Publicat la: 
23/11/2018

alimentatie sanatoasa

Specialistii au descoperit, printr-un nou studiu publicat in revista ”American Academy of Neurology”, ca barbatii care consuma verdeturi, portocale, legume rosii si fructe de padure au un risc mai scazut de pierdere a memoriei in timp, potrivit eurekalert.org.

”Acest studiu este foarte important deoarece am reusit sa urmarim un grup foarte mare de barbati, timp de 20 de ani. Studiul nostru intareste convingerile existente conform carora alegerile dietetice sunt importante pentru mentinerea sanatatii creierului”, spune autorul studiului, Changzheng Yuan, de la ”Chan School of Public Health”, Boston.

Din studiu au facut parte 27.842 de barbati, cu varsta medie de 51 de ani, toti fiind profesionisti in domeniul sanatatii. Acestia au completat la inceputul studiului un chestionar zilnic referitor la portiile de legume, fructe si alte alimente consumate. Mai apoi, au completat acelasi chestionar la fiecare patru ani, timp de 20 de ani. O portie de fructe este echivalenta cu o ceasca de fructe, sau cu o jumatate de ceasca de suc de fructe. O portie de legume este echivalenta cu o ceasca de legume fructe, sau cu doua cupe de verdeata.

Participantilor le-au fost testate abilitatile de gandire si de memorie cu minim patru ani inainte de finalul studiului, varsta medie fiind de 73 de ani. Testele au fost concepute in asa fel incat sa observe daca barbatii pot detecta singuri schimbari legate de memorie. Mai apoi, au fost supusi si unor teste cognitive obiective. Schimbarile legate de memorie raportate de participanti au indicat insuficiente cognitive usoare. Specialistii au pus intrebari de tipul:

  •          Intampinati probleme cand incercati sa va amintiti lista de cumparaturi?
  •          Intampinati probleme cand incercati sa urmariti firul unei conversatii?
  •          Intampinati probleme cand urmariti un program la televizor?

Care au fost rezultatele?

  •          55% dintre participanti au avut abilitati bune de gandire si memorie
  •          38% au avut abilitati moderate
  •          7% au avut abilitati slabe

Participantii au fost impartiti in cinci grupuri, in functie de consumul de fructe si legume. In cazul legumelor, grupul cu cel mai mare scor a consumat aproximativ sase portii pe zi, comparativ cu grupul cu scorul cel mai scazut, adica trei portii pe zi. In cazul fructelor, grupul de varf a consumat aproximativ trei portii pe zi, comparativ cu ultimul grup, care a consumat aproximativ o jumatate de portie pe zi.

Barbatii care au consumat cele mai multe legume au avut un risc cu 34% mai redus de a dezvolta abilitati slabe de gandire. Doar 6,6% dintre barbatii din grupul de varf au dezvoltat o functie cognitiva slaba.

Barbatii care au baut suc de portocale in fiecare zi au avut un risc cu 47% mai redus de a dezvolta abilitati scazute de gandire, comparativ cu cei care au baut o singura data pe luna. Doar 6,9% dintre barbatii care au baut suc de portocale zilnic au avut o functie cognitiva scazuta.

Barbatii care au mancat cele mai multe fructe zilnic au fost mai putin predispusi sa dezvolte deficiente de gandire, dar aceasta asociere a fost slabită dupa ce specialistii au luat in calcul si alti factori alimentari care ar putea afecta rezultatele, cum ar fi consumul de legume, de suc de fructe, de boabe rafinate, si de lactate.

Studiul nu sustine neaparat ca consumul de fructe, legume si de suc de portocale reduce pierderile de memorie, dar cu siguranta arata ca exista o conexiune intre ele.

O limitare a studiului a constat in faptul ca abilitatile de memorie si de gandire ale participantilor nu au fost testate si la inceputul studiului pentru a vedea cum s-au schimbat pe parcurs. Cu toate acestea, deoarece toti participantii au absolvit studiile necesare formarii profesionale, se poate presupune ca au avut functii cognitive relativ inalte cand au intrat in cercetare. In plus, toti participantii au fost barbati, astfel ca rezultatele nu se pot aplica si femeilor.

Sursa: www.sciencedaily.com

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Nutritie

Scurtu Martin Mihaela Elisabeta,Medic Specialist
Medic Specialist
Nutritionist
Nutritionist

Articole similare

Sforaitul puternic si apneea de somn (intreruperea respiratiei in timpul somnului) ar putea provoca tulburari de memorie si un declin cognitiv prematur, arata un nou studiu aparut in publicatia medicala Neurology. Cercetatori de la Universitatea New York au analizat dosarele medicale ale unui numar de 2.470 de persoane cu varste cuprinse intre...
Produsele lactate aduc necesarul de calciu si vitamina D / Foto: Sxc.hu Conform unui studiu publicat de curand in jurnalul medical JAMA Neurology, nivelul scazut de vitamina D in cazul persoanelor in varsta este legat de manifestarea pierderilor de memorie. Persoanele cu deficienta de vitamina D risca sa isi piarda memoria de trei ori mai...
Un nou studiu, publicat in revista Nature, arata ca interventia medicala prin socuri electrice ajuta la reducerea amintirilor neplacute in cazul pacientilor care sufera de depresie. Tehnica, numita terapie electroconvulsiva sau prin electrosocuri (ECT), induce convulsii prin transmiterea de impulsuri electrice in creier cu ajutorul unor electrozi...
Debutul menopauzei la o varsta mai tarzie este fi asociat cu mici beneficii ale capacitatii de memorare, potrivit unui studiu publicat recent in revista "Neurology." Studiul sugereaza, de asemenea, ca procesele hormonale ce au loc pe parcursul vietii ar putea fi asociate cu anumite beneficii pe plan mental, conform aan.com. In ce a constat...
Somnul ajuta memoria / Foto: FreeDigitalPhoto Este binecunoscut faptul ca somnul are un rol semnificativ, cand vorbim de memorie si abilitatile de invatare. Un nou studiu, publicat de BBC News, demonstreaza insa importanta viselor in procesul de memorare. Studiul, coordonat de oamenii de stiinta de la Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC...