Banane: beneficii, recomandări, contraindicații

Nutriție
23 Iulie 2024
Autor: Echipa medicală MedLife
banane beneficii recomandari contraindicatii

Originare din Asia de Sud-Est, bananele se numără în prezent printre cele mai populare fructe din lume, atât datorită gustului lor plăcut, cât și faptului că sunt o sursă excelentă de nutrienți. Consumate ca parte a unei diete echilibrate, aceste fructe pot oferi o serie de beneficii importante pentru sănătate. Continuați să citiți pentru a afla care sunt acestea!

Ce proprietăți au bananele?

Dacă doriți să introduceți mai multe alimente sănătoase în dietă, bananele sunt o alegere excelentă. Nu doar pentru sunt ușor de introdus în dietă, ci și pentru, după cum menționam mai sus, sunt o sursă bună de numeroși nutrienți benefici pentru organism.

Printre cei mai cunoscuți se numără potasiul, un mineral important care ajută la reglarea tensiunii arteriale, la menținerea funcției musculare și nervoase și la reducerea riscului de boli cardiovasculare. O banană medie conține aproximativ 422 mg de potasiu. Mai conține și vitamina B6, care joacă un rol important în producerea de hemoglobină (componenta sângelui care transportă oxigenul către celule), precum și vitamina C, un antioxidant puternic care ajută la menținerea sistemului imunitar puternic, la protejarea celulelor împotriva daunelor oxidative și la vindecarea rănilor.

În plus, bananele conțin o varietate de antioxidanți și fitonutrienți, care sprijină sistemul imunitar și ajută la combaterea inflamațiilor. Bananele sunt, de asemenea, o sursă bună de carbohidrați, oferind energie rapidă și susținută, fără a adăuga grăsimi în dietă.

O banană medie conține aproximativ:

  • 112 calorii;
  • 0 grame de grăsimi;
  • 1 gram de proteine;
  • 29 de grame de carbohidrați;
  • 3 grame de fibre.

De asemenea, o banană medie asigură aproximativ 12% din necesarul zilnic de vitamina C, 7% din necesarul zilnic de riboflavină (vitamina B2), 6% din necesarul zilnic de folat, 5% din necesarul zilnic de niacină (vitamina B3), 11% din necesarul zilnic de cupru, 10% din necesarul zilnic de potasiu și 8% din necesarul zilnic de magneziu.

Care sunt beneficiile consumului de banane?

Bananele sunt un aliment extrem de nutritiv, cu numeroase beneficii pentru sănătate:

  • contribuie la menținerea sănătății inimii - o serie de studii au indicat că consumul zilnic de 1,3-1,4 grame de potasiu este asociat cu o reducere cu 26% a riscului de boli de inimă, una dintre cele mai importante cauze de deces la nivel mondial; consumul regulat de banane poate contribui semnificativ la aportul zilnic recomandat de acest mineral ce, printre altele, ajută la prevenirea aterosclerozei și a hipertensiunii arteriale; în plus, bananele mai conțin și alți nutrienți importanți pentru sănătatea inimii, cum ar fi magneziul și folatul;
  • susțin sănătatea digestivă - bananele oferă o cantitate importantă de fibre alimentare, care contribuie la îmbunătățirea digestiei; conțin pectină, care ajută la înmuierea scaunului și prevenirea constipației, dar și amidon rezistent (bananele necoapte), care acționează ca un prebiotic, hrănind probioticele, bacteriile bune din intestin. 
  • sunt o sursă bună de antioxidanți - bananele conțin conținând mai multe tipuri de antioxidanți puternici, inclusiv flavonoide; acești antioxidanți sunt asociați cu multiple beneficii pentru sănătate, inclusiv un risc redus de boli de inimă și degenerescență maculară;
  • pot îmbunătăți memoria și starea de spirit - bananele conțin triptofan, un aminoacid care susține memoria și poate contribui la creșterea capacității unei persoane de a învăța și de a-și aminti lucruri, precum și la îmbunătățirea stării de spirit; 
  • susțin sănătatea rinichilor - potasiul din banane este esențial și pentru funcționarea sănătoasă a rinichilor;
  • ajută la controlul greutății - fiind bogate în fibre, bananele pot ajuta la menținerea sațietății și la prevenirea senzației de foame, ceea ce poate contribui la menținerea unei greutăți sănătoase; 
  • pot ajuta la recuperarea după antrenamente - datorită conținutului de carbohidrați, dar și de potasiu și magneziu, care acționează ca electroliți, bananele pot ajuta la refacerea după sesiuni de efort fizic intens și la ameliorarea durerii și a crampelor musculare.
banane beneficii recomandari contraindicatii

Recomandări privind consumul de banane

Bananele pot fi consumate în orice moment al zilei, dar sunt fructe adesea prezente la micul-dejun. Sunt hrănitoare, sățioase și ușor de mâncat și pot fi consumate chiar și zilnic fără probleme. Totuși, se recomandă asocierea lor cu alimente bogate în proteine și grăsimi sănătoase, precum și evitarea consumului excesiv. Majoritatea caloriilor pe care le oferă bananele provin din carbohidrați, ceea ce poate duce la creșterea nivelului de glucoză din sânge (glicemia) dacă sunt consumate în exces.

Pentru a profita la maximum de beneficiile acestora, urmați câteva recomandări: consumați o banană pe zi, preferabil dimineața, asociați-o cu alte proteine și grăsimi sănătoase și evitați consumul excesiv, în special dacă aveți diabet de tip 2 sau suferiți de hipertensiune arterială. În acest fel, puteți beneficia de toate proprietățile nutritive ale bananelor, fără a risca să vă afecteze sănătatea.

Când este contraindicat consumul de banane?

Consumul de banane este în general considerat sănătos, însă există și situații în care poate fi contraindicat. Este cazul, de exemplu, al persoanelor care urmează un tratament cu beta-blocante, medicamente prescrise adesea pentru a reduce riscul de complicații asociate cu bolile cardiovasculare. Acestea pot crește nivelul de potasiu din sânge, iar consumul excesiv de banane poate agrava această situație. Un nivel prea mare de potasiu poate fi periculos pentru cei cu rinichii care nu funcționează la capacitate maximă, putând conduce la hiperkalemie (creșterea concentrației de potasiu din sânge peste limitele normale), care poate fi fatală. Este recomandat ca persoanele care folosesc beta-blocante să consume alimente bogate în potasiu, inclusiv banane, cu moderație.

Consumul de banane poate fi problematic și pentru persoanele cu diabet, deoarece o porție mare consumată la o singură masă poate cauza o creștere bruscă a glicemiei. Este indicată limitarea consumului la o singură banană per masă.

Trebuie, de asemenea, menționat că bananele pot declanșa reacții alergice la unele persoane, reacții care se pot manifesta prin simptome precum mâncărimi, urticarie, respirație șuierătoare sau dificultăți de respirație. Dacă observați astfel de reacții după ce mâncați banane, întrerupeți consumul acestora și adresați-vă unui medic!
Țineți cont și de faptul că bananele pot fi un declanșator pentru migrene la anumite persoane.

Bananele sunt fructe cu multiple beneficii pentru sănătate, având proprietăți nutritive importante. Însă, ca orice aliment, au anumite contraindicații și nu ar trebui consumate în exces. Pentru recomandări personalizate pentru o dietă sănătoasă și echilibrată, adresați-vă unui medic sau nutriționist!

Bibliografie

  1. „Bananas 101: Nutrition Facts and Health Benefits” Healthline, 7 May 2019, www.healthline.com/nutrition/foods/bananas. 
  2. „11 Evidence-Based Health Benefits of Bananas”, Healthline, 18 Oct. 2018, www.healthline.com/nutrition/11-proven-benefits-of-bananas.
  3. „The Health Benefits of Bananas”, WebMD, 2 Feb. 2017, www.webmd.com/food-recipes/health-benefits-bananas. 
  4. Ware, Megan. „Benefits and Health Risks of Bananas”, Medical News Today, 13 Jan. 2020, www.medicalnewstoday.com/articles/271157.

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării