Publicat la: 
1/03/2017

Care este relatia dintre schizofrenie si artrita reumatoida

O analiza de calcul realizata de catre cercetatorii de la Universitatea din Pittsburgh asupra variabilelor genetice manifestate in organism, atat in cazul schizofreniei, cat si in cazul artritei, a identificat opt gene ce ar putea explica de ce persoanele care sufera de una dintre aceste afectiuni sunt mai predispuse pentru declansarea celeilalte, noteaza sciencedaily.com.

"Exista multe date genomice colectate de-a lungul timpului de la cazurile de schizofrenie si artrita reumatoida. Analiza de fata, impreuna cu informatiile colectate de la studiile realizate pe tema asocierii proteinelor din organism cu declansarea schizofreniei, ar putea sa ne ofere indicii valoroase pentru a intelege relatia dintre aceste doua afectiuni si cauzele comune de declansare a acestora," declara Dr. Madhavi Ganapathiraju, profesor in informatica biomedicala la Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii din Pittsburgh.

In timp ce schizofrenia este o tulburare psihica, iar artrita reumatoida este o boala autoimuna ce afecteaza articulatiile, ambele tulburari sunt considerate a fi influentate de mai multi factori de risc de origine genetica, dar si de mediu.

"Mai multe studii realizate anterior au sugerat ca exista o relatie intre cele doua afectiuni, asa incat am decis sa studiem care sunt variantele genetice ce ar putea avea efecte opuse asupra riscului declansarii schizofreniei si artritei reumatoide," a declara coautorul studiului, Dr. Vishwajit Nimgaonkar, profesor de psihiatrie in cadrul Facultatii de Medicina de la Universitatea din Pittsburgh.

Pentru a realiza acest studiu, cercetatorii au analizat doua baze de date de variabile genetice asociate in mod semnificativ fie cu schizofrenia, fie cu artrita reumatoida. Acestia au indentificat 18 variante unice, cunoscute sub numele de polimorfism uninucleotidic, localizate in regiunea antigenului leucocitar uman a genomului care adaposteste gene asociate functiilor sistemului imunitar. Avand in vedere faptul ca cele 18 variante de polimorfism uninucleotidic erau situate aproape de opt gene cunoscute in aceasta regiune, autorii au sugerat ca aceste gene ar putea duce la disfunctii ce declanseaza schizofrenia si artrita reumatoida. Proteinele continute de aceste opt gene - HLA-B si HLA-C - sunt prezente atat in creier, cat si in celulele imune.

Analiza proteinelor care interactioneaza cu cele opt gene a fost realizata prin intermediul unui model de calcul dezvoltat anul trecut de catre autorii studiului de fata, care au gasit de aceasta data 25 de cai de semnalizare a proteinelor comune atat artritei reumatoide, cat si schizofreniei. Mai mult decat atat, multe dintre aceste cai au fost asociate cu un sistem imunitar deficitar si cu prezenta unui nivel ridicat de inflamatie in organism.

Constatarile sunt incurajatoarea, intrucat sustin asocierea dintre regiunea genei HLA si functiile autoimune cu schizofrenia si artrita reumatoida, cunoscute de peste patru decenii. Dovezile studiului sugereaza ca un sistem imunitar disfunctional ar putea juca un rol central in declansarea schizofreniei, sunt de parere autorii studiului.

Autor: G.T.