolata, bere, drojdie, crustacee, varza, smochine, ceapa sau anumite tipuri de fasole.

Alimente care contin glutamat de sodiu, un potentiator de gust o folosit in bucataria chinezeasca, care se gaseste in sosul de soia, ciorbe, supe, conserve si feluri gata preparate. Glutamatii sunt in mod inerent prezenti in multe alimente bogate in proteine, cum ar fi mazare, rosii, ciuperci, cereale, carne si peste.

Produse alimentare care contin nitriti, cum ar fi carnea procesata (sunca, salam, carnati, pateu etc.).

Alimentele care contin sulfiti, cum ar fi vinul si carnea rosie.

Legumele care contin multi nitrati, cum ar fi telina, andivele, spanacul, salata verde, feniculul, varza chinezeasca sau sfecla.

Fructe ca avocado, banane si citrice.

Nucile si preparatele cu nuci.

Produse lactate procesate, cum este iaurtul.

Aspartamul, indulcitor artificial.

Bauturile si alimentele care contin cafeina: cafea, ceai, cola, cacao, unele bauturi energizante si ciocolata. Asocierea este paradoxala deoarece, potrivit celor care sufera de migrene, acestea pot fi declansate de un exces sau de un deficit de cafeina.

Relatia dintre alimente si migrene este descrisa ca fiind una de la cauza la efect: un aliment sau un grup de alimente contribuie la declansarea unei crize. Dar, atunci cand situatia este mult mai putin clara, sunt avansate mai multe ipoteze in incercarea de a intelege mai bine legatura pe care pacientii o stabilesc intre migrena si alimentatie.

Migrena nu ar fi provocata de un anumit aliment, dar in faza initiala a crizei, numita prodromica, atunci cand simptomele nu sunt inca prezente, s-ar declansa dorinta de a manca un anumit produs, cum este de exemplu ciocolata: in acest caz nu consumul de ciocolata este cauza, ci consecinta.

O alta ipoteza este ca nu alimentele sunt responsabile de criza migrenoasa, ele fiind in mod gresit incriminate de catre cei care sufera de astfel de dureri de cap. De exemplu, dupa o cina cu prietenii, migrena este pusa pe seama consumului de vin, a unei varietati de peste sau unui anumit tip de branza, cand in realitate este consecinta unei stari de oboseala, de lipsa de somn, stres ... sau toate impreuna.

A.C.

Specialitate: 
Comentarii

ce mai ramane de mancat ------:) ?

Pagini

Echipa medicala MedLife - Ecografie 3D, Medicina interna

Medic Primar
Medic Primar
Rohan Calin-Theodor, Medic Primar
Medic Primar
Medic primar
  •  
  • 1 of 15

Articole similare

Singurul tratament corect pentru apendicita este interventia chirurgicala / Foto: YouTube Organismul uman este o masinarie perfecta. Nu avem nici o piesa in plus. Fiecare “rotita” este la locul ei cu un rol mai mult sau mai putin cunoscut, dar niciodata fara rost. Apendicele cecal, considerat pana nu demult un rudiment, este o prelungire a...
Persoanele care lesina se pare ca au o predispozitie genetica puternica, conform unei cercetari publicate in revista Neurology. Lesinul este o pierdere subita si trecatoare a cunostintei, fara oprirea inimii si a miscarilor respiratorii atunci cand corpul tau reactioneaza la anumiti factori declansatori, cum ar fi stresul emotional sau vederea...
Manechinele medicale sunt folosite pentru a forma viitori medici, dar interactiunea propriu-zisa cu acestea poate fi bizara. La Universitatea Sheffield Hallam din Marea Britanie, profesorii folosesc realitatea augumentata pentru a transforma manechinele in persoane reale. Aplicatia dezvoltata de catre acestia contine scenarii diverse,...
Deoarece intr-o garda recenta am avut un pacient de sex masculin, in varsta de 1 an 9 luni, care s-a internat pentru febra inalta (39,7 grade Celsius ) si care in timpul examenului clinic pe care il efectuam a prezentat o criza de convulsii tonico clonice generalizate, cu privire fixa si cu stop cardioresirator instalat rapid, ce a necesitat...
Leslie Saxon, fondator al USC Center for Body Computing, vrea sa inregistreze fiecare bataie de inima a fiecarui om de pe planeta. Viziunea ei nu se opreste aici; Saxon doreste sa creeze o retea online in care oricine isi poate inregistra datele medicale prin intermediul unui telefon mobil, astfel incat utilizatorii sa isi poata intelege si...