Publicat la: 
31/01/2014

Un newsfeed tipic de Facebook este presarat cu link-uri si opinii despre cele mai recente subiecte politice. Un nou studiu de la Institutul de Tehnologie din Georgia sugereaza ca politica ii desparte pe oameni. Persoanele care cred ca cei mai multi dintre prieteni au alte opinii politice se implica mai putin pe Facebook, iar cele care aleg sa ramâna conectate si active politic tind sa ramâna în cercurile lor si ignora alte pareri, au constatat cercetatorii.

In acelasi timp, studiul sugereaza câteva modificari de design care ar putea permite platformei de social media sa estompeze diferentele politice. Prin afisarea intereselor comune între prieteni în timpul convorbirilor, Facebook ar putea ajuta la atenuarea tensiunilor.

"Oamenii sunt de obicei prieteni cu cei care împartasesc valori si interese similare si interactioneaza cel mai mult cu acestia. Acest lucru inseamna ca interactioneaza rar cu câtiva prieteni cu opinii diferite. Prin urmare, nu sunt expusi la puncte de vedere opuse," a declarat Catherine Grevet.

Algoritmii Facebook nu ajuta pentru ca newsfeed-ul este plin cu prietenii cu care o persoana interactioneaza de cele mai multe ori si cu care are legaturi puternice. Grevet sugereaza ca site-ul social media ar trebui sa arate in actualizari ambele laturi ale problemelor politice si astfel o persoana ar fi expusa la opinii diferite, care sunt de obicei ale persoanelor cu care are legaturi mai slabe.

"Consolidarea relatiilor cu persoanele cu care interactionezi mai putin ar putea avea consecinte benefice pentru platforma, utilizatorii si societate", a spus Grevet.

Studiul a fost realizat pe mai mult de 100 de utilizatori activi politic pe Facebook în primavara anului 2013, pe fondul dezbaterilor cu privire la reduceri de buget si casatoriile intre persoane de acaelasi sex. Cei mai mult particpanti au fost liberali, de sex feminin si sub 40 de ani, reflectând utilizatorul traditional de Facebook. Multi participanti (70% ) au spus ca nu vorbesc despre politica cu prietenii lor care au opinii diferite. Când au vazut ceva cu care nu au fost de acord au declarat ca au ignorat mesajul si nu au comentat. Atunci când au facut-o, uneori, au pus sub semnul întrebarii relatia si s-au disociat si de prietenul respectiv.

"Chiar daca oamenii ar putea pur si simplu sa dea unfriend cuiva cu opinii diferite, si au existat cu siguranta persoane care au facut asta, au existat multe relatii care au fost mentinute", a spus Grevet. "Printr-o combinatie de comportamente precum delogare sau evitarea anumitor conversatii, oamenii au negociat diferentele pentru a ramâne conectati." De aceea site-uri de social media precum Facebook ar putea sprijini aceste relatii mai bine, de exemplu, prin evidentierea intereselor comune între cunostinte, spune Grevet.