AFECȚIUNI

20 Septembrie 2022

Ce afecțiuni poate indica durerea de genunchi

Ce afecțiuni poate indica durerea de genunchi

Despre genunchi

Genunchiul este una dintre cele mai complexe articulații ale organismului uman. Formată din trei oase importante (femur, tibie, peroneu), rotulă și ligamente, tendoane și menisc (cartilajul genunchiului), această articulație este supusă unei presiuni regulate pe parcursul întregii vieți.

Durerea de genunchi: cauze posibile

Durerea de genunchi este o problemă care poate afecta persoanele de toate vârstele, chiar și copiii. Nu de puține ori se întâmplă ca în copilărie să cădem și să ne lovim, iar apoi să rămânem cu o julitură în genunchi însoțită și de durere pentru câteva zile.

De cele mai multe ori, durerile de genunchi pot fi tratate neinvaziv, în ambulator sau acasă, dar sunt și afecțiuni care necesită îngrijire medicală specializată.

Astfel, cauzele care pot duce la apariția unei dureri de genunchi sunt multiple:

  • traumatism la nivelul genunchiului sau o căzătură;
  • mișcare bruscă sau greșită;
  • afecțiune reumatologică sau posttraumatică (precum artrita, guta, leziuni ale ligamentelor, etc);

O altă cauză a apariției durerilor de genunchi este și vârsta. Odată cu trecerea anilor, cartilajul de la nivelul genunchiului se deteriorează în mod natural, mai ales după 40-50 de ani.

Afecțiuni care pot provoca dureri de genunchi

Afecțiuni care pot provoca dureri de genunchi

Leziunile de la nivelul ligamentelor genunchiului sunt cele mai frecvente și apar ca urmare a unei opriri bruște ori a unei schimbări de direcție și sunt caracterizate de dureri locale. Cea mai frecventă afecțiune este cea de la nivelul ligamentului încrucișat anterior, în timp ce leziunile de la nivelul ligamentului încrucișat posterior, ligamentului colateral lateral și colateral medial sunt ceva mai rar întâlnite.

Însă, așa cum menționam anterior, articulația genunchiului este una foarte complexă, de aceea și paleta de afecțiuni este diversă.

Artroza genunchiului

Artroza genunchiului, numită și gonartroză, este o boală degenerativă a articulației, care are ca finalitate deteriorarea permanentă a cartilajului articular. Principalele simptome ale gonartrozei sunt:

  • durere apărută la nivelul genunchiului - la început durerea apare doar la mișcare și dispare la repaus. Însă, pentru că vorbim de o boală degenerativă, în timp, ea devine permanentă și este resimțită chiar și pe timpul nopții. Bolnavii de gonartroză devin meteosensibili, acuzând durere la schimbarea vremii;
  • umflătură apărută în zona genunchiului și rigiditate - pe măsură de boala avansează, îndoirea sau întinderea membrului inferior devin tot mai dificile, iar genunchiul se umflă;
  • mersul șchiopătat - din cauza durerilor tot mai mari, bolnavul începe să refuze să mai îndoaie genunchiul și merge șchiopătat.

În lipsa tratamentului, gonartroza progresează, articulația degenerează tot mai mult, fiind însoțită de dureri cu caracter permanent și limitare a mobilității.

Leziunile de menisc

Leziunea meniscului reprezintă o ruptură totală sau parțială a cartilajului genunchiului care poate fi provocată de o mișcare bruscă de torsiune sau de rotație a coapsei, în timp ce piciorul rămâne pe loc. Leziunile de menisc pot fi degenerative sau posttraumatice, iar gravitatea lor depinde de localizare și de extensie. Pe lângă durere, pacientul se mai poate confrunta și cu:

  • blocarea genunchiului - apare atunci când o bucată din menisc s-a rupt și migrează în interiorul articulației;
  • imposibilitatea de a mai îndoi/întinde complet genunchiul însoțită de un sunet asemeni unui „click”;
  • senzația de instabilitate a genunchiului - este resimțită atunci când o persoană cu o leziune de menisc se apleacă să ridice ceva de jos și are senzația că nu-l mai țin genunchii să se ridice;
  • rigiditate și umflarea genunchiului.

Tendinita

Când ne referim la această afecțiune a genunchiului vorbim despre o tendinită patelară, adică o leziune a tendonului care face legătura dintre tibie și rotulă. Tendinita patelară, cunoscută și ca genunchi de săritor, este o afecțiune frecvent întâlnită în rândul sportivilor care practică baschet sau volei. Afecțiunea presupune o inflamație dureroasă a tendoanelor provocată de o ruptură parțială a unor fibre și este însoțită de edem local.

Principalele simptome, pe lângă vânătaia apărută la locul afectat, mai sunt și sensibilitatea la palpare și scăderea capacității de mișcare a genunchiului.

Dacă nu este o afectare gravă a tendonului, tendinita poate fi tratată prin metode neinvazive, însă o ruptură totală a unui tendon necesită intervenție chirurgicală.

Dislocarea (luxația) de rotulă

Această afecțiune presupune o alunecare sau deplasare a rotulei în exteriorul șanțului femural din cauza unui traumatism, a unei lovituri puternice, a unei căzături în genunchi sau a unei contracții musculare puternice. Principalele semne ale luxației de rotulă sunt durere severă resimțită la nivelul genunchiului, senzația că genunchiul pocnește, imposibilitatea de îndreptare a genunchiului, un genunchi umflat și incapacitate de deplasare.

În mod normal, dislocarea de rotulă nu este o afecțiune gravă pentru că, de regulă, ea va reintra singură la locul ei, dar este indicat să existe un consult medical pentru o evaluarea completă.

Simptome asociate cu durerea de genunchi

Simptome asociate cu durerea de genunchi

În funcție de afecțiunea suferită la nivelul genunchiului și semnele pot varia. Așa că, pe lângă durerea din spatele genunchiului sau durerea de sub genunchi, o persoană mai poate avea și alte simptome, precum:

  • slăbiciune sau instabilitate;
  • cracmente la flexarea genunchiului;
  • incapacitatea de a întinde complet genunchiul;
  • umflarea genunchiului;
  • rigiditate;
  • roșeață și căldură locală.

Factori de risc

Principalii factori de risc care pot duce la apariția unor leziuni la nivelul genunchiului sunt:

  • activitatea fizică intensă (sunt anumite sporturi care pot pune mai multă presiune pe articulația genunchiului cum ar fi baschet, volei, ski, etc);
  • sedentarismul (lipsa totală de mișcare înseamnă o presiune suplimentară pe articulațiile, ligamentele și mușchii aflați la nivelul genunchiului, care nu au pregătirea necesară pentru deplasarea zilnică sau schimbarea ritmului de viață);
  • obezitatea (excesul de greutate pune o presiunea suplimentară pe articulația genunchiului chiar și în timpul banalului mers pe jos);
  • antecedente medicale (existența unei leziuni a genunchiului mai veche care prezintă un risc ridicat de reaccidentare);

Investigații medicale

Investigații medicale

Diagnosticarea problemelor de la nivelul genunchiului este făcută de un medic ortoped care, în funcție de simptomatologia descrisă de pacient, poate cere și investigații suplimentare pentru a stabili gravitatea și tipul afecțiunii. De aceea, medicul specialist poate solicita:

  • radiografie (ajută la identificarea unor fracturi, gradul de uzură al articulației sau modificări degenerative ale genunchiului);
  • RMN (acest tip de investigație presupune o analiză în profunzime a articulației genunchiului și este indicată de ortoped atunci când există o problemă la nivelul meniscului sau ligamentelor);
  • tomografia computerizată (se folosește mai ales atunci când este planificată o intervenție chirurgicală la nivelul genunchiului);
  • pangonograma (este un timp de radiografie ce permite analizarea gradului de deformare a articulațiilor);
  • analize de sânge (sunt cerute de medicul specialist atunci când acesta bănuiește că durerile de genunchi sunt cauzate de alte afecțiuni);
  • artrocenteza (presupune o puncție articulară cu un ac steril, prin intermediul căruia se extrage lichid din articulația genunchiului și care, mai apoi, este analizat în laborator; acest tip de investigație este cerută pentru diagnosticarea artritei sau gutei);

Tratamente și soluții pentru durerea de genunchi

Tratamentul pentru durerea de genunchi este strâns legat de tipul afecțiunii diagnosticate.

Dacă nu vorbim despre o problemă gravă care să necesite intervenție chirurgicală (rupture de menisc sau de tendon), medicul specialist va prescrie, în funcție de situație, medicamente pentru ameliorarea durerii. Alte remedii pentru durerea de genunchi mai pot fi injecțiile cu diverse substanțe care permit recâștigarea mobilității articulației.

Gimnastica medicală și kinetoterapia sunt, de asemenea, recomandate pentru că favorizează întărirea musculaturii și a ligamentelor, cresc mobilitatea și scad presiunea de pe articulația genunchiului.

 

Bibliografie

  1. “Knee Pain: Causes, Treatment.” Cleveland Clinic, 2020, https://my.clevelandclinic.org
  2. “Knee Pain - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2021, www.mayoclinic.org
  3. Kwiatkowski K;Płomiński J. “[Gonarthrosis--Pathomechanism and Diagnosis].” Polski Merkuriusz Lekarski : Organ Polskiego Towarzystwa Lekarskiego, vol. 17, no. 100, 2013, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  4. Meniscus Tear Knee Injury.” WebMD, WebMD, Mar. 2007, https://www.webmd.com
  5. “Patellar Tendinitis - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org
  6. “Dislocated Kneecap“. NHS Choices. . 2022, www.nhs.uk



Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării


©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.