Publicat la: 
13/05/2014

Care sunt contextele in care se declanseaza mancatul pe fond emotional si cum le putem evita

Mancatul pe fond emotional este practica prin care consumati cantitati mari de alimente (de obicei fast food) ca raspuns la anumite sentimente, fara sa aveti senzatia de foame. Expertii estimeaza ca 75% din consumul de alimente in exces este cauzat de emotii. Majoritatea persoanelor stiu ca mancarea poate aduce confort, cel putin pe termen scurt. Ca urmare, de multe ori se intorc la mancare pentru a-si rezolva problemele emotionale. Mancatul devine un obicei care previne asimilarea unor aptitudini care sa rezolve, in mod eficient, problemele emotionale.

Depresia, plictiseala, singuratatea, furia cronica, anxietatea, frustrarea, stresul, problemele de la nivelul relatiilor interpersonale si stima de sine scazuta pot duce la supraalimentare si la cresterea in greutate.

Daca identificati factorii declansatori care duc la mancatul pe fond emotional, puteti sa inlocuiti acest obicei cu tehnici mai potrivite pentru gestionarea problemelor emotionale.

Cum sa identificati factorii declansatori

Situatiile si emotiile care provoaca mancatul pe fond emotional se incadreaza in cinci categorii principale:

Sociale. Mancati atunci cand va aflati langa alte persoane. de exemplu, mancatul excesiv poate rezulta din incurajarile celorlalti; mancati ca sa va simtiti ca parte a grupului sau din cauza senzatiei de inadecvare.

Emotionale. Mancati ca raspuns la plictiseala, stres, oboseala, tensiune, depresie, furie, anxietate sau singuratate pentru a "umple golul"

Situationale. Mancati pentru ca posibilitatea de a o face este in fata dumneavoastra. De asemenea, mancatul poate fi asociat cu anumite activitati, precum statul in fata televizorului, iesitul la cinema sau la un eveniment sportiv.

Fiziologice. Mancati ca raspuns la indiciile fizice. De exemplu, foamea excesiva cauzata de faptul ca ati sarit o masa, precum si mancatul pentru vindecarea durerilor de cap.

Gandurile. Mancati ca urmare a unei evaluari negative cu privire la propria persoana.

Cum sa stopati mancatul pe fond emotional

Identificarea factorilor care declanseaza mancatul pe fond emotional si a obiceiurilor alimentare proaste reprezinta primul pas. Cu toate acetea, doar aceste doua masuri nu sunt suficiente pentru a va modifica atitudinea. In mod normal, atunci cand ati identificat un model, mancatul pe fond emotional a devenit deja un obicei. Ce va ramane de facut este sa rupeti acesti obicei.

Dezvoltarea de alternative este cel de-al doilea pas. Atunci cand incepeti sa va indreptati spre mancare ca raspuns la unul dintre factorii declansatori de mai sus, incercati una dintre urmatoarele activitati:

  • Cititi o carte buna, o revista sau ascultati muzica
  • Mergeti la o plimbare sau la alergat
  • Faceti exercitii de respiratie
  • Jucati un boardgame
  • Vorbiti cu un prieten
  • Faceti curatentie, spalati hainele sau curatati curtea
  • Spalati masina
  • Scrieti o scrisoare
  • Intreprindeti orice activitate placuta pana va trece dorinta de a manca

Sursa: WebMd

A.C.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Psihologie

Psiholog
Gradinaru George Daniel,Psiholog
Psiholog
Bajan Valentina,Psiholog, Psihoterapeut, Competenta in Psihoterapie integrativa si Psihologie clinica
Psiholog,...
Psiholog...

Articole similare

In ultimul timp se vorbeste tot mai mult de medicina personalizata si multi se intreaba ce o mai fi si asta si de ce avem nevoie de ea in viata noastra de zi cu zi. Nu avem noi medicina personalizata deja? Pai nu vine la noi asistenta PERSONAL si ne face cate o injectie cand suntem internati la spital? Deci e personalizata, nu? Ei se pare ca...
Alzheimer, cea mai frecventa cauza a dementei la varsta a treia / Foto: PhotoXpress Punerea diagnosticului de dementa reprezinta un moment dificil pentru persoana si pentru familia ei. Reactiile emotionale pot fi diferite. Tristetea, teama, iritarea sunt resimtite adeseori. Uneori poate fi ca un soc. Alteori este linistea dupa furtuna de...
Proverbul vechi de 150 de ani a trecut testul timpului, spun cercetatorii de la Universitatea Oxford, care au estimat cat de eficient este astazi acest sfat de sanatate victorian in prevenirea bolilor de inima in randul persoanelor de peste 50 de ani. Folosind modele matematice, cercetatorii au calculat ca un mar pe zi pentru toti adultii in...
Pentru psihiatri, și pentru orice om de bun simț, afirmația din titlu ar trebui să fie o axiomă evidentă. Nu înseamnă că nu putem empatiza cu o persoană care încearcă să se sinucidă. Uneori putem chiar să îi înțelegem, sau să credem că îi înțelegem motivele. Alteori, ele sunt ininteligibile, situate la mare distanță de realitate convențională, și...
Cum se manifesta depresia la barbati? Foto: MorgueFile.com Orice persoana este uneori trista, iritata si are probleme cu somnul. Dar, de obicei, aceste probleme trec in cateva zile. Atunci cand un barbat are depresie, afectiunea interfereaza cu rutina sa zilnica timp de cateva saptamani. Depresia afecteaza atat femeile, cat si barbatii. Cu...