Publicat la: 
10/11/2015

Care este legatura intre orele de somn si bolile de rinichi?

Lipsa somnului favorizeaza aparitia bolilor de rinichi, in special la femei, cel putin asa sugereaza un studiu efectuat recent de specialistii din cadrul Spitalului "Brigham and Women" din Boston, Massachusetts, in urma evaluarilor medicale efectuate asupra 4200 de paciente, ale caror conditii medicale au reprezentat evidenta clara acestei asocieri in baza analizelor istoricului medical pe durata a 11 ani.

Femeile care dorm circa 5 ore pe noapte au cu 65% mai multe sanse sa dezvolte boli de rinichi, in comparatie cu persoanele care dorm minim 8 ore pe noapte, conform studiului.

"Acest lucru este ingrijorator intrucat statisticile arata o scadere drastica, in randul intregii populatii din ultimii 20 de ani, la nivelul orelor de odihna pe durata noptii," a declarat Ciaran McMullan, unul dintre autorii studiului.

Acest studiu demonstreaza numai faptul ca dereglarea functiilor renale este asociata cu numarul scazut de ore de odihna pe timpul noptii si nu faptul ca lipsa de odihna cauzeaza bolile renale. Pentru a demonstra acest lucru sunt necesare studii amanuntite, sustin cercetatorii.

Ritmul cicardian ar putea juca un rol central in declansarea acestor disfunctii, intrucat rinichii sunt programati genetic sa functioneze diferit pe timp de zi, in timpul in care suntem treji, in comparatie cu orele de odihna. "O perioada prea scurta de somn schimba fiziologia rinichilor, iar aceste modificari sensibilizeaza organele," adauga Ciaran McMullan.

Rezultatele studiului au fost discutate joia trecuta in cadrul unei conferinte medicale ce a avut loc in San Diego. Datele si concluziile la care au ajuns cercetatorii vor trece printr-o faza preliminara inainte ca studiul sa fie publicat in jurnalele de specialitate.

Sursa: MedicineNet

G.T.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Ecografie 3D, Nefrologie, Nefrologie Medicina interna

Spataru Daniela,Medic Primar, Doctor in Stiinte Medicale
Medic Primar,...
Schiller Adalbert,Medic primar
Medic primar
Pop Florentina Narcisa
Medic Specialist
Medic Specialist