Publicat la: 
9/11/2016

Copiii care sunt expusi la anestezie chirugicala pana in varsta de patru ani tind sa aiba note mai mici la scoala in perioada adolescentei, prin comparatie cu alti copii, dar diferenta nu este una atat de mare si nu ar trebui sa descurajeze parintii sa efectueze interventiile chirurgicale necesare, spun cercetatorii unui studiu publicat recent in jurnalul "JAMA Pediatrics".

Studiind dosarele medicale si situatiile scolare la mai mult de doua milioane de copii nascuti in Suedia intre anii 1973 si 1993, cercetatorii au identificat circa 33 de mii de copii care au avut o interventie chirurgicala insotita de anestezie inainte de varsta de patru ani si circa 159 de mii de copii care au avut rezultate similare, dar care nu au suferit anestezie inainte de varsta de 16 ani.

Aceasta diferenta inregistrata la nivelul rezultatelor scolare in randul copiilor care au suferit interventii medicale insotite de anestezie la o varsta frageda au fost, cu toate astea, mai mica decat impactul pe care educatia parintilor o are asupra viitorului academic al copiilor, este de parere autoarea principala a studiului.

Pe de alta parte, este posibil ca rezultate sa fi fost influentate si de interventiile medicale in sine, desi niciunul dintre copiii participanti la studiu nu au fost diagnosticati cu o conditie medicala grave, mai noteaza autorii.

"Niciun copil nu este expus la anestezie si interventie chirurgicala decat daca este absolut necesar. Este vorba despre situatii in care cei mici se confrunta malformatii, hernie inghinala, conditii urologice si tulburari cu deficiente de auz," a declarat Dr. Pia Glatz de la Spitalul Kalmar din Suedia.

Din studiile efectuate pe animalele de laborator, cercetatorii au observat ca expunerea la anestezie poate schimba intr-o oarecare masura buna dezvoltare a creierului, cu toate astea dozele si duratele de expunere la anestezie, in cazurile studiate, nu au cauzat schimbari la nivelul structurii creierului.

"Pe baza acestor concluzii, parintii nu ar trebui sa ezite in efectuarea interventiilor chirurgicale in randul celor mici atunci cand este necesar, iar efectele secundare ale anesteziei ar trebui intelese pe fondul potentialelor efecte adverse pe care amanarea interventiilor chirurgicale ar putea sa le prezinte," conchide cercetatoarea.

Alternativa - amanarea interventiei chirurgicale - este aproape in toate cauzurile o optiune mai putin benefica, conform opiniei exprimate si de Dr. Tom G. Hansen de la Spitalul Universitar Odense din Danemarca, coautor al studiului de fata.

"In cazul copiilor cu varste mai mici de patru ani interventiile medicale sunt intotdeauna o chestiune urgenta si importanta," a adaugat medicul intr-un interviu acordat publicatiei Reuters.

Sursa: Reuters

G.T.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Ecografie pediatrica, Pediatrie

Popescu Florentina,Medic Specialist
Medic Primar
Medic Primar
Fanea Alina, Medic Specialist
Medic Primar
Mihaila Cristina,Medic Specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 26