Publicat la: 
23/11/2018

alimentatie sanatoasa

Specialistii au descoperit, printr-un nou studiu publicat in revista ”American Academy of Neurology”, ca barbatii care consuma verdeturi, portocale, legume rosii si fructe de padure au un risc mai scazut de pierdere a memoriei in timp, potrivit eurekalert.org.

”Acest studiu este foarte important deoarece am reusit sa urmarim un grup foarte mare de barbati, timp de 20 de ani. Studiul nostru intareste convingerile existente conform carora alegerile dietetice sunt importante pentru mentinerea sanatatii creierului”, spune autorul studiului, Changzheng Yuan, de la ”Chan School of Public Health”, Boston.

Din studiu au facut parte 27.842 de barbati, cu varsta medie de 51 de ani, toti fiind profesionisti in domeniul sanatatii. Acestia au completat la inceputul studiului un chestionar zilnic referitor la portiile de legume, fructe si alte alimente consumate. Mai apoi, au completat acelasi chestionar la fiecare patru ani, timp de 20 de ani. O portie de fructe este echivalenta cu o ceasca de fructe, sau cu o jumatate de ceasca de suc de fructe. O portie de legume este echivalenta cu o ceasca de legume fructe, sau cu doua cupe de verdeata.

Participantilor le-au fost testate abilitatile de gandire si de memorie cu minim patru ani inainte de finalul studiului, varsta medie fiind de 73 de ani. Testele au fost concepute in asa fel incat sa observe daca barbatii pot detecta singuri schimbari legate de memorie. Mai apoi, au fost supusi si unor teste cognitive obiective. Schimbarile legate de memorie raportate de participanti au indicat insuficiente cognitive usoare. Specialistii au pus intrebari de tipul:

  •          Intampinati probleme cand incercati sa va amintiti lista de cumparaturi?
  •          Intampinati probleme cand incercati sa urmariti firul unei conversatii?
  •          Intampinati probleme cand urmariti un program la televizor?

Care au fost rezultatele?

  •          55% dintre participanti au avut abilitati bune de gandire si memorie
  •          38% au avut abilitati moderate
  •          7% au avut abilitati slabe

Participantii au fost impartiti in cinci grupuri, in functie de consumul de fructe si legume. In cazul legumelor, grupul cu cel mai mare scor a consumat aproximativ sase portii pe zi, comparativ cu grupul cu scorul cel mai scazut, adica trei portii pe zi. In cazul fructelor, grupul de varf a consumat aproximativ trei portii pe zi, comparativ cu ultimul grup, care a consumat aproximativ o jumatate de portie pe zi.

Barbatii care au consumat cele mai multe legume au avut un risc cu 34% mai redus de a dezvolta abilitati slabe de gandire. Doar 6,6% dintre barbatii din grupul de varf au dezvoltat o functie cognitiva slaba.

Barbatii care au baut suc de portocale in fiecare zi au avut un risc cu 47% mai redus de a dezvolta abilitati scazute de gandire, comparativ cu cei care au baut o singura data pe luna. Doar 6,9% dintre barbatii care au baut suc de portocale zilnic au avut o functie cognitiva scazuta.

Barbatii care au mancat cele mai multe fructe zilnic au fost mai putin predispusi sa dezvolte deficiente de gandire, dar aceasta asociere a fost slabită dupa ce specialistii au luat in calcul si alti factori alimentari care ar putea afecta rezultatele, cum ar fi consumul de legume, de suc de fructe, de boabe rafinate, si de lactate.

Studiul nu sustine neaparat ca consumul de fructe, legume si de suc de portocale reduce pierderile de memorie, dar cu siguranta arata ca exista o conexiune intre ele.

O limitare a studiului a constat in faptul ca abilitatile de memorie si de gandire ale participantilor nu au fost testate si la inceputul studiului pentru a vedea cum s-au schimbat pe parcurs. Cu toate acestea, deoarece toti participantii au absolvit studiile necesare formarii profesionale, se poate presupune ca au avut functii cognitive relativ inalte cand au intrat in cercetare. In plus, toti participantii au fost barbati, astfel ca rezultatele nu se pot aplica si femeilor.

Sursa: www.sciencedaily.com

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Nutritie

Articole similare

Persoanele cu probleme de memorie, care au o educatie superioara, sunt expuse unui risc crescut de accident vascular cerebral, potrivit unui studiu realizat in Olanda, informeaza BBC. Potrivit cercetarii publicate in revista Stroke, persoanele cu educatie superioara care sufera de pierderi de memorie prezinta un risc cu 39% mai mare de a...
Specialistii au descoperit, printr-un nou studiu publicat in revista ”American Academy of Neurology”, ca barbatii care consuma verdeturi, portocale, legume rosii si fructe de padure au un risc mai scazut de pierdere a memoriei in timp, potrivit eurekalert.org. ”Acest studiu este foarte important deoarece am reusit sa urmarim un grup foarte mare...
Amintirile pierdute in urma amneziei pot fi recuperate activand celulele creierului cu ajutorul luminii. Este concluzia unui studiu realizat de un grup de cercetatori de la MIT. Folosind o tehnologie numita optogenetica, acestia au reactivat amintiri care nu ar fi putut recuperate altfel. Studiul a fost publicat zilele trecute in revista...
Alimentatia sanatoasa contribuie la prevenirea malnutritiei si a unei serii de boli. Cu toate acestea, cresterea productiei de alimente prelucrate, urbanizarea rapida si schimbarea stilului de viata au dus la o schimbare a tiparelor dietetice. Oamenii consuma acum mai multe alimente bogate in grasimi, zahar si sare si nu mananca suficiente fructe...
Daca o imagine face cat o mie de cuvinte, de ce participantii la un studiu si-au amintit mai putin despre obiectele fotografiate la un moment dat decat cei care le-au studiat indeaproape? Psihologul Linda Henkel, de la Universitatea Fairfield, a studiat oamenii care fac fotografii tot timpul si, in plus, a descoperit ca atunci cand oamenii...