Publicat la: 
22/11/2016
Care este legatura dintre obezitate in perioada adolescentei si densitatea osoasa la varsta adulta?

Obezitate/ Foto: MorgueFile.com

Adolescentii obezi pot suferi efecte ireversibile asupra densitatii osoase din aceasta cauza, potrivit unui nou studiu ce urmeaza sa fie prezentat la congresul anual al Societatii de Radiologie din America de Nord (RSNA), informeaza EFE, citat de Agerpres.

Obezitatea in copilarie si adolescenta este asociata cu o serie de riscuri de sanatate printre care se numara boli cardiovasculare si diabet.

In cadrul noii cercetari, oamenii de stiinta iau in considerare modul in care greutatea in exces poate afecta negativ structura osoasa.

'Despre obezitate s-a crezut anterior ca protejeaza sanatatea oaselor, insa studii recente au evidentiat o inmultire a cazurilor de fracturi ale antebratului in cazul adultilor tineri', arata autoarea cercetarii, Miriam A. Bredella, specialista in radiologie la Spitalul General din Massachusetts si profesor asociat de radiologie la Harvard Medical School din Boston.

Pentru a afla legatura dintre obezitatea in cazul adolescentilor si structura osoasa, echipa condusa de Bredella a studiat 23 de adolescenti obezi, cu o varsta medie de 17 ani si cu un indice de masa corporala de (IMC) de 44 kg/mp.

'Adolescenta este momentul in care atingem un varf in ceea ce priveste densitatea osoasa, iar orice scadere in acest timp reprezinta o problema serioasa', a explicat specialista. 'Stim din alte probleme cronice care duc la pierderea densitatii osoase in adolescenta, cum ar fi anorexia nervoasa, ca riscul de fracturi se mentine la varsta adulta, chiar si dupa normalizarea greutatii corporale. De aceea, este important sa se abordeze de timpuriu aceasta chestiune', a adaugat ea.

'Exista mai multe mecanisme prin care grasimea viscerala afecteaza negativ osul', mai spune dr. Bredella adaugand ca aceasta 'secreta substante care conduc la inflamatii cronice', ce stimuleaza la randul lor formarea de osteoclaste ? celule din sange ce resorb oasele. 'In plus, vitamina D, care este un factor important pentru sanatatea osoasa, este solubila in tesut adipos si ramane prinsa in celulele de grasime', a explicat omul de stiinta adaugand ca hormonul de crestere, care joaca si el un important rol pentru sanatatea osoasa, are un nivel mai scazut in cazul adolescentilor obezi.

Studiul concluzioneaza ca adolescentii care au o cantitate mare de grasime viscerala si o masa musculara scazuta au un risc mare de slabire a structurii osoase.

'Cel mai bun mod de a preveni diminuarea densitatii osoase este printr-o alimentatie sanatoasa, ce contine cantitati adecvate de calciu si vitamina D, alaturi de exercitii suficiente, asa cum am aratat in studiul nostru, ca masa musculara este buna pentru sanatatea oaselor', subliniaza Bredella.

A.C.