Publicat la: 
1/03/2018

antioxidanti din alimente

Antioxidantii par sa fie peste tot; in superalimente si produsele pentru ingrijirea pielii, chiar si in ciocolata si vin rosu. Produsele care contin antioxidanti sunt comercializate ca fiind esentiale pentru o sanatate buna, cu promisiuni de combatere a bolilor si de incetinire a procesului de imbatranire, scrie theconversation.com.

Dar sunt antixidantii intr-adevar atat de buni pentru noi, asa cum am fost convinsi sa credem?

Ce sunt antioxidantii?

Termenul de antioxidant acopera o gama larga de molecule (atomi legati impreuna prin legaturi chimice) care protejeaza alte molecule de un proces chimic numit oxidare. Oxidarea poate afecta moleculele vitale din celulele noastre, inclusiv ADN-ul si proteinele, care sunt responsabile pentru multe procese din corp.

Daca prea multe molecule sunt deteriorate, celula poate functiona defectuos sau poate muri, de aceea antioxidantii sunt importanti. Ei pot preveni sau reduce aceste daune. In organism, oxidarea necontrolata este in mod tipic cauzata de molecule foarte reactive, cunoscute sub numele de radicali liberi.

Ce este oxidarea?

Oxidarea este o reactie chimica comuna in care electronii sunt transferati de la o molecula la alta. Electronii sunt particule subatomice (mai mici decât atomii). Pe masura ce electronii se misca in timpul unei reactii de oxidare, legaturile pot fi rupte si structura moleculelor se schimba.

oxidare

Nu toate reactiile de oxidare sunt daunatoare. Ele sunt esentiale pentru viata si sunt implicate in multe procese importante. in respiratia celulara, glucoza este oxidata de oxigen, producând dioxid de carbon, apa si energie pentru a ne alimenta corpul. Inalbitorii de rufe oxideaza petele colorate in molecule incolore.

Reactiile de oxidare mai putin dorite sunt cele care includ ruginirea metalelor si deteriorarea alimentelor.

Ce sunt radicalii liberi?

Radicalii liberi sunt molecule cu unul sau mai multi electroni necuplati. Electronii sunt in perechi, iar electronii necuplati pot avea ca rezultat molecule instabile si foarte reactive. Pentru a deveni stabili, radicalii liberi trebuie sa fure un electron dintr-o alta molecula (sau sa renunte la unul). Când o molecula pierde un electron, molecula a fost oxidata si ea insasi devine un radical liber.

radicali liberi

Acest nou radical liber poate fura un electron dintr-o alta molecula, incepand o reactie in lant. Acest proces modifica permanent structura moleculelor, provocând daune ireversibile.

Daca este prezent un antioxidant, acesta poate dona un electron radicalului liber, stabilizându-l si oprind reactia in lant. Antioxidantul se sacrifica si se oxideaza in locul celeilalte molecule, devenind un radical liber. Dar, spre deosebire de majoritatea moleculelor, antioxidantul este capabil sa stabilizeze electronul si nu devine foarte reactiv. Acest proces dezactiveaza antioxidantul.

antioxidare

Radicalii liberi nu sunt intotdeauna daunatori. Natura lor extrem de reactiva si distructiva este folosita de sistemul imunitar al organismului. Anumite celule albe din sânge, numite fagocite, pot inghiti particule straine, cum ar fi bacteriile, apoi le pot inchide si elibereaza radicali liberi pentru a-i distruge.

Radicalii liberi sunt generati in mod natural de corpurile noastre, dar pot fi generati si de factori care tin de stilul de viata, cum ar fi stresul, dieta proasta, poluarea, fumatul si alcoolul. Corpurile noastre se pot descurca cu cativa radicali liberi, dar daca se formeaza prea multi, apararea normala a organismului poate fi coplesita.

Daunele provocate de radicalii liberi sunt considerate a fi una dintre cauzele imbatranirii si contribuie la diferite boli. De exemplu, deteriorarea radicalilor liberi in ADN poate provoca mutatii genetice si poate produce cancerul.

Nu toti antioxidantii sunt la fel

Daca radicalii liberi sunt periculosi si provoaca imbatranirea si boli si antioxidantii ii pot neutraliza, atunci obtinerea mai multor antioxidanti ar trebui sa fie buna, nu-i asa? Din pacate, nu este atat de simplu. Nivelurile ridicate de antioxidanti si stresul oxidativ scazut sunt asociate cu o stare buna de sanatate, dar nu toti antioxidantii sunt la fel.

Antioxidantii provin din mai multe surse. Unii sunt produsi in mod natural in organism, altii apar in mod natural in alimentele pe care le consumam. Antioxidantii (naturali sau sintetici) pot fi, de asemenea, adaugati in alimente, fie pentru beneficiile pe care se presupune ca le-ar avea asupra sanatatii, fie pentru conservarea alimentelor (antioxidantii impiedica oxidarea in alimente).

O dieta sanatoasa este cea mai eficienta metoda de a obtine antioxidantii de care are nevoie organismul. Fructele, legumele, semintele, ouale si nucile sunt surse utile de antioxidanti. In ciuda marketingului, antioxidantii gasiti in asa-numitele superalimente nu sunt mai eficienti decat cei din fructele si legumele obisnuite.

Situatia e diferita cand vine vorba de suplimentele cu antioxidanti. Cercetarile au descoperit ca suplimentele pot provoca mai mult rau decat bine. O analiza meta din 2012 a peste 70 de studii a constatat ca suplimentele cu antioxidanti sunt ineficiente sau chiar daunatoare sanatatii.

Exista motive pentru care concentratiile ridicate de antioxidanti pot fi daunatoare. La concentratii mari, antioxidantii pot:

  • actiona ca pro-oxidanti, crescand oxidarea;
  • proteja celulele periculoase (cum ar fi celulele canceroase), precum si celulele sanatoase;
  • reduce beneficiile exercitiilor fizice;
  • avea reactii adverse nedorite, cum ar fi greata si durerile de cap sau chiar pot ajunge la niveluri toxice.

Nu exista o pilula magica, dar o dieta sanatoasa poate oferi toti antioxidantii de care ai nevoie pentru a lupta impotriva daunelor provocate de radicalii liberi.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Medicina de familie, Medicina generala

Medic Specialist
Marin Florin,Medic Medicina de Familie, Medic Medicina Generala
Medic Medicina...
Medic Primar
Zarnescu Oana,Medic Specialist Med. Familie
Medic Specialist...

Articole similare

Antioxidantii ar putea favoriza proliferarea celulelor canceroase, in special in cazul cancerului de plamani, noteaza cotidianul Le Nouvel Observateur, citat de Agerpres.  Un studiu publicat saptamana aceasta in revista medicala americana Science Translational Medicine arata ca suplimentele de vitamine antioxidante accelereaza dezvoltarea...
Specialistii de la Penn State au descoperit, printr-un nou studiu, ca un antioxidant natural, gasit in taratele de cereale, ar putea fi utilizat pentru conservarea produselor alimentare pe o perioada mai indelungata, inlocuind antioxidantii sintetici utilizati in prezent de industria alimentara, potrivit eurekalert.org. ”In prezent, exista o...
Antioxidantii par sa fie peste tot; in superalimente si produsele pentru ingrijirea pielii, chiar si in ciocolata si vin rosu. Produsele care contin antioxidanti sunt comercializate ca fiind esentiale pentru o sanatate buna, cu promisiuni de combatere a bolilor si de incetinire a procesului de imbatranire, scrie theconversation.com. Dar sunt...
Adultii aflati la o varsta inaintata care iau antioxidanti ce vizeaza in special mitocondriile au parte de un efect de inversare a imbatranirii vaselor sanguine cu un echivalent de la 15 la 20 de ani, potrivit un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Colorado din Boulder, informeaza colorado.edu. Suplimentele alimentare in...
Specialistii de la Universitatea Linkoping, din Suedia, au descoperit, printr-un nou studiu, ca sucul de spanac este cea mai buna cale de a obtine o cantitate cat mai mare de luteina, adica antioxidantul pe care il contine, potrivit eurekalert.org. Luteina este gasita cel mai frecvent in legumele de culoare verde inchis, iar specialistii au...