Publicat la: 
27/02/2020

Autor: Dr. Tache Anca Monica, Medic primar, Clinica DentaLife

Ce ar trebui sa stim despre aspectul zambetului atunci cand ne dorim interventii asupra dintilor frontali

Aspectul surasului este una din cele mai remarcate trasaturi ale fetei, in mod special incisivii centrali maxilari, dar si cei laterali, forma caninului, gingia si alte detalii care formeaza un ansamblu, alaturi de mobilitatea buzelor si a musculaturii faciale, care ne ajuta sa exprimam ceea ce simtim.

Fiecare persoana este unica, iar dintii sunt si ei unici, a caror forma, dimensiune, culoare sunt dictate de numerosi factori, printre care factori genetici, hormonali.

Exista si cazuri in care, din diferite motive (pierderea structurii dentare, pierderea dintilor din zona frontala sau aspectul gingiei si al dintilor), ne determina sa cerem ajutorul stomatologului pentru redarea unui zambet firesc, alaturi de redarea increderii de sine.

Cu cat trece mai mult timp de la pierderea structurii dentare pana la restaurarea dentara, cu atat apar complicatii date de pierderea osului maxilar sau mandibular, migrari dentare, blocaje in masticatie, afectarea articulatiei mandibulei, a gingiei, si alte manifestari legate de aparatul digestiv.

Pot fi necesare, de aceea, tratamente interdisciplinare, cum ar fi obturatii, albire dentara, restaurari prin pivot si coroane, interventii la nivelul ocluziei pentru stabilitatea muscaturii in repaus si miscare, tratamente ortodontice, endodontice, chirurgicale, implantare, parodontale.

Prin tratamentul de specialitate ortodontic de scurta durata putem rezolva si corectarea curbelor inestetice date de asezarea dintilor, simetria liniei gingiei, crearea spatiului pentru implante sau corectarea unui suras care afiseaza prea multa gingie (in asociere cu tratamentul chirurgical).

Tratamentele endodontice cu aparatura de ultima generatie, realizate sub magnificatie la microscop se realizeaza in cazul unor tratamente endodontice incorecte anterioare sau in cazul proximitatii camerei pulpare care ar da dureri sub o viitoare coroana.

Terapia chirugicala si implantara poate include, alaturi de inserarea implantelor, extractii atraumatice pentru prezervarea osului de mare valoare in zona frontala, aditia osoasa, aplicarea de membrane resorbabile sau neresorbabile.

Tratamentele parodontale sunt si ele necesare atat pentru rezistenta suportului dentar dat de tesuturile parodontale sanatoase cat si pentru aspectul roz, tonic pe care ar trebui sa il aibe gingia ca un fundal pentru stralucirea alba a dintilor. Acestea pot include interventii parodontale pentru ca liniile gingivale ale dintilor sa se arcuiasca corect, obtinerea unei gingii mai groase, acoperirea retractiilor gingivale (radacini dezgolite si sensibile), reconstructia papilelor interdentare pentru a nu fi vizibil acel triunghi negru (spatiul gol dintre dinti), tratamentul excesului gingival.

Toate aceste interventii sunt necesare pentru un tratament minim invaziv, care sa conserve cat mai mult din structura dentara, aspectul final estetic sa fie deosebit, stabil in timp, care sa redea confortul si increderea.

Metodele moderne ale esteticii dentare permit vizualizarea si chiar verificarea in cavitatea bucala a aspectului viitoarei lucrari dentare (punte, coroana, fatete) si modificarea formei lor dupa dorinta pacientului, eliminand pe cat posibil factorul “surpriza” in ceea ce priveste forma dintilor frontali la lucrarea definitiva, pronuntia anumitor sunete sau masticatia confortabila.

Se incepe printr-o examinare atenta faciala, preferabil pe baza fotografiilor, a formei, culorii fetei, santurilor faciale, aspectul pielii, dimensiunea si proportia etajelor fetei, simetria.

In timpul surasului, toate trasaturile se modifica, sunt expusi in proportie variabila dintii.

Odata cu varsta, din cauza abraziei dentare si a scaderii tonusului muscular, devin mai vizibili dintii inferiori. De aceea e foarte importanta alungirea dintilor maxilari superiori (incisivii centrali) prin coroane sau fatete, atat cat permite pronuntia corecta a unor sunete implicate (V, F) dar si libertatea de miscare anterioara a mandibulei.

Este foarte important raportul arcadelor dentare cu buzele, cat de sus se ridica buza superioara (linia surasului), cat spatiu dezvelesc colturile buzelor in suras (coridorul bucal), daca marginea dintilor frontali maxilari urmareste linia concava data de marginea libera a buzei inferioare.

Ideal, marginea dintilor frontali maxilari atinge usor marginea libera a buzei inferioare.

Trebuie urmarite si proportiile dimensiunilor dentare (la incisivii centrali raportul latime/inaltime este de 75-80% la tineri), linia libera dentara, unghiurile incizale (mai patrate sau mai rotunde), inclinarea axelor dentare, forma dintilor, striurile si denivelarile care dau reflexia luminii si aspectul de natural. Desigur ca aceste caracteristici pot fi intrunite cu succes de ceramica dentara.

Prin procedura de previzualizare (mock-up direct sau indirect) se poate verifica in cavitatea bucala pozitia marginii incisivilor centrali fata de buza, latimea, inaltimea, proportia, convexitatea potrivita.

Aceasta operatiune presupune adaugarea temporara de material compozit fotopolimerizabil pe suprafata incisivilor pentru a vizualiza modificarea dorita si transmiterea modificarii catre laborator prin amprenta. Se fac fotografii, chiar scurte filmari, cu ajutorul carora putem sa ne imaginam cum suntem apreciati de catre anturaj.

Tehnicianul trimite modelarea profesionala a dintilor frontali in ceara, pe model (wax-up). Medicul realizeaza in cabinet o lucrare provizorie dupa acest model si verifica in cavitatea bucala a pacientului daca lucrarea intruneste toate exigentele estetice si functionale.

Orice modificare dorita de pacient si adusa lucrarii provizorii va fi din nou amprentata si descrisa laboratorului in vederea realizarii lucrarii finale.

Aceasta metoda se poate aplica si puntilor sau coroanelor pe implante sau fatetelor.

Dupa ce pacientul aproba modificarile, se trece la hotararea tratamentului preprotetic interdisciplinar si etapizarea lui.

Un alt avantaj este ca in final medicul poate slefui prin lucrarea protetica provizorie santuri de ghidaj pentru a conserva la maximum structura dentara.

Lucrarea provizorie ne poate ajuta enorm si la crearea unui aspect cat mai natural al zonei de emergenta dintre punte (coroana) si gingie, conformand gingia si papila gingivala interdantara prin mici adaugari sau slefuiri de material din lucrare pentru un aspect estetic deosebit, adaptare si mentinerea unei igiene net superioare.

Sigur ca un tratament previzibil si interdisciplinar necesita multa rabdare si colaborare intre pacient, medicii de diferite specialitati, tehnicienii dentari si personalul medical si nemedical din clinica, insa rezultatul estetic si corect profesional, incununat de zambetul fericit al pacientului motiveaza intreg timpul si efortul dedicat.

Bibliografie

  1. Incursiune in estetica dentara, Dr Florin Lazarescu, 2013
  2. Stomatologie estetica, estetica zambetului, ghidul pacientului, Dr Elliot Mechanic
Adresa: Bd. Dimitrie Cantemir nr. 1
Programare telefonica: 0735 300 906
 
Specialitate: 
Medic: 

Echipa medicala MedLife - Stomatologie

Ianosev Veroslava,Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Dentist
  •  
  • 1 of 11

Articole similare

Autor: Dr. Mihaela Vezeanu, Medic specialist, Clinica DentaLife Ce sunt coroanele dentare si de ce avem nevoie de ele Coroanele dentare sunt dispozitive protetice fixe care sunt utilizate atunci cand pacientul prezinta unul sau mai multi dinti lipsa. Acestea inlocuiesc dintii absenti sau cresc rezistenta unor dinti foarte afectati care numai pot...
Autor: Dr. Vezeanu Mihaela, Medic primar, Clinica DentaLife Bruxismul este reprezentat de frecarea sau “ scrasnirea” dintilor si afecteaza o mare parte din populatie. Studiile ne arata ca aparitia bruxismului are o stransa legatura cu stilul de viata stresant si se manifesta in momentele de relaxare, cel mai frecvent fiind cel nocturn. Pacientul...
Un nou studiu, condus de oamenii de stiinta de la University of California, Los Angeles, aduce dovezi clare conform carora mesagerii celulari din saliva sunt responsabili pentru declansarea parodontitei si meningitei. Rezultatele studiului, ce sugereaza ca mesagerii celulari joaca un rol central in gestionarea cantitatii de bacterii bune si rele...
Autor: Dr. Minodora Tomescu, Medic Specialist Ortodontie si Ortopedie Dento-Faciala, Doctor in Stiinte Medicale, Clinica DentaLife Putem avea un zambet sanatos, frumos, la orice varsta! Conform ultimelor studii, in momentul de fata, unul din patru pacienti care pasesc pragul unui cabinet de ortodontie este adult. Progresele In ortodontie au facut...
Autor: Dr. Tache Anca Monica, Medic primar, Clinica DentaLife Ce ar trebui sa stim despre aspectul zambetului atunci cand ne dorim interventii asupra dintilor frontali Aspectul surasului este una din cele mai remarcate trasaturi ale fetei, in mod special incisivii centrali maxilari, dar si cei laterali, forma caninului, gingia si alte detalii...