CE ESTE RADIOGRAFIA DENTARA ?
Radiografia dentara reprezinta o imagine plana a dintilor si structurilor adiacente (oase, sinusuri) si are rolul de a orienta medicul dentist spre obtinerea unui diagnostic precis si elaborarea planului de tratament.
Tipuri de radiografii dentare
- Radiografia dentara panoramica ofera o imagine de ansamblu asupra tuturor dintilor, maxilarelor, sinusurilor si raporturilor dintre ele;
- Radiografia retroalveolaara sau periapicala este poate cea mai des folosita, putandu-se realiza chiar in cabinetul de medicina dentara si ofera o reprezentare fidela, o dimensiunea exacta a dintelui radiografiat;
- Radiografia bite-wing- ofera detalii importante in legatura cu sanatatea si integritatea smaltului interdentar;
Cat de sigura este radiografia si la ce interval de timp pot fi efectuate ?
Datorita noilor tehnologii digitale utilizate in stomatologie, gradul de radiatie absorbit de tesuturi pentru efectuarea unei radiografii dentare este infim, comparat chiar cu gradul de radiatii existente in atmosfera, la care ne expunem zilnic. Astfel, putem da ca exemplu faptul ca o radiografie panoramica are acelasi grad de expunere la radiatii precum un zbor cu avionul de la Bucuresti la Roma. De asemenea este important de stiut ca orice tip de radiografie dentara se realizeaza prin protectia pacientului cu un sort de plumb si un guler de protectie a tiroidei.
Frecventa radiografiilor depinde de istoricul si afectiunile fiecarui pacient. Persoanele cu afectiuni parodontale (gingii inflamate, retractii) pot necesita radiografii de control la 6 luni - 1 an. De asemenea la pacientii la care medicul dentist vrea sa vada evolutia tratamentului endodontic (scosul nervului) pot fi recomandate radiografiile de control la 3-6 luni.
Radiografiile sunt sigure a se efectua si la copii pentru urmarirea cresterii oaselor, pentru a verifica prezenta tuturor mugurilor dentari definitivi sau eventuale anomalii de dezvoltare.
Desi radiografiile sunt sigure si fara efecte adverse pe termen lung, este necesar ca pacientul sa discute cu medicul stomatolog inainte si sa inteleaga necesitatea realizarii acestei investigatii pentru efectuarea unui tratament dentar corect documentat.
Articole similare
-
Bruxismul - cauze, simptome, tratament
-
Sindromul de apnee in somn – afla care sunt simptomele si cum poate fi tr...
-
Tot ce trebuie sa stii despre albirea dentara – cauze, tratament si benef...
-
Ce ar trebui sa stim despre interventiile asupra dintilor frontali
-
IMPLANT DENTAR SKYFAST & FIXED
-
Ce este si cand se recomanda sigilarea dintilor
-
Ce sunt fatetele dentare ceramice si cand sunt indicate?
-
Ce sunt coroanele dentare si de ce avem nevoie de ele
-
Afla totul despre tratamentul endodontic de canal
-
Ce trebuie sa stii despre tratamentul ortodontic la adulti?
Echipa MedLife de Stomatologie

Gontariu Alina Georgeta

Gontariu Alina Georgeta
Ecografie 2d și Ginecologie
Petrutescu Brandusa

Furtuna Catalin


Ciule Dorina Larisa

Nu amana vizita la stomatolog. Consulta medicul specialist.