STIINTA

13 Noiembrie 2013

Cauzele mortii premature, anii traiti cu dizabilitate si povara bolii in Romania, 1990 vs 2010

In ceea ce priveste numarul de ani de viata pierduti (YLL) ca urmare a mortii premature in Romania, boala cardiaca ischemica sau cardiopatia ischemica, bolile cerebrovasculare si ciroza hepatica ocupa primele locuri in 2010, conform raportului de tara publicat de Institute for Health Metrics and Evaluation. Cardiopatia ischemica sau boala cardiaca ischemica reuneste o serie de afectiuni caracterizate prin reducerea fluxului coronarian si muschiul inimii nu primeste suficient sange si implicit oxigen pentru a functiona normal.

Dintre cele 25 de cauze mai importante ale poverii bolii, masurata prin anii de viata ajustati la dizabilitate (DALY), infectiile cailor respiratorii inferioare au aratat cea mai mare scadere, 64% in 2010 fata de 1990.

Factorul de risc important în România il reprezinta alimentatia. Rata mortalitatii Cauzele mortii premature, anii traiti cu dizabilitate si povara bolii in Romania, 1990 vs 2010

Acest grafic arata declinul în rata mortalitatii pentru fiecare interval de vârsta. Punctele mai mari de pe diagrama indica faptul ca scaderea ratelor mortalitatii a fost mai rapida în aceste grupe de vârsta între 1990 si 2010. Cea mai mare scadere a mortalitatii se intalneste la barbati cu vârsta mai mic de1 an (66%). Barbatii cu vârsta între 50-54 de ani au avut cea mai mica scadere a ratei mortalitatii (1%).

Cauzele mortalitatii premature Anii de viata pierduti (YLL) cuantifica mortalitatea prematura

Acest grafic arata schimbarea în primele 25 cauze ale anilor pierduti datorita mortalitatii premature in 1990 si 2010. Liniile ingrosate indica daca cauza a crescut în rang sau a ramas la fel. Liniile întrerupte indica daca o cauza a scazut. Cauzele sunt codificate pe culori: albastru pentru bolile netransmisibile, verde pentru leziuni si rosu pentru boli transmisibile, materne, neonatale, si nutritionale.

Anii traiti cu dizabilitate (YLD)

În ce priveşte anii traiti cu dizabilitate (YLD), calculati prin înmultirea prevalentei unei sechele cu greutatea dizabilitatii sale – a carei valoare variaza între 0 (sanatate perfecta) şi 1 (moarte), primele cinci cauze din România sunt durerile de spate, tulburarea depresiva majora, caderile, alte tulburari musculo-scheletice si durerile de gat.

Dimensiunea portiunii colorate în fiecare bara reprezinta numarul de ani traiti cu dizabilitate ce revin fiecarei cauze. Înaltimea fiecarei bare arata grupuri de vârsta care au avut cei mai multi ani traiti cu dizabilitate în 2010. Cauzele sunt agregate. De exemplu, afectiunile musculo-scheletice includ dureri de spate si dureri de gat.

Anii de viata ajustati la dizabilitate sau povara bolii (DALY)

În România, primele trei cauze ale DALY în 2010 au fost boala cardiaca ischemica, bolile cerebrovasculare si durerile de spate. Doua cauze care au aparut Top 10 în 2010 si nu erau in 1990 sunt cancerul pulmonar si bolile de inima datorate hipertensiunii arteriale.

Primele 25 cauze de DALY sunt clasate de la stânga la dreapta, în ordinea numarului de DALY din 2010. Semnele de sus arata cu cat la suta a crescut povara bolii din 1990, cele de jos cu cat s-a diminuat procentul. La nivel global, bolile netransmisibile si leziuni sunt, în general în crestere, în timp ce bolile transmisibile, materne, neonatale si nutritionale sunt, în general, în declin.

Ce inseamna povara bolii sau DALY

Un DALY poate fi considerat ca un an pierdut de viata "sanatoasa". Suma acestor DALY în rândul populatiei sau povara bolii, poate fi considerata ca o masura a diferentei dintre starea de sanatate actuala si o situatie de sanatate ideala în care întreaga populatie traieste pana la o vârsta înaintata, fara boli si dizabilitati.

DALY pentru o afectiune medicala se calculeaza ca suma anilor de viata pierduti (YLL), din cauza mortalitatii premature în rândul populatiei si anii pierduti din cauza dizabilitatii (YLD) pentru persoanele care traiesc cu acea afectiune sau cu efectele sale:

DALY = YLL + YLD Citeste si Tabloul complet al sanatatii, publicat in Viata medicala Profilul Romaniei, publicat de Institute for Health Metrics and Evaluation Cat de mult valoreaza un an din viata romanilor comparativ cu un an din viata altor europeni?Echipa MedLife de Psihologie

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist
Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist

Dermatovenerologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.