Publicat la: 
13/05/2014

Care sunt contextele in care se declanseaza mancatul pe fond emotional si cum le putem evita

Mancatul pe fond emotional este practica prin care consumati cantitati mari de alimente (de obicei fast food) ca raspuns la anumite sentimente, fara sa aveti senzatia de foame. Expertii estimeaza ca 75% din consumul de alimente in exces este cauzat de emotii. Majoritatea persoanelor stiu ca mancarea poate aduce confort, cel putin pe termen scurt. Ca urmare, de multe ori se intorc la mancare pentru a-si rezolva problemele emotionale. Mancatul devine un obicei care previne asimilarea unor aptitudini care sa rezolve, in mod eficient, problemele emotionale.

Depresia, plictiseala, singuratatea, furia cronica, anxietatea, frustrarea, stresul, problemele de la nivelul relatiilor interpersonale si stima de sine scazuta pot duce la supraalimentare si la cresterea in greutate.

Daca identificati factorii declansatori care duc la mancatul pe fond emotional, puteti sa inlocuiti acest obicei cu tehnici mai potrivite pentru gestionarea problemelor emotionale.

Cum sa identificati factorii declansatori

Situatiile si emotiile care provoaca mancatul pe fond emotional se incadreaza in cinci categorii principale:

Sociale. Mancati atunci cand va aflati langa alte persoane. de exemplu, mancatul excesiv poate rezulta din incurajarile celorlalti; mancati ca sa va simtiti ca parte a grupului sau din cauza senzatiei de inadecvare.

Emotionale. Mancati ca raspuns la plictiseala, stres, oboseala, tensiune, depresie, furie, anxietate sau singuratate pentru a "umple golul"

Situationale. Mancati pentru ca posibilitatea de a o face este in fata dumneavoastra. De asemenea, mancatul poate fi asociat cu anumite activitati, precum statul in fata televizorului, iesitul la cinema sau la un eveniment sportiv.

Fiziologice. Mancati ca raspuns la indiciile fizice. De exemplu, foamea excesiva cauzata de faptul ca ati sarit o masa, precum si mancatul pentru vindecarea durerilor de cap.

Gandurile. Mancati ca urmare a unei evaluari negative cu privire la propria persoana.

Cum sa stopati mancatul pe fond emotional

Identificarea factorilor care declanseaza mancatul pe fond emotional si a obiceiurilor alimentare proaste reprezinta primul pas. Cu toate acetea, doar aceste doua masuri nu sunt suficiente pentru a va modifica atitudinea. In mod normal, atunci cand ati identificat un model, mancatul pe fond emotional a devenit deja un obicei. Ce va ramane de facut este sa rupeti acesti obicei.

Dezvoltarea de alternative este cel de-al doilea pas. Atunci cand incepeti sa va indreptati spre mancare ca raspuns la unul dintre factorii declansatori de mai sus, incercati una dintre urmatoarele activitati:

  • Cititi o carte buna, o revista sau ascultati muzica
  • Mergeti la o plimbare sau la alergat
  • Faceti exercitii de respiratie
  • Jucati un boardgame
  • Vorbiti cu un prieten
  • Faceti curatentie, spalati hainele sau curatati curtea
  • Spalati masina
  • Scrieti o scrisoare
  • Intreprindeti orice activitate placuta pana va trece dorinta de a manca

Sursa: WebMd

A.C.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Psihologie

Bajan Valentina,Psiholog, Psihoterapeut, Competenta in Psihoterapie integrativa si Psihologie clinica
Psiholog,...
Psiholog
Psiholog...
Negut Laura,Doctor
Doctor

Articole similare

Persoanele care alearga cel putin cinci minute pe zi isi reduc riscul de deces prematur cu aproape o treime si isi prelungesc viata cu aproximativ trei ani, releva un nou studiu publicat in Statele Unite ale Americii. Cercetatorii au examinat obiceiurile de a face sport a peste 55.000 de adulti din regiunea Dallas, care au fost monitorizati...
Un nou studiu publicat in revista Journal of the American Geriatrics Society a descoperit ca persoanele care au consumat bauturi carbogazoase dietetice, timp de noua ani, si-au triplat grasimea abdominala, spre deosebire de cei care nu au avut acest obicei. Studiul a analizat datele colectate de la 749 de persoane cu varsta de peste 65, care au...
NOTA Din cauza unei urgente medicale, domnul dr. Dragomir nu poate ajunge la intalnirea online la ora programata. Medicul va raspunde ulterior la intrebari. Va multumim pentru intelegere. Ce este endometrioza si de ce apare? Care sunt simptomele specifice si cum le putem diferentia de alte probleme ginecologice? Ce investigatii sunt necesare...
Inotul este benefic la orice varsta, dar atentie la apa din piscine / Foto: MedLive Copiii mici cu istoric familial de alergii sau astm nu ar trebui sa frecventeze piscinele tratate cu clor, recomanda Agentia Federala de Mediu germana (UBA) luni, transmite AFP. "Copiii sub doi ani cu predispozitie genetica de alergii pot fi afectati de...
Dr. Rodica Cibea "Trecerea de la regimul de post la cel obisnuit se face treptat. Chiar daca avem pe masa toate bunatatile, avem timp pana la postul urmator sa gustam cate putin din toate. […] O masa copioasa, indiferent daca este dupa un post sau nu, eventual bogata in grasimi si bauturi alcoolice, poate cauza oricand o criza biliara, o...