Publicat la: 
7/10/2014

Dupa confirmarea primului caz de imbolnavire de Ebola in afara Africii de vest, cel al asistentei medicale din Spania, virusul ridica probleme la nivel mondial. Organizatia Mondiala a Sanatatii detaliaza masurile care trebuie luate pentru izolarea riscului, relateaza AFP. Masurile de precautie includ pasi relativ simpli, de la spalarea mainilor, dezinfectarea cu geluri pe baza de alcool sau solutii speciale, dar si monitorizarea atenta a aparitiei simptomelor.

O persoana nu este contagioasa atata timp cat simptomele nu se manifesta. Perioada de incubatie a bolii este de la 2 la 21 de zile.

Simptomele Ebola pot include febra, dureri de cap, dureri musculare si articulare si o stare generala de slabiciune, precum si diaree, varsaturi, lipsa poftei de mancare, iar in unele cazuri poate aparea si sangerarea.

Transmiterea virusului Ebola nu se face pe calea aerului, ca in cazul gripei sau a pojarului, ci prin contact direct cu fluidele corporale ale pacientilor sau ale echipamentelor medicale (ace, seringi) sau ale obiectelor contaminate (prosoape, haine, scutece).

Virusul poate fi transmis (desi riscul este mult mai mic) si prin intermediul suprafetelor contaminate, care trebuie sa fie curatate si dezinfectate in conformitate cu procedurile corespunzatoare.

Fluidele corporale care reprezinta cel mai mare risc de infectare sunt sangele, voma si materiile fecale, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Virusul a fost detectat in laptele matern, in urina si in sperma persoanelor infectate. Saliva poate fi un risc, dar acesta este limitat, precizeaza OMS.

Este "foarte improbabil" ca virusul Ebola sa se transmita intre pasagerii unui avion sau ai unui tren, explica Dr. Stephan Monroe, director adjunct al Centrului National de Boli infectioase.

Majoritatea persoanelor care prezinta simptomele bolii sau sunt infectate cu acest virus este reprezentata de personalul medical care trateaza oamenii din zonele afectate.

Epidemia de febra hemoragica Ebola este una de o magnitudine fara precedent si a lovit in mod grav Sierra Leone, Liberia si Guineea, infectia fiind fatala in aproimativ un caz din doua.

Persoanele care au supravietuit virusului pot fi contagioase in continuare: virusul persista in sperma intre 70-90 de zile. Virusul se poate transmite si prin contactul cu corpurile victimelor infectate din timpul ritualurilor funerare.

Persoanele care locuiesc in zonele in care Ebola este endemica si care prezinta simptomele infectiei ar trebui sa fie in carantina, se arata pe site-ul CDC.

Infirmierele trebuie sa se protejze cu masti sanitare, ochelari de protectie si manusi in timpul ingrijirii pacientului. In plus, acestea trebuie sa se spele pe maini inainte si dupa contactul cu orice persoana infectata.

Ebola a provocat moartea a peste 3400 de oameni.

A.C.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Boli infectioase

Manciuc Doina Carmen,Medic Primar
Medic Primar
Jugulete Gheorghita,Medic Primar, Doctor in medicina, Sef de lucrari
Medic Primar,...
Medic Specialist
Medic Primar

Articole similare

Dupa ce un pasager a adus virusul Ebola in cel mai mare oras din Africa, oficialii din domeniul sanatatii sunt in alerta si incearca sa depisteze semnele infectiei in randul pasagerilor. Virusul Ebola a provocat mai mult de 670 de decese in Africa de Vest, dar o persoana care s-a imbolnavit pe drumul dintre Liberia si Lagos a ridicat semnale de...
Cercetatorii francezi au dezvoltat un test de diagnosticare rapida a virusului Ebola, in mai putin de 15 minute, anunta Oficiul pentru Energii Alternative (CEA), citat de AFP. Potrivit CEA, testul, similar cu cel de sarcina, analizeaza picaturi de sange, plasma biologica sau urina. "Rezultatul va putea fi obtinut dupa 15 minute", precizeaza...
Dr. Mihaela Herescu Care sunt cauzele si formele apendicitei acute la copii? Ce manifestari prezinta, care sunt simptomele si cum decurge examinarea clinica? Dr. Mihaela Herescu, medic primar pediatru, a discutat online cu cititorii MedLive. Dr. Mihaela Herescu este medic primar pediatru in cadrul Hyperclinica MedLife Baneasa. Intra pe pagina...
Doi misionari americani infectati cu virusul letal Ebola au primit un medicament experimental (ZMapp), dupa care au fost adusi in spitale din Statele Unite si externati fara nicun semn de virus in organism. Specialistii explica ce se intampla cu cei care supravietuiesc infectarii, cum functioneaza si cine produce medicamentul experimental,...
Dupa confirmarea primului caz de imbolnavire de Ebola in afara Africii de vest, cel al asistentei medicale din Spania, virusul ridica probleme la nivel mondial. Organizatia Mondiala a Sanatatii detaliaza masurile care trebuie luate pentru izolarea riscului, relateaza AFP. Masurile de precautie includ pasi relativ simpli, de la spalarea...