Publicat la: 
18/08/2017

Ce se intampla daca alegi un tratament alternativ pentru cancer?

Persoanele care aleg medicina alternativa in locul tratamentului conventional pentru cancer au un risc dublu de deces, conform unei analize realizate de Skyler Johnson de la Yale School of Medicine, scrie newscientist.com.

Echipa a identificat 281 de persoane cu cancer de san, prostata, plaman si colorectal care au optat pentru tratamente nedovedite stiintific, evitand abordarile conventionale, cum ar fi chimioterapia, radioterapia si chirurgia.

Johnson nu stie ce tratamente alternative au luat participantii, dar a vazut ca multi dintre pacientii sai opteaza pentru o gama larga de terapii. "Acestea ar putea fi ierburi, homeopatie, diete speciale sau cristale de energie, care sunt doar pietre despre care oamenii cred ca au puteri vindecatoare".

Risc dublu de a muri

Echipa a comparat datele acestor persoane cu alte 560 de persoane care erau asemanatoare din punct de vedere al varstei, rasei si bolii, dar au fost supuse unui tratament conventional.

S-a descoperit ca persoanele care au optat pentru medicina alternativa au avut un risc de fost de doua ori si jumatate mai mare de a muri in termen de cinci ani de la diagnostic.

Printre persoanele cu cancer de san, cele care au optat pentru remedii alternative au avut un risc de 5.68 ori mai mare de a muri in termen de cinci ani.

In timp ce 41% dintre cei care au primit tratament conventional pentru cancer pulmonar au supravietuit cel putin cinci ani, doar 20% dintre cei care au renuntat la un astfel de tratament au supravietuit.

Doar 33% dintre persoanele care au utilizat medicamente alternative pentru cancerul colorectal au supravietuit in urmatorii cinci ani, comparativ cu 79% dintre cei care au ales tratamente conventionale.

Tratamente alternative

Motivul pentru care unii oameni supravietuiesc cand iau tratamente alternative este probabil pentru ca multi in cele din urma cauta tratamentul conventional, odata ce boala a progresat, spune Johnson.

Participantii la studiu care au optat pentru tratamente alternative erau mai bogati si mai bine educati. In SUA, asigurarea medicala nu acopera tratamente nedovedite, astfel incat numai persoanele mai bogate isi pot permite cele mai scumpe tratamente, spune Johnson.

"Ierburile si dietele nu suna scump, dar atunci cand sunt livrate prin furnizori costa mult. Este o industrie de miliarde de dolari. Oamenii platesc din buzunarele lor mai mult pentru tratamente alternative decat pentru tratamentele standard."

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Oncologie

Medic Specialist
Medic Primar
Ciurescu Daniel,Medic primar
Medic primar
Schuster Bianca Brigitte,Medic specialist
Medic primar