Publicat la: 
25/05/2017

Care sunt avantajele unei memorii slabe?

Persoanele care au o memorie mai slaba au un avantaj major, sunt de parere autorii unui studiu efectuat recent si publicat in revista de specialitate "The Journal of Consumer Research", noteaza spring.org.uk.

O memorie mai putin buna ne poate oferi mai multe momente de bucurie retraind aceleasi experiente, constata cercetatorii care adauga ca, in schimb, persoanele cu o memorie buna se plictisesc mai repede de muzica, locuri, carti si chiar de prezenta anumitor oameni.

"Persoanele cu o capacitate mai mare a memoriei de lucru retin informatiile la un nivel mai profund. Acestia isi amintesc mai multe detali despre lucrurile, locurile si intamplarile pe care le-au experimentat si acest lucru le schimba perceptia, avand impresia ca au experimentat mai mult decat au facut-o in mod real. Aceasta perceptie face ca oamenii cu o memorie buna sa se plictiseasca mult mai repede de activitatile pe care le intreprind," este de parere Dr. Noelle Nelson, autoarea principala a studiului.

Pentru a realiza aceasta cercetare, oamenii de stiinta au testat memoria de lucru a participantilor la studiu prin intermediul unor jocuri ce presupuneau memorarea unor siuri de numere si liste de obiecte.

Apoi cercetatorii le-au prezentat voluntarilor clipuri muzicale si le-au aratat imagini pentru a observa cat de repede se plictisesc subiectii de acestea.

"Am constatat ca abilitatea de memorare poate prezice cat de repede se poate plictisi o persoana de o anumita lucrare artistica. Persoanele cu o capacitate buna de memorare au devenit mult mai rapid plictisiti in cadrul acestor teste datorita faptuluic a isi amintesc foarte bine fiecare detaliu al experientei. Mai precis, oamenii care au o buna memorie au si o perceptie deformata asupra acestor experiente, tocmai pentru ca reusesc sa retina intamplarile lor in amanunt," Dr. Noelle Nelson.

Datele studiului au aratat si ca persoanele cu o memorie slaba se bucura de o varietate mai mare de clipuri muzicale si de lucrari pe teme artistice.

Beneficiul principal al acestora din urma este ca nu se plictisesc la fel de usor precum o fac persoanele cu memorie buna.

Cercetatorii sunt de parere ca rezultatele studiului sunt deosebit de importante pentru persoanele care se confrunta cu problema supraalimentarii.

"Intrucat o mare parte din aceasta problema este de ordin psihologic, o solutie la aceasta problema este abordarea unei metode de memorare care ar putea sa ii ajute pe cei ce se confrunta cu supraalimentarea sa isi controleze consumul. Acestia ar putea sa isi induca sentimentul de saturatie prin simplul efort de a isi improspata memoria cu amintile legate de alimentele consumate la ultimele mese," adauga autoarea principala a studiului.

Autor: G.T.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Ecografie Doppler Vascular, Neurologie

Medic Primar
Danciu Florentina,Medic Primar
Medic Primar
Ferencz-Flatz Ghertruda,Medic primar
Medic primar
Vesa Damaris
Medic Primar...
  •  
  • 1 of 12