Publicat la: 
29/03/2017

Care este legatura dintre nivelul de stres si declansarea obezitatii

Obezitatea este unul dintre cei mai importanti factori de risc pentru decesul prematur la nivel modial - crescand substantial riscul de a dezvolta afectiuni cronice, precum bolile de inima si cancerul - astfel ca intelegerea factorilor ce declanseaza obezitatea are implicatii terapeutice importante.

Un studiu, publicat recent in jurnalul de specialitate "Obesity", confirma existenta unei legaturi puternice intre prezenta unui nivel ridicat de stres pe o durata lunga de timp si cresterea in exces a tesutului adipos, noteaza nytimes.com.

Obezitatea este adesea insotita de o serie de comorbiditati, printre care: hipertensiunea, toleranta scazuta la glucoza si dislipidemie - numita si sindrom metabolic. Simptomele sindromului metabolic se aseamana cu cele ale sindromului Cushing, o afectiune caracterizata prin productia in exces a cortizolului - hormonul stresului.

Cortizolul are o gama larga de efecte fiziologice asupra organismului uman si joaca un rol important in metabolizarea glucozei si a lipidelor, dar si in activarea sistemului natural de aparare al organismului impotriva unui nivel crescut de inflamatie.

In acest sens, cercetatorii de la UCL (University College London) sunt de parere ca hiperactivarea pe termen lung a axului hipotalamo-hipofizo-corticosuprarenalian - sistemul neuroendocrin care regleaza nivelul de cortizol din organism - contribuie la declansarea obezitatii si a sindromului metabolic in randul persoanelor sanatoase.

Obiectivul cercetatorilor a fost testarea ipotezei conform careia prezenta unui nivel ridicat de cortizol in organism contribuie la declansarea obezitatii.

Pentru a realiza cercetarea, oamenii de stiinta au testat 2.527 de barbati si femei cu varste trecute de 50 de ani, in incercarea lor de a cuantifica nivelul de stres resimtit de catre participanti, prin masurarea nivelului de cortizol din organism.

Concentratiile de cortizol din organism au fost determinate in baza testelor efectuate pe segmente de doi centimetri de par, inaltime, greutate si circumferinta taliei, luand in considerare si alte variabile importante, precum: varsta, sexul, statutul socio-economic, prezenta fumatului, a diabetului zaharat si artritei.

In timp ce studiile efectuate anterior pe aceasta tema au avut in vedere nivelul de cortizol masurat prin intermediul analizelor de sange, urina si saliva - ale caror rezultate variaza in functie de momentul din zi - studiul de fata a fost capabil sa masoare nivelul general de stres pe o perioada de doua luni pentru a obtine o imagine completa a efectelor stresului prelungit asupra intregului organism.

Cercetatorii recunosc insa ca s-au aflat in imposibilitatea de a spune cu precizie daca nivelul cronic de cortizol este o cauza sau o consecinta a obezitatii, admitand ca este posibil ca tesutul adipos in exces sa ridice nivelul general de stres in organism.

Cu toate acestea, oamenii de stiinta insista asupra dovezilor ce arata ca o concentratie mare de cortizol in organism este corelata stresului cronic si declansarii obezitatii, iar rezultatele studiului de fata ofera dovezi consistente pentru a sustine ca expunerea organismului la un nivel ridicat de stres pe termen lung este asociata prezentei stratului adipos in exces.

Studiul reprezinta un pas in fata in cadrul cercetarilor de specialitate pe tema obezitatii, iar metodele de testare ale nivelului de cortizol din organism, pe baza mostrelor de par, sunt bun indicator al prezentei stresului cronic, puternic asociat cresterii exagerate a greutatii corporale.

In acest sens, autoarea principala a studiului - Sarah E Jackson, epidemiolog in cadrul UCL - a declarat ca, desi este imposibil sa eliminam in totalitate stresul din viata noastra de zi cu zi, putem gasi modalitati pentru a il reduce si a il tine sub control, cata vreme suntem constienti de faptul ca stresul poate duce la supraalimentare, in special prin consumul excesiv de dulciuri.

Autor: G.T.