Publicat la: 
24/10/2012

Cat de mult valoreaza un an din viata romanilor comparativ cu un an din viata altor europeni?

Un an de viata nu e nepretuit. Economistii din domeniul politicilor de sanatate au calculat valoarea unui an de sanatate pentru a putea identifica ce tratamente sunt mai eficiente economic, nu doar terapeutic. Dar pretul unui an sanatos de viata variaza in functie de tara in care locuim. Norvegienii sunt cei mai scumpi europeni. Cat de mult valoreaza un an de viata sanatoasa in Romania comparativ cu celelalte tari europene?

Orice interventie medicala are un cost si in conditiile unor resurse financiare limitate se pun probleme legate de cat ar trebui sa se investeasca intr-un tratament si cine ar trebui sa beneficieze in primul rand de el. Putem compara medicamentele pentru depresie sau astm cu screeningul pentru cancerul de col uterin? Ce anume sa fie prioritar: o operatie de hernie sau imunizarea copiilor impotriva rujeolei? Criza economica obliga la astfel de prioritizari. Economistii au gasit o solutie de calcul. Interventiile care prelungesc viata pot fi evaluate prin inregistrarea anilor suplimentari de viata castigati de pacienti.

Dar acest lucru nu spune nimic despre calitatea anilor. Poate exista o situatie in care un transplant ar putea extinde viata, dar lasa pacientul intr-o stare cu handicap, astfel incat fiecare an de viata castigat nu este cu adevarat echivalent cu un an de sanatate perfecta. De aceea a fost inventat indicatorul QALY (quality-adjusted life year) - valorizarea tratamentelor care nu doar salveaza viata, dar o si imbunatatesc. Pentru ca un an de sanatate perfecta valoreaza mai mult pentru individ si societate decat un an de boala, oricare ar fi aceasta. QALY ia in considerare atat cantitatea, cat si calitatea vietii generate de interventiile medicale. Un an de sanatate perfecta are o valoare de 1 si un an cu o sanatate precara are o valoare de mai putin de 1. Moartea este considerata a fi echivalenta cu 0; cu toate acestea, unele conditii de sanatate pot fi considerate mai dificile pentru pacienti decat moartea si au scoruri negative.

Statistici

Valoarea unui QALY este necunoscuta in multe societati. Rezultatele empirice au aratat ca exista praguri implicite in unele tari, cum ar fi 30.000 de lire sterline per QALY in Marea Britanie si 50.000 de dolari per QALY in Statele Unite, desi pentru Statele Unite cercetarile recente indica o valoare de 100.000 de dolari si 300.000 de dolari sau chiar mai mare. Realizand calcule care iau in considerare venitul national brut pe cap de locuitor al unei tari, Victor Zarate estimeaza ca, de exemplu, o tara ca Chile, care in 2005 a avut un venit national brut pe cap de locuitor de 5,870 de dolari ar trebui sa aiba un QALY mai mic decat de doua ori venitul national brut pe cap de locuitor, adica 11,740 de dolari. In mod similar se pot estima valorile QALY, conform venitului national brut pe cap de locuitor din 2011 masurate in conformitate cu metoda Atlas, un indicator de venit elaborat de Banca Mondiala.

Cat costa un an de viata in Europa?

Estimare in functie de venitul national brut pe cap de locuitor, conform datelor Bancii Mondiale. Daca in Norvegia un an de viata costa 177,780$, in Romania ajunge la aproximativ 15.820$, iar in Republica Moldova la 3.960$.

 • Norvegia 177,780$
 • Luxemburg 156.260$
 • Elvetia 152.760$
 • Danemarca 120.780$
 • Suedia 106.460$
 • Olanda 99.460$
 • Finlanda 96.840$
 • Austria - 96.600$
 • Belgia - 92.320$
 • Germania 87.960$
 • Franta 84.840$
 • Marea Britanie 75.560$
 • Italia 70.660$
 • Spania 61.980$
 • Grecia 50.060$
 • Portugalia 42.500$
 • Ungaria 25.460$
 • Polonia 24.960$
 • Rusia 20.800$
 • Romania 15.820$
 • Bulgaria 13.100$
 • Ucraina 6.240$
 • Republica Moldova 3.960$


Cum se calculeaza QALY

Pacientul x are o problema grava de sanatate care ii pune in pericol viata.

 • Daca el continua sa primeasca tratamentul standard, va trai 1 an si calitatea vietii va fi de 0,4
 • Daca pacientul primeste noul medicament va trai timp de 1 an si 3 luni (1,25 ani), cu o calitate a vietii de 0,6.
 • Noul tratament este comparat cu tratamentul standard in ceea ce priveste QALY castigat:

Tratamentul standard: 1 (1 an de viata suplimentar) x 0,4 = 0,4 QALY Nou tratament: 1.25 (1 an si 3 luni de viata suplimentar) x 0,6 = 0,75 QALY Prin urmare, noul tratament conduce la 0.35 QALY suplimentari (0.75 -0.4 QALY = 0,35 QALY). Costurile medicamentului nou se presupune ca ar fi de 10.000 de lire sterline, costurile tratamentului standard sunt de 3000 de lire sterline. Diferenta de costuri de 7000 de lire sterline este impartit la QALY castigat (0.35) pentru a calcula costul per QALY. Deci, noul tratament ar costa 20.000 de lire sterline per QALY. In teorie, QALY ofera o singura cifra, care poate masura valoarea fiecarui tratament, de la medicamente la interventii chirurgicale, la servicii medicale preventive, cum ar fi vaccinurile si screeningurile pentru cancer. Odata ce se stie cati QALY valoreaza un tratament, economistii pot calcula costul per QALY - masura a rentabilitatii serviciilor medicale. Acest lucru poate oferi informatii cu privire la eficacitatea interventiilor pentru aceeasi boala (de exemplu, chirurgia clasica versus chirurgia laparoscopica pentru fibrom uterin), dar mult mai important este faptul ca permite comparatii ale eficientiei interventiilor din zone de terapie diferite (de exemplu, chirurgia laparoscopica pentru fibrom uterin versus screeningul pentru cancerul de san).

Limitari

 • Bolile cronice, in cazul carora calitatea vietii este o problema mai mare decat cea legata de supravietuire, sunt dificil de analizat, in contextul QALY. In mod similar, in cazul masurilor preventive, impactul asupra sanatatii poate aparea dupa mai multi ani si poate fi dificil de cuantificat cu ajutorul QALY. De exemplu, este foarte dificil sa compari starea de sanatate a unui potential campion olimpic care sufera o intindere musculara in timpul unui antrenament cu cea a unei persoane in varsta care a fost imobilizata ca urmare a unei interventii.
 • Calitatea vietii este dificil de evaluat, deoarece cuprinde o gama larga de aspecte diferite ale vietii pacientilor, nu doar starea lor de sanatate. Calitatea vietii inseamna lucruri diferite pentru oameni diferiti, in functie de experientele lor de viata si circumstantele personale si variaza in timpul vietii lor.
 • Efectele starii de sanatate a unui pacient asupra calitatea vietii altora, cum ar fi ingrijitori sau familie, nu sunt incluse in aceste calcule, dar pot avea consecinte economice intr-un stat. In plus, QALY nu ia in considerare raspunsul personal al indivizilor la boala lor si opiniile lor legate de nevoia de tratament.
 • Din perspectiva QALY calitatea vietii este potential mult mai important decat durata de viata. In timp ce pentru multi oameni acest lucru poate fi adevarat, exista un numar de pacienti care sunt dispusi sa accepte mai multe efecte secundare debilitante ale unui medicament pentru a-si putea prelungi durata vietii. Este cazul acelor pacienti care doresc sa supravietuiasca pentru a fi prezenti la un anumit eveniment, cum ar fi nasterea unui copil, o nunta in familie sau ceremonia de absolvire.
 • Prevalenta unei boli intr-o populatie poate modifica, de asemenea, cat de mult suntem dispusi sa platim pentru tratament. De exemplu, terapiile pentru doua conditii diferite pot avea acelasi cost per QALY, cu toate acestea, daca o conditie este foarte comuna si cealalta este rar intalnita, costul total asociat cu finantarea pentru conditia comuna ar fi mult mai mare. Acest lucru poate descuraja organizatiile responsabile sa autorizeze tratamentul pentru o problema de sanatate comuna si pragul de costuri per QALY pentru tratamentele comune poate fi modificat rezultand inegalitati in asistenta medicala.

Cu toate acestea, utilizarea QALY in deciziile privind alocarea resurselor inseamna ca alegerile intre grupurile de pacienti care concureaza pentru asistenta medicala sunt facute in mod explicit si persoanelor abilitate le este prezentata o imagine de ansamblu asupra beneficiilor rezultate din investitiile in noi tehnologii si terapii.

Comentarii

QALY si Eutanasia

Foarte cinic acest calcul. Poate ca ar fi si corect sa ne intrebam "cat ar trebui sa se investeasca intr-un tratament si cine ar trebui sa beneficieze in primul rand de el" daca am introduce in calcul si varianta eutanasiei voluntare. Adica pacientul care nu este de acord cu categoria in care a fost incadrat, nu isi poate plati singur tratamentul adecvat si considera ca, in cazul in care nu face tratamentul, conditia lui este inacceptabila din punct de vedere al calitatii vietii, sa poata sa beneficieze de solutia cea mai putin costisitoare pentru societate: eutanasia. Pana cand societatea nu va accepta dreptul orcarei persoane de a decide ca nu mai doreste sa traiasca in anumite conditii, pana cand eutanasia nu va fi legalizata, nimeni nu are dreptu sa decida "cat ar trebui sa se investeasca intr-un tratament si cine ar trebui sa beneficieze in primul rand de el", in cazul in care acel tratament este singurul acceptabil pentru pacient din punct de vedere al rezultatelor terapeutice.

Foarte interesant! Multumim!

Am preluat linkul pe pagina de facebook a Asociatiei "Exista viata dupa doliu!"

Mihaela Vlad
Presedinte

Articole similare

In functie de varsta, istoric familial si stil de viata, cu totii avem nevoie de diferite teste si analize medicale pentru a ne tine sub control starea de sanatate. In ceea ce priveste sanatatea barbatilor, exista sapte analize medicale care sunt esentiale pentru ca acestia sa poate preveni bolile cu un risc ridicat de aparitie. Diabet Este...
Transfuzia de sange asigura supravietuirea bolnavilor de beta-talsemie majora / Foto: Agerpres   Talasemia este o boala ereditara caracterizata de productia scazuta de hemoglobina. Hemoglobina este o molecula din compozitia celulelor rosii ale sangelui, denumite si hematii, care are rolul de a transporta oxigenul catre organe. Chiar daca...
Este important ca ambii parinti sa creasca copilul? Multe studii au subliniat valoarea mamei, dar putini au definit in mod clar importanta tatalui. Acesta este primul studiu care leaga absenta tatalui de atribute sociale si le coreleaza cu schimbari fizice din creier. Noile descoperiri de la Universitatea McGill arata ca absenta unui tata in...
Cei mai multi oameni asociaza fibrele cu sanatatea sistemului digestiv, dar acestea au un impact semnificativ si asupra sanatatii inimii. "Fibrele din fructe, legume, cereale integrale si fasole ajuta si la scaderea colesterolului", a declarat dr. Jody Gilchrist. Dar ce sunt acestea? Fibrele alimentare sunt o categorie de carbohidrati care...
Calitatea somnului afecteaza calitatea vietii / Foto: Photoxpress.com Aproape jumatate din populatia adulta a planetei nu poate spune ca se bucura de un somn odihnitor. In era tehnologiei, adevarata odihna devine un lux pe masura ce din ce in ce mai multe persoane isi petrec noptile in fata monitoarelor sau aplecati asupra meselor de lucru. Iar...