Publicat la: 
19/11/2015
Cat de contagioasa este faringita si cum se raspandeste?

Ce spune tusea despre starea noastra de sanatate

Faringita este termenul medical pentru durerea in gat resimtita in cazul inflamatiei partii superioare a esofagului, cauzata, cel mai adesea, de o infectie virala sau, intr-un numar mai mic de cazuri, de o infectie bacteriana. Aflam, din articolul dedicat pe medicinenet.com, cat de contagioasa este aceasta afectiune si cum se poate transmite.

Desi in cele mai multe cazuri faringita este cauzata de o infectie virala sau de o infectie bacteriana, in cateva cazuri poate fi cauzata si ca reactie la alergii si nivelul de toxine din organism. Unii medici disting intre faringita formata prin asociere cu laringita si/sau amigdalita si, din moment ce nu este rar intalnit ca aceasta inflamatie sa se raspandeasca in structurile adiacente ale gatului, cel mai rezonabil ar fi ca acestea sa fie tratate impreuna, prin asociere.Cat de contagioasa este faringita si cum se raspandeste?

In ceea ce priveste raspandirea acesteia, este bine de stiut ca da, faringita, atat cea virala, cat si cea bacteriana, este contagioasa, fiind transmisa de la o persoana la cealalta foarte usor. In mod obisnuit, atat secretia nazala, cat si saliva contin virusul si bacteriile care produc aceasta inflamatie, asa incat cea mai comuna forma de transmitere este sarutul. De asemenea, bacteriile ce caracterizeaza aceasta afectiune pot supravietui in mediul inconjurator pentru o perioada lunga de timp, odata ce s-au instalat pe obiecte precum haine, prosoape, instrumente de scris, si asa mai departe, asa incat contactul cu obiectele purtatoare de bacterii devin cauza raspandirii afectiunii.

Cum stim cand cineva are gatul inflamat?

Faringita provoaca inflamarea tesutului esofagului, care devine umflat si rosu. In paralel, la unele persoane, aceasta inflamatie este insotita de febra, dificultati de vorbire si inghitire a alimentelor. Umflarea ganglionilor limfatici si a amigdalelor pot fi, in cele mai multe cazuri, vizibile, iar persoanele ce au aceasta infectie vor avea simptome similare cu raceala, devenind foarte obositi.Cand anume stim ca bolnavul nu mai este purtator de virus?

Faringita este contagioasa cata vreme simptomele sunt prezente: durere in gat, dificultate la inghitire, umflarea ganglionilor, instalarea febrei.

Odata ce simptomele dispar, persoana in cauza nu mai este contagioasa, insa se intampla ca persoana afectata sa fie inca purtatoarea bacteriilor care cauzeaza faringita. Asa incat, cel mai sigur raspuns este ca persoana nu mai este contagioasa abia la 24 de ore dupa incheierea tratamentului cu antibiotice.

Sursa: Medicinenet

G.T.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - ORL, ORL pediatrie

Dumitrescu Cosette,Medic Primar
Medic Primar
Doctor
Medic Specialist
Constantinescu Oana Alexandra,Medic Specialist ORL, Doctorand
Medic Specialist...
  •  
  • 1 of 24