Stomatologie

30 Martie 2021

CE ESTE RADIOGRAFIA DENTARA ?

scris de

Dr. Anita Zodila – Medic specialist protetica dentara

Radiografia dentara  reprezinta  o imagine plana a dintilor si structurilor adiacente (oase, sinusuri)  si  are  rolul de a orienta medicul  dentist spre obtinerea unui diagnostic precis si elaborarea planului de tratament.

Radiografia dentara

Tipuri de radiografii dentare

  • Radiografia dentara panoramica ofera o imagine de ansamblu asupra tuturor dintilor, maxilarelor, sinusurilor si raporturilor dintre ele;
  • Radiografia retroalveolaara sau periapicala este poate cea mai des folosita, putandu-se realiza chiar in cabinetul de medicina dentara si ofera  o reprezentare fidela,  o dimensiunea exacta a dintelui radiografiat;
  • Radiografia bite-wing- ofera detalii importante in legatura cu sanatatea si integritatea smaltului interdentar;

 

Cat de sigura este radiografia si la ce interval de timp pot fi efectuate ?

Datorita  noilor tehnologii digitale utilizate in stomatologie, gradul de radiatie absorbit de tesuturi pentru efectuarea unei radiografii dentare este infim, comparat chiar cu  gradul de radiatii existente in atmosfera, la care ne expunem zilnic.  Astfel, putem da ca exemplu faptul ca o radiografie panoramica are acelasi grad de expunere la radiatii precum un zbor cu avionul de la Bucuresti la Roma. De asemenea este important de stiut ca orice tip de radiografie dentara se realizeaza prin protectia pacientului cu un sort de plumb si un guler de protectie a tiroidei.

Frecventa radiografiilor depinde de istoricul si afectiunile fiecarui pacient.  Persoanele cu afectiuni parodontale (gingii inflamate, retractii) pot necesita radiografii de control la 6 luni - 1 an. De asemenea la pacientii la care medicul dentist vrea sa vada evolutia tratamentului endodontic (scosul nervului) pot fi recomandate radiografiile de control la 3-6 luni.

Radiografiile sunt sigure a se efectua si la copii pentru urmarirea cresterii oaselor, pentru a verifica prezenta tuturor mugurilor dentari definitivi sau eventuale anomalii de dezvoltare.

Desi radiografiile sunt sigure si fara efecte adverse pe termen lung, este necesar ca pacientul sa discute cu medicul stomatolog inainte si sa inteleaga necesitatea realizarii acestei investigatii pentru efectuarea unui  tratament dentar corect documentat.

Stomatologie
Radiografie dentara
DentaLife


Echipa MedLife de Stomatologie

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Ciule Dorina Larisa
Ciule Dorina Larisa
Doctor in Medicina
Ciule Dorina Larisa
Ciule Dorina Larisa
Doctor in Medicina

Oncologie

Nu amana vizita la stomatolog. Consulta medicul specialist.

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.