Publicat la: 
24/04/2020

Pentru o buna si corecta informare a pacientilor Dr. Silvia Barbulescu, medic specialist chirurgie generala & chirurgie mamara, listeaza cele mai importante aspecte ce trebuie stiute daca suferim de cancer mamar.

1. SA PASTREZE LEGATURA CU MEDICUL CURANT (prin TELEMEDICINA)

Este cel putin alarmant pentru pacientii cu afectiuni grave de sanatate, cum ar fi bolile oncologice sau cronice, incertitudinea acestei perioade. Pe de o parte sunt sfatuiti sa mentina distanta sociala, pe de alta parte avem situatia intarzierii sau amanarii tratamentelor specifice fiecarei patologii in parte.

In plus, poate cel mai infricosator fapt este acela ca pacientul sau familia sa, nu pot lua legatura cu medical curant. Asftel apar “solutiile” personalizate. Acestea, fie functioneaza o perioada, fie sunt nepotrivite si pot deveni toxice pentru bolnav, fie se transforma in timp intr-un factor de stres suplimentar ce induc in unele cazuri fundatia decompensarii, agravarii bolii de baza.

Pastrarea legaturii cu pacientele aflate in curs de investigatii la inceputul perioadei COVID, sau care se afla intr-o etapa de tratament pentru cancer de san, ajuta enorm.

Fie ca acestea necesita o interventie chirurgicala oncologica, fie ca se afla intr-o alta etapa de tratament oncologica (radioterapie de exemplu), fie ca sunt programate in etapa de urmarire la distanta, pacientele INTELEG situatia de amanare sau intrerupere a tratamentului, ca o consecinta a masurilor generale  restrictive in care ne aflam.

Intre timp au aparut reglementari legislative noi, adaptate pandemiei COVID, dar mai ales recomandari de la mai multe societati internationale. Acestea aduc clarificari in prioritizarea si selectarea cazurilor oncologice operabile, inclusiv pentru cancerul de san sau colorectal, cancere endocrine, melanom, informatii esentiale conform ghidurilor ESMO sau Society of Surgical Oncology sau Breast Cancer Organization. 

2. INFORMATII GENERALE CE TREBUIE CUNOSCUTE DESPRE CANCERUL DE SAN IN PANDEMIE COVID 19

Centrele de control si prevenire a bolilor afirma ca riscul de a se imbolnavi cu forme grave de COVID-19 este scazut pentru majoritatea populatiei si dupa cum se poate observa difera de la o regiune geografica la alta. In Romania, pe raportari oficiale riscul aparitiei formelor severe este mic.

Cu toate acestea este esential sa stim ca pacientele aflate intr-o faza de trament pentru cancerul de san pot avea un risc mai mare de imbolnaviri severe daca se infecteaza cu virusul SARS-CoV-2. In functie de tipul de tratament urmat (chimio/radio/ imunoterapie), acesta se cumuleaza factorilor de risc preexistenti (varsta > 65 ani, boli cardiace, afectiuni cronice pulmonare, renale, DZ).

Astfel, pacientele ce se afla in curs de tratament chimioterapic, radioterapic, imunoterapic sau terapie tintita pot avea sistemul imunitar slabit, ceea ce poate favoriza aparitia formelor RESPIRATORII severe, in cazul infectarii. Categoria cea mai vulnerabila o reprezinta pacientele cu metastaze pulmonare, la care beneficiile continuarii sau intreruperii tratamentului este delicat de stabilit si ar fi bine sa se ia pentru fiecare caz in parte!!

Este relevant de subliniat ca pentru majoritatea pacientelor tratate cu radio/chimio/imunoterapie, sistemul imunitar se redreseaza in cateva luni de la terminarea tratamentului. Asta inseamna, ca doamnele care au terminat tratamentul in urma cu cateva luni de la inceperea pandemiei, nu au neaparat un risc mai mare de a dezvolta forme severe respiratorii (in absenta altor factori de risc precum varsta sau afectiuni cardiace, pulmonare asociate).

DA, ESTE ADEVARAT ca riscul infectiei este mai mare in policlinici si spitale, practic in orice unitate ce functioneaza ca furnizor de servicii medicale!

Acesta este motivul pentru care in spitale se opereaza doar interventiile considerate urgente medicale  sau al caror risc de amanare ar pune in pericol supravietuirea bolnavului.

Aceste masuri care pot parea dure sunt luate pentru a proteja de expuneri inutile pacientii ce pot fi amanati, dar mai ales personalul medical si implicit a furnizorilor de servicii medicale care pot trata pacientii eligibili.

PACIENTII ELIGIBILI sunt acea categorie la care amanarea actului medical (de pilda o interventie chirurgicala) ar pune in pericol viata acestora!

8 RECOMANDARI UTILE PACIENTELOR AFLATE IN CURS DE DIAGNOSTIC SAU TRATAMENT CANCER MAMAR

1. De ordin general: distantare sociala, spalatul frecvent al mainilor, purtarea unei masti de protective, evitarea contactului cu persone bolnave sau a zonelor aglomerate si mai ales informati correct medicul daca aveti simptome respiratorii (febra, tuse)

2. Apelati la o consultatie printr-un serviciu de telemedicina inaintea unei eventuale programari. Principalul rol al acestei recomanadari este de a stabili oportunitatea unei consultatii imediate sau in perioada imediat urmatoare. Cu siguranta vi se analiza cazul si veti primi si indicatii/recomandari particulare cazului dumneavoastra.

3. Daca aveti programare la o consultatie in cabinet este recomandat sa respectati urmatoarele:

 asigurati-va ca nu ati avut contact cu o persoana infectata SarS-Cov 2 si nici semne si simptome de boala respiratorie (febra, tuse, dureri musculare) in ultime 14 zile;

 purtati o masca in timpul consultatiei;

 aveti intelegere pentru masurile care se iau in cabinet, ca timpul petrecut  sa fie cat mai scurt;

 aveti rabdare pentru a primi toate informatiile pe care le solicitati deoarece ulterior, ele vor fi reluate la distanta printr-un mijloc de comunicare agreat cu medicul (mail, telefonic, etc.)

 este preferabil sa nu fiti insotita pe timpul consultatiei de cei dragi, insa acestia vor primi in cel mai scurt timp informatii lamuritoare referitor la starea dumneavoastra de sanatate;

Din punctul meu de vedere, prioritate au pacientele aflate in urmarire postoperatorii si cele care necesita o PUNCTIE-BIOPSIE mamara !

4. In aceasta perioada nu este recomandat efectuarea screeningului mamar de rutina! In absenta oricaror semne si simptome de boala, este indicata amanarea consultatiei de screening pana cand acest lucru este complet lipsit de riscuri.

5. Daca va aflati deja intr-o etapa de screening, la care prima evaluare necesita investigatii suplimentare, solicitati o reevaluare a cazului dumneavoastra printr-un serviciu de telemedicina sau consultatie on-line.

6. Pacientele aflate in urmarire pentru afectiuni cu probabilitate mare de a fi non-canceroase (chiste mamare, fibroadenoame mamare, displazie fibro-chistica, leziuni cu scor BI-RADS=3 sau mai mic) recomandarea este de amanare si reprogramare (3 luni poate fi luat in calcul, rezonabil).

7. Pacientele diagnosticate anterior cu leziuni cu probabilitate mare sa fie tumori canceroase (scor BI-RADS=4; 5) se vor programa pentru o P-B mamara, necesara stabilirii diagnosticului de certitudine. Si in acest caz, recomandarea este de a solicita o consiliere printr-un serviciu de telemedicina, care sa va confirme necesitatea consultatiei in cabinet.

8. Pacientele cu diagnostic confirmat de cancer de san si care nu au inceput o forma de tratament, necesita o evaluare multidisciplinara (oncolog, chirurg, imagist, radioterapeut), mai ales in contextul pandemiei COVID!

O parte din aceste paciente vor fi selectate pentru interventie chirurgicala oncologica si este recomandat sa fie testate RT-PCR inainte de interventie. In spitalul in care lucrez, din fericire aceasta este procedura standard.

O alta categorie de paciente cu tumori canceroase care au receptori hormonali pozitivi pot fi temporizate 3 luni de la tratamentul chirurgical, prin tratament hormonal.Medicul specialist oncolog stabileste tratamentul.

Iar categoria cea mai delicata, in care boala este avansata si tratamentul oncologic are indicatie de start, este recomandat sa fie analizat si discutat cu pacienta CALCULUL BENEFICIU-RISC cat mai  real, pentru a putea lua cea mai buna decizie.

 

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Oncologie

Medic Primar
Ciausu Gabriela,Medic primar
Medic primar
Medic Specialist
Medic Specialist

Articole similare

Fundita roz simbolul luptei impotriva cancerului la san / Foto: Captura Youtube Cand se gandesc la afectiuni ale sanilor, cele mai multe femei au in minte cancerul mamar, dar numeroase leziuni pot sa apara fara a avea insa potential malign. 80% din numarul tumorilor aparute la sani sunt de natura benigna. Pentru depistarea celorlalte 20 de...
Ce sunt insomniile?  Tulburari ale somnului, manifestate prin dificulatati in a adormi, somn de scurta durata sau de slaba calitate. Pe termen mediu si lung, insomniile contribuie la starea acuta de oboseala, dificultati de concentrare, cresterea nivelului de anxietate. De asemenea, lipsa somnului are efecte si asupra functionarii optime a...
Pentru o buna si corecta informare a pacientilor Dr. Silvia Barbulescu, medic specialist chirurgie generala & chirurgie mamara, listeaza cele mai importante aspecte ce trebuie stiute daca suferim de cancer mamar. 1. SA PASTREZE LEGATURA CU MEDICUL CURANT (prin TELEMEDICINA) Este cel putin alarmant pentru pacientii cu afectiuni grave de...
Mutatie genetica / Foto: Reuters Femeile care dezvolta cancer la un san inainte de varsta de 55 de ani si care au o predispozitie genetica spre aceasta boala au de patru ori mai multe sanse sa dezvolte boala si la celalalt san. Aproximativ 5% din persoanele care sufera de cancer la san sunt purtatoare ale unor mutatii ale genelor cunoscute sub...
O buna capacitate aerobica pare sa modifice functiile celulelor in moduri ce pot reduce in mod substantial riscul declansarii cancerului mamar. Un nou studiu efectuat pe soarecii de laborator arata ca subiectii care se aflau intr-o forma fizica optima au avut un risc scazut pentru debutul cancerului chiar si atunci cand au fost expusi...