Publicat la: 
23/11/2018

alimentatie sanatoasa

Specialistii au descoperit, printr-un nou studiu publicat in revista ”American Academy of Neurology”, ca barbatii care consuma verdeturi, portocale, legume rosii si fructe de padure au un risc mai scazut de pierdere a memoriei in timp, potrivit eurekalert.org.

”Acest studiu este foarte important deoarece am reusit sa urmarim un grup foarte mare de barbati, timp de 20 de ani. Studiul nostru intareste convingerile existente conform carora alegerile dietetice sunt importante pentru mentinerea sanatatii creierului”, spune autorul studiului, Changzheng Yuan, de la ”Chan School of Public Health”, Boston.

Din studiu au facut parte 27.842 de barbati, cu varsta medie de 51 de ani, toti fiind profesionisti in domeniul sanatatii. Acestia au completat la inceputul studiului un chestionar zilnic referitor la portiile de legume, fructe si alte alimente consumate. Mai apoi, au completat acelasi chestionar la fiecare patru ani, timp de 20 de ani. O portie de fructe este echivalenta cu o ceasca de fructe, sau cu o jumatate de ceasca de suc de fructe. O portie de legume este echivalenta cu o ceasca de legume fructe, sau cu doua cupe de verdeata.

Participantilor le-au fost testate abilitatile de gandire si de memorie cu minim patru ani inainte de finalul studiului, varsta medie fiind de 73 de ani. Testele au fost concepute in asa fel incat sa observe daca barbatii pot detecta singuri schimbari legate de memorie. Mai apoi, au fost supusi si unor teste cognitive obiective. Schimbarile legate de memorie raportate de participanti au indicat insuficiente cognitive usoare. Specialistii au pus intrebari de tipul:

  •          Intampinati probleme cand incercati sa va amintiti lista de cumparaturi?
  •          Intampinati probleme cand incercati sa urmariti firul unei conversatii?
  •          Intampinati probleme cand urmariti un program la televizor?

Care au fost rezultatele?

  •          55% dintre participanti au avut abilitati bune de gandire si memorie
  •          38% au avut abilitati moderate
  •          7% au avut abilitati slabe

Participantii au fost impartiti in cinci grupuri, in functie de consumul de fructe si legume. In cazul legumelor, grupul cu cel mai mare scor a consumat aproximativ sase portii pe zi, comparativ cu grupul cu scorul cel mai scazut, adica trei portii pe zi. In cazul fructelor, grupul de varf a consumat aproximativ trei portii pe zi, comparativ cu ultimul grup, care a consumat aproximativ o jumatate de portie pe zi.

Barbatii care au consumat cele mai multe legume au avut un risc cu 34% mai redus de a dezvolta abilitati slabe de gandire. Doar 6,6% dintre barbatii din grupul de varf au dezvoltat o functie cognitiva slaba.

Barbatii care au baut suc de portocale in fiecare zi au avut un risc cu 47% mai redus de a dezvolta abilitati scazute de gandire, comparativ cu cei care au baut o singura data pe luna. Doar 6,9% dintre barbatii care au baut suc de portocale zilnic au avut o functie cognitiva scazuta.

Barbatii care au mancat cele mai multe fructe zilnic au fost mai putin predispusi sa dezvolte deficiente de gandire, dar aceasta asociere a fost slabită dupa ce specialistii au luat in calcul si alti factori alimentari care ar putea afecta rezultatele, cum ar fi consumul de legume, de suc de fructe, de boabe rafinate, si de lactate.

Studiul nu sustine neaparat ca consumul de fructe, legume si de suc de portocale reduce pierderile de memorie, dar cu siguranta arata ca exista o conexiune intre ele.

O limitare a studiului a constat in faptul ca abilitatile de memorie si de gandire ale participantilor nu au fost testate si la inceputul studiului pentru a vedea cum s-au schimbat pe parcurs. Cu toate acestea, deoarece toti participantii au absolvit studiile necesare formarii profesionale, se poate presupune ca au avut functii cognitive relativ inalte cand au intrat in cercetare. In plus, toti participantii au fost barbati, astfel ca rezultatele nu se pot aplica si femeilor.

Sursa: www.sciencedaily.com

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Nutritie

Nutritionist

Articole similare

Nu exista nicio dovada care sa arate ca omega-3 ar putea contribui la imbunatatirea abilitatilor de citire sau a functiilor memoriei in randul copiilor care au performante scolare slabe, conform unui nou studiu publicat in Plos-One. Noile constatari intra in contradictie cu rezultatele cercetarilor realizate anterior pe aceasta tema de catre...
Cand stocheaza amintirile, creierul nostru ofera prioritate experientelor care ne-au adus cele mai multe satisfactii. Specialistii de la Universitatea Columbia au descoperit, printr-un nou studiu, ca peste noapte creierul pastreaza automat amintirile evenimentelor importante, iar pe restul le filtreaza. Astfel, acestia au dezvaluit noi...
Lipsa somnului ne afecteaza eficienta la locul de munca / Foto: PhotoXpress Uitati des diverse lucruri si nu stiti de ce? Aveti probleme de concentrare? Probabil ca nu dormiti suficient. Lipsa somnului va poate impiedica sa ganditi limpede si sa va tineti emotiile sub control. Lipsa excesiva de somn poate afecta performanta in munca, relatiile...
Cercetatorii au descoperit mecanismul prin care un somn bun imbunatateste invatarea si memoria, relateaza BBC. O echipa de cercetatori din China si din Statele Unite a folosit tehnici microscopice avansate pentru a observa noile sinapse formate in timpul somnului. Potrivit studiului publicat in revista Science, nici antrenamentele intense nu...
Bucate de Craciun / Foto: E.M. / MedLive.ro Medicii recomanda sa evitam in aceasta perioada consumul excesiv de alimente si alcool si sa facem multa miscare in aer liber, pentru a preveni riscul de imbolnaviri, informeaza Ministerul Sanatatii intr-un comunicat. Specialistii epidemiologi recomanda populatiei sa consume carne de porc numai...