Publicat la: 
23/08/2017

Exista un mit in legatura cu faptul ca medicamentele eliberate fara reteta nu ne pun sanatatea in pericol. Pana la urma, daca ar avea efecte secundare periculoase, nu ar fi vandute la liber, nu-i asa?

Dar exista un numar tot mai mare de dovezi care sugereaza ca cele mai populare medicamente eliberate fara reteta, printre care analgezicele, antiinflamatoarele si paracetamolul ar putea avea efecte secundare pe termen lung, mai grave decat ne inchipuim, informeaza time.com.

Un studiu efectuat pe aceasta tema si publicat recent in "The American Journal of Epidemiology", cercetatorii condusi de Dr. Gary Curhan de la Brigham and Women's Hospital din Boston, Massachusetts, au raportat ca in randul femeilor ce utilizeaza analgezice sau paracetamol pe termen lung exista un risc mai mare de pierdere a auzului.

Pentru a ajunge la aceste constatari, cercetatorii au analizat datele medicale colectate din sistemul american de sanatate de la peste 55 de mii de femei si au observat ca persoanele care au declarat ca au utilizat ibuprofen sau paracetamol vreme de mai mult de sase ani au prezentat un risc de pana la 10% de a avea pierderi de auz un deceniu mai tarziu.

Prin comparatie, persoanele care obisnuiau sa utilizeze aspirina in loc de paracetamol nu au prezentat riscuri similare de pierdere a auzului.

"Imi fac griji pentru persoanele care utilizeaza astfel de analgezice, intrucat datele noilor cercetari arata care sunt potentialele efecte secundare inregistrate pe termen lung de utilizare. Aceste ar trebui sa fie informate in privinta riscurilor pe care astfel de medicamente le prezinta. In plus, persoanele care utilizeaza analgezice ar trebui sa investigheze mai degraba cauza durerilor si nu sa actioneze la indepartarea durerii in sine," declara Dr. Curhan.

Constatarile ridica, in acelasi timp, noi intrebari asupra sigurantei utilizarii acestor medicamente eliberate fara prescriptie medicala, pe termen lung.

Daca acestea sunt utilizate conform instructiunilor - pentru ameliorarea ocazionala a durerii, pe termen scurt - nu prezinta riscuri grave pentru sanatate. Insa nefiind eliberate pe baza unei prescriptii medicale, multi oameni tind sa le ia pentru a trata tot felul de dureri recurente, in loc sa adreseze cauza durerilor si sa trateze problema.

Antiinflamatoarele sunt utilizate pe scara larga pentru o varietate de simtome, de la durerile recurente la simtomele muschilor inflamati dupa efectuarea antrenamentului fizic.

"Oamenii trebuie sa fie mai atenti la posibilele efecte ale utilizarii analgezicelor pe termen lung si sa le utilizeze numai atunci cand este cu adevarat nevoie," adauga Dr. Curhan.

Alte studii efectuate recent arata ca utilizarea analgezicelor creste riscul insuficientei cardiace, declanseaza probleme renale si hipertensiune arteriala. Noile cercetari adauga pe lista efectelor secundare ale utilizarii analgezicelor si problemele de auz.

Desi studiul de fata nu demonstreaza cum anume pot astfel de medicamente sa afecteze sistemul auditiv, alte cercetari efectuate pe aceasta tema concluzioneaza ca auzul poate fi deteriorat de afectarea fluxului sangvin si a nivelului de oxigen de la nivelul celulelor urechii si a partilor complementare ale acestui organ deosebit de important.

Autor: G.T.