MEDICINA GENERALA

21 Septembrie 2020

Ce este sindromul de canal carpian si cum se poate trata?

scris de

Buzea Cezar

Dr. Cezar Buzea, Medic specialist în Chirurgie Plastica, Estetica si Microchirurgie Reconstructiva

Canalul carpian sau tunelul carpian este un spatiu anatomic aflat pe fata palmara a articulatiei pumnului intre oasele carpului si retinaculul flexorilor prin care trec tendoanele flexoare si nervul median pentru a ajunge de la nivelul antebratului la nivelul mainii. Reprezinta, asadar, un spatiu cu un volum relativ fix, orice modificare a unei structuri anatomice de la acest nivel antrenand modificari de presiune cu repercusiuni asupra celorlalte structuri.

Ce este sindromul de canal carpian?

Sindromul de canal carpian apare atunci cand nervul median sufera o compresiune la nivelul canalului carpian si functia sa este afectata. Nervul median are doua tipuri de fibre, senzitive si motorii, iar suferinta acestora se traduce clinic initial prin parestezii, adica furnicaturi la nivelul degetului mare, degetului II, III si IV. Ulterior, in lipsa tratamentului, pacientii incep sa resimta amorteli dar si durere de intensitate crescuta care se agraveaza mai ales in timpul noptii. In stadiile tardive ale bolii, apar atrofiile musculare cu dificultatea sau chiar imposibilitatea efectuarii miscărilor fine precum inchiderea nasturilor sau folosirea unui stilou.

Care sunt cauzele sindromului de canal carpian?

Diferite formatiuni tumorale benigne precum lipoamele sau neurofibroamele pot creste presiunea in tunelul carpian. De asemenea, tenosinovita (inflamatia invelisului tendoanelor) sau fracturile oaselor carpului pot determina acelasi lucru.

In cele mai multe cazuri, insa, nu se poate identifica o cauza directa a iritatiei nervului median, ci, mai degraba, un cumul de factori de risc precum diabetul zaharat, amiloidoza, obezitatea, poliartrita reumatoida, hipotiroidismul, boala renala, sarcina sau utilizarea unor medicamente. La toate acestea se adauga efectuarea unor miscari repetitive sau mentinerea indelungata a mainii intr-o anumita pozitie ca, de exemplu, atunci cand folosim un mouse la computer.

Cum se stabileste diagnosticul?

Desi simptomele relatate de pacient si examenul clinic al mainii sunt inalt sugestive, pentru confirmarea diagnosticului este necesara efectuarea unor investigații speciale:

  • electromiografia
  • studiile de conducere nervoasa

Acestea releva gradul de afectare a nervului median si a musculaturii inervate de acesta, avand un rol important in alegerea metodei de tratament optime.

Ce metode de tratament sunt disponibile?

In stadiile incipiente, tratamentul nechirurgical reprezinta prima optiune terapeutica. Acesta consta in evitarea miscarilor repetitive si a mentinerii prelungite a mainii intr-o pozitie fixa sau in utilizarea unor orteze care imobilizeaza articulatia pumnului, in special noaptea. Totodata, se pot injecta corticosteroizii in canalul carpian pentru a diminua inflamatia, insa aceasta metoda este eficienta pe termen lung doar la 1 din 5 pacienti. Si doar in cazurile de afectare usoara a nervului median.

In stadiile mai avansate, singura metoda eficienta este procedura chirurgicala de decompresie a tunelului carpian. Totusi, daca intre debutul simptomelor si prezentarea la medic a trecut o perioada foarte lunga de timp, leziunile de la nivelul nervului median pot fi ireversibile iar recuperarea completa nu mai este posibila.

Cum se desfasoara operatia?

Operația  se realizează prin abord clasic, pe cale deschisa, aceasta fiind metoda cu cea mai mare rata de succes deoarece obtine o eliberare completa a nervului median si durează aproximativ 30 de minute. Se poate folosi anestezia locala cu tourniquet (garou pneumatic ce opreste circultia sangvina la nivelul zonei operate) sau fara tourniquet in tehnica WALANT. Ambele variante au atat avantaje cat si dezavantaje, iar alegerea optiunii potrivite se face in timpul consultatiei.

Dupa realizarea anesteziei, se incizează pielea pe fata palmara a pumnului pe o lungime de aproximativ 4 cm iar apoi se sectioneaza retinaculul flexorilor (ligamentul transvers al carpului) pentru a elibera nervul median. Ulterior, se sutureaza pielea si se aplica un pansament.

Ce se intampla dupa operatie?

Durerea specifica sindromului de canal carpian dispare, de obicei, imediat dupa operatie. Forta musculara, in schimb, incepe sa fie recapatata după minim  6 luni. Firele de sutura se indeparteaza după 14 zile, moment in care se poate relua activitatea curenta folosind mana operata.

Este important ca aceasta afectiune sa fie depistata la timp. Descoperita la timp, poate duce la un rezultat de succes, fie ca vorbim de un tratament conservator, fie prin actiuni chirurgicale.

 

Specialitati medicale

Chirurgie plastică, estetică si reparatorie

 Echipa MedLife de Medicina Generala

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Lepadatu Liana
Lepadatu Liana
Medic Primar
Lepadatu Liana
Lepadatu Liana
Medic Primar

Chirurgie Generala și Proctologie

Adauga un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii!

Adresa de email nu va fi publicată.

0 comentarii

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.