Ce este SPF și ce rol are protecția solară

Prevenție
23 August 2022
Autor: Echipa medicală MedLife
ce este spf si ce rol are protectia solara

Expunerea îndelungată la soare, fără a proteja pielea (cel mai frecvent cu produse de protecție solară - SPF), poate fi extrem de periculoasă. Acest lucru se întâmplă cu precădere vara, însă nici în celelalte anotimpuri nu suntem suficient protejați. Cu razele UV, care cauzează cancer de piele și îmbătrânire prematură, ne întâlnim indiferent de anotimp și de temperatură, deci trebuie să știm prin ce mijloace putem proteja pielea și cum să folosim produsele cu SPF.

Să-ți protejezi tenul împotriva razelor de soare este primul și cel mai important pas pentru îngrijirea pielii, dar trebuie să fii informat înainte de a alege produsele pentru ca acestea să fie corespunzătoare tipului de piele.

Ce este SPF-ul

SPF este abrevierea de la ’’Sun Protection Factor’’, adică „factor de protecție solară’’. Este indicatorul folosit la scală largă pentru evaluarea capacității de protecție a cremelor de fotoprotecție. SPF reflectă însă doar protecția împotriva radiațiilor ultraviolete de tip B, cele care produc arsurile solare acute.

Cum funcționează protecția solară și de ce este vitală această cremă nu doar pentru a avea un concediu plăcut, ci și o viață sănătoasă poți afla în rândurile de mai jos. Totodată, poți afla cu un calcul simplu ce fel de protecție asigură fiecare SPF.

Dacă ești în situația în care pielea ți se înroșește sau, mai rău, se arde chiar și după 10 minute de expunere la soare, trebuie să știi că aplicarea unui SPF de 15 va întârzia arsura de 15 ori, astfel aceasta va apărea în condițiile folosirii corespunzătoare a cremei abia dupa 150 minute. Dacă aplici SPF 50, protecția față de arsură va dura 500 de minute. Atenție, însă, calculele sunt aproximative și nu este suficient să aplici crema o singură dată dacă stai o perioadă îndelungată la soare.

Un SPF de 30 filtrează 96,7% dintre radiații. Un SPF de 50 filtrează 98% dintre radiații. La fel, un SPF de 15 oferă o protecție de 93% în fața radiațiilor UVB.

SPF-ul unei creme de protecție solară este determinat prin teste de laborator. Există voluntari umani care sunt implicați, iar crema cu protecție solară se aplică pe zone nebronzate ale corpului (de exemplu fesele). Apoi, pielea acoperită cu protecție solară este expusă la lumina soarelui simulată prin lămpi UV. Prin măsurătorile efectuate se calculează raportul dintre durata minimă care produce eritem (MED) când este aplicată crema și durata minimă care produce eritem fără această cremă cu SPF.

Acest test arată cât de bine protejează o cremă împotriva radiațiilor UVB, nu a celor UVA. O cremă care protejează împotriva ambelor tipuri de radiații trebuie să aibă „spectru larg’’. Astfel de creme cu SPF sunt supuse mai multor teste de laborator. Trebuie să știi însă că nu există o metodă universal recunoscută pentru a măsura protecția UVA.

Măsurătorile se bazează pe MED (durata minimă care produce eritem), pe IPD (immediate pigment darkening = pigmentarea imediată după expunere la UVA) și PPD (persistent pigment darkening = pigmentare persistentă care se cuantifică la 2-3 ore postexpunere la UVA). Astfel, cel mai frecvent grad de protecție față de UVA (PA) se bazează pe reacția de pigmentare persistentă, iar un PA+ corespunde unui factor de protectie între 2-4, un PA ++ corespunde unui factor de protecție între 4-8 și un PA +++ reprezintă un factor de protectie peste 8.

ce este spf si ce rol are protectia solara

Ce sunt radiațiile UVA/UVB

Descoperite în anul 1801 de fizicianul german Johann Wilhelm Ritter, razele UV sunt un tip de radiații electromagnetice emanate de soare. În funcție de lungimea de undă măsurată în nanometri, razele UV pot fi cuprinse între 100-400 nm: UVC (lungime de 100-290 nm) – blocate de stratul de ozon – și raze UVA (lungime de 320-400 nm) sau UVB (lungime de 290-320 nm).

Razele care ajung pe pământ și afectează corpul uman sunt UVA în procent de 95-98% și UVB 2-5%. Ele pot provoca efecte acute sau cronice la nivelul pielii. Le luăm pe rând:

Razele UVA

Acestea sunt razele cu o lungime de undă de 320-400 nm, pot pătrunde prin geamuri, sunt asociate cu problemele aduse pielii pe termen lung, pentru că îmbătrânesc pielea și duc la apariția ridurilor. Mai mult, sunt asociate chiar cu apariția unor cancere de piele.

Pe suprafața pământului ajung mai multe raze UVA decât raze UVB.

Cele mai importante efecte ale UVA asupra pielii sunt: inflamație, pigmentare, fotoîmbătrânire, imunosupresie și carcinogeneza.

Razele UVB

Razele UVB au lungimea de undă 290-320 nm și nu pot pătrunde prin geamuri. Pe lângă arsuri solare și leziuni pigmentare (pete pe piele), pot duce la apariția cancerului de piele, inclusiv a melanomului malign, cel mai agresiv dintre acestea.

Există mai mulți factori care influențează efectul razelor UVA și UVB asupra organismului uman:

  • Stratul de ozon – acționează ca o barieră care absoarbe radiațiile soarelui. Datorită rolului extrem de important pe care îl are, prin Protocolul de la Montreal - semnat pe 16 septembrie 1987 și intrat în vigoare pe 1 ianuarie 1989 – au fost interziși compușii chimici pe baza de clor folosiți în producția industrială care afectau stratul de ozon. Vestea bună este că acesta are capacitatea să se refacă.
  • Poziția geografică față de Ecuator – în apropierea Ecuatorului razele UV sunt mai puternice.
  • Altitudinea – cantitatea de radiații este direct proporțională cu altitudinea. De aceea este indicat să folosești cremă cu SPF și când mergi la munte.
  • Condițiile meteo – în zilele ploioase ori cu nori, intensitatea razelor UV este mai mică decât în zilele călduroase de vară, dar chiar și într-o zi înnorată, 80% dintre radiatiile UV pătrund prin nori.
  • Tipul de piele – pielea foarte albă este mai sensibilă, în timp ce pielea mai închisă este mai rezistentă.

Tipuri de factori de protecție solară

Factorul de protecție solară (SPF) ne poate ajuta în expunerea la soare, astfel încât să ne bucurăm de concediu fără a avea probleme cu pielea, însă nu înseamnă că putem prelungi expunerea în orele cu index UV ridicat. Nu uita că nu este suficient să aplici crema cu SPF o singură dată pe zi.

Există două tipuri de factori de protecție solară:

  • factor de protecție chimică;
  • factor de protecție solară minerală.

Factorul de protecție solară chimică

Pe acesta îl regăsim în majoritatea loțiunilor cu SPF. Produsele cu SPF chimic sunt mai ușor de aplicat, nu lasă urme albe pe piele. Un dezavantaj este faptul că sunt eficiente după 15-20 de minute de la aplicare. Mai mult, cremele chimice pot fi alergene pentru că au particule mici care acționează prin absorbția radiațiilor UV care le transformă în energie.

Factorul de protecție solară minerală

Acesta se bazează pe agenți fizici care stau pe piele și acționează ca o barieră pentru blocarea radiațiilor UV pe care le reflectă. Loțiunile cu SPF mineral au spectru larg, adică oferă protecție împotriva radiațiilor UVA, dar și UVB. În plus, încep să acționeze imediat după aplicare. Factorul de protecție minerală nu provoacă alergii, ceea ce înseamnă că este mai sigur pentru sănătate, dar lasă de obicei o peliculă albicioasă pe piele. Filtrele minerale cel mai frecvent folosite sunt cele pe bază de oxid de zinc, dioxid de titan și pigmenți oxidativi de fier.

Suplimentar, poate fi util ca loțiunea pe care o folosești să conțină antioxidanți precum vitamina E, pantenol, cofeină ori sâmburi de struguri, pentru că acest lucru ajută la protejarea pielii împotriva radicalilor liberi produși atunci cand ne expunem pielea la radiațiile UV.

ce este spf si ce rol are protectia solara

Cum alegi SPF-ul potrivit în funcție de piele

Dacă planifici să mergi la mare, pe munte ori pur și simplu să folosești o cremă cu SPF în rutina zilnică de îngrijire a pielii, cel mai bine ar fi să întrebi medicul dermatolog ce tip de cremă ți se potrivește. Este important să nu te grăbești atunci când alegi o astfel de loțiune. Crema cu SPF este cu atât mai eficientă cu cât este folosită corect. În general în farmacii și magazine de profil, există următoarele tipuri de loțiuni potrivite pentru diferite tipuri de piele:

Factor de protecție solară pentru ten deschis

O astfel de piele este mult mai sensibilă la radiațiile UV din cauza cantității mici de melanină, așa că trebuie să îi acorzi o atenție deosebită.

Dacă ai tenul deschis la culoare, este indicat să folosești o cremă cu SPF mare – 30 sau 50 și asta pentru că tenul deschis se arde foarte ușor, chiar în primele minute de expunere la soare.

Factor de protecție solară pentru ten normal

Tenul normal vine de la sine cu un grad de protecție datorită cantității de melanină pe care o conține. Poate fi protejat cu o cremă cu SPF 15, însă pentru siguranță, mai ales dacă te expui la soare mai mult timp, este indicat să folosești SPF de minim 30.

Factor de protecție solară pentru ten închis

Chiar dacă pielea închisă la culoare este cel mai bine protejată natural de razele UV, nu înseamnă că nu are nevoie de cremă cu protecție UV. În acest caz se poate opta pentru o loțiune cu SPF 15. În cazul în care ai pielea închisă la culoare, ochii căprui și părul negru, poți scădea SPF-ul chiar până la 6.

Factor de protecție solară pentru copii

Știm că cei mici au nevoie de expunere la soare, iar dacă mergi în concediu cu ei va fi aproape imposibil să îi ții departe de apă, prin urmare departe de razele soarelului. De aceea, este absolut necesar să le protejezi pielea cu loțiune de fotoprotecție cu spectru larg.

Crema pentru copii nu trebuie să fie lipicioasă ori uleioasă. În caz contrar va fi mult mai greu să îi convingi pe cei mici să o accepte pe pielea lor. Mulți dintre copii preferă spray-urile sau spumă de protecție care au o textură mai interesantă, dar ai grijă să aibă SPF-ul potrivit și să asigure protecție și față de radiațiile UVA, de preferat cu filtru mineral pentru a fi hipoalergenică.

Bebelușii până în 6 luni nu trebuie să stea deloc la soare, iar expunerea între orele 11:00-17:00 poate provoca probleme grave atât copiilor, cât și adulților.

Beneficiile produselor cu SPF

Aplicarea unei creme cu SPF este necesară inclusiv în zilele mai puțin însorite. Tocmai de aceea este de preferat ca acest lucru să devină un obicei, la fel ca rutina de a te spăla pe dinți.

Trebuie să îți amintești întotdeauna că loțiunile de soare nu acționează imediat ce le aplici pe piele. Trebuie să treacă cel puțin 15 minute de la momentul aplicării până când te expui la soare. Iar dacă rămâi la plajă mai mult de o oră nu uita să reaplici crema, pentru că SPF este activ doar pentru o perioadă limitată de timp. Dacă intri în apă sau dacă transpiri foarte mult, stratul de protecție dispare și mai repede.

Un sfat util este să folosești o cremă diferită pentru față și corp, iar loțiunea care are rolul de a-ți proteja fața trebuie să fie de asemenea cu spectru larg, de preferat cu SPF mai mare.

ce este spf si ce rol are protectia solara

Cum aplici corect produsele cu SPF

Ritualul de îngrijire a pielii este extrem de important dacă îți dorești un corp sănătos, care să arate bine. Produsele cu SPF trebuie aplicate de fiecare dată înainte de a ieși din casă. După ce îți speli bine fața, aplică o cremă hidratantă și apoi crema cu factor de protecție solară. Este necesar să aștepți cel puțin 20 de minute pentru ca acestea să intre bine în piele înainte de a aplica machiajul. Nu uita să aplici crema pe toate zonele expuse, inclusiv pe urechi, buze, palme sau tălpi.

Loțiunea cu SPF se aplică prin tamponare, nu prin frecare, astfel încât să se distribuie uniform pe toată suprafața și să fie absorbită mai ușor. Cantitatea de cremă aplicată este de asemenea importantă, FDA recomandă 2 mg/cm pătrat de piele.

Cremele minerale acționează mai rapid decât cele chimice datorită mecanismului de reflectare a radiațiilor, iar pentru acestea din urmă este indicat să aștepți măcar 20 de minute de la aplicare până la expunerea la soare.

Nu uita, însă, că nu există nicio modalitate de a ne bronza sănătos, pentru că bronzul, în sine, reprezintă un mecanism de apărare a pielii împotriva agresiunii produse de radiațiile UV. De câte ori pielea se bronzează, aceasta se deteriorează, iar în timp îmbătrânește și acumulează risc de cancer cutanat.

Bibliografie

  1. “Sunscreens: Protect Your Skin - Health Encyclopedia - University of Rochester Medical Center.” Rochester.edu, 2022, www.urmc.rochester.edu
  2. Carruthers, Tom. “What Does the SPF Rating Really Mean?” Curious, Nova, 26 Oct. 2017, www.science.org.au
  3. “Sun Protection Factor (SPF).” U.S. Food and Drug Administration, 2018, www.fda.gov

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării