Publicat la: 
27/01/2014

Care sunt cauzele raului de masina si cum il putem evita

Raul de masina este in esenta acelasi lucru ca raul de mare sau de avion- toate sunt din "familia" raului de miscare. Practic, creierul primeste semnale contradictorii de la ochi si urechi. Daca va uitati la podea in momentul in care sunteti intr-o masina sau intr-un autobuz, ochii va spun ca nu va miscati. Cu toate acestea, urechile transmit creierului ca va miscati. Una dintre modalitatile prin care puteti evita aceasta senzatie este sa va uitati pe geam, in departare. Acest lucru determina sincronizarea dintre ochi si urechi.

Urechea interna este responsabila pentru echilibrul corpului. Exista doua tipuri diferite de echilibru: echilibru static si echilibru dinamic. Echilibrul static gestioneaza orientarea capului si a corpului in raport cu podeaua, in timp de echilibrul dinamic gestioneaza orientarea capului si a corpului in raport cu miscarile bruste.

"In mod normal, sistemul vestibular, sistemul care ajuta organismul sa regleze echilibrul si miscarea, precum si sistemul vizual, trimit semnale corespunzatoare catre creier. Orice lucru care perturba aceasta relatie normala este ceea ce duce la raul de miscare", a explicat Robert Stern, profesor de psihologie la Penn State University.

Cum evitam raul de masina?

  • "Este foarte important sa nu calatoriti atunci cand aveti stomacul gol. Orice masa, oricat de saraca in calorii, poate ajuta. Grasimile nu fac bine deoarece provoaca schimbari in organism, care vor contribui la starea de greata. Daca mergeti la un drum lung, asigurati-va ca aveti ce manca la fiecare cateva ore", a adaugat Stern.
  • Stern a finalizat un studiu care arata ca lichidele cu un continut ridicat de proteine sunt mai bune decat cele cu un continut ridicat de carbohidrati.
  • "In cazul in care calatoriti cu masina si nu sunteti soferul, este indicat sa stati in locul din dreapta acestuia. Cel mai bun lucru pe care il puteti face este sa va uitati pe geam, astfel incat sa fiti constient de detaliile traseului", a explicat Stern.
  • Un alt lucru care functioneaza este ghimbirul

Sursa: BBC, WebMd

A.C.

Specialitate: 
Comentarii

Din informatiile pe care le am, raul de masina apare la persoanele care sufera si de migrena (predispozitie transmisa genetic), de aceea nu apare la toata lumea. Cred asadar ca explicatia este mai complexa decat cea prezentata in articol.

Urechea interna se ocupa cu auzul dar si cu echilibrul prin structuri specializate. Deci organul vestibular din urechea interna transmitea informatii despre echilibru si in timp ce ascultai muzica. Este corecta teoria si exista remedii precum reeducarea vestibulara.

Ce nu spune articolul e ca acest fenomen e rezultatul evolutiei omului. Lipsa sincronizarii dintre imagine si senzatiile din urechea interna apar in cazul consumarii de produse ce produc halucinatii, si deci acest tip de nesincronizare imagine-echilibru. (de ex. ciuperci otravitoare, dar si alcool in cantitati mari). Evolutiv, organismul reactioneaza la aceasta prin vomismente, pentru a elimina ce s-a ingerat. E deci rezultat al evolutiei, prin selectie naturala. In cazul raului de masina e vorba de un fals semnal, pe care organismul insa il interpreteaza cum am aratat mai sus.

Vara trecuta am luat masa inainte de calatoria cu barca. Cand am pornit la drum, am pus castile pe urechi, cu muzica, si am adormit(nu auzeam, nu vedeam, aveam stomacul plin). Peste 30 min m-am trezit cu un rau groaznic de mare si miscare. Nu prea se adevereste teoria din articol!

un articol perfect de sezon ! sunt multe masini pe drumuri si se circula cu viteza extraordinara ! sa tot ai rau de masina !

Pagini

Echipa medicala MedLife - Medicina generala, Stomatologie

Medic Medicina...
Petcu Ioana,Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
Dinescu Daniela,Medic Specialist Medicina de Urgenta
Medic Specialist...

Articole similare

Raul de masina este in esenta acelasi lucru ca raul de mare sau de avion- toate sunt din "familia" raului de miscare. Practic, creierul primeste semnale contradictorii de la ochi si urechi. Daca va uitati la podea in momentul in care sunteti intr-o masina sau intr-un autobuz, ochii va spun ca nu va miscati. Cu toate acestea, urechile transmit...
Copilul trebuie incurajat sa se uite pe geam / Foto: Photoxpress Raul de masina este o afectiune deloc grava, insa care poate provoca destula neplacere, mai ales celor mici. Din fericire, exista metode simple si eficiente de ameliorare a simptomelor. Raul de masina este una dintre manifestarile raului de miscare si se resimte, in principal, prin...