Publicat la: 
3/08/2018

ticuri nervoase

Ce este un tic?

Ticurile sunt miscari rapide si repetitive ale muschilor care provoaca sunete sau tresariri incontrolabile ale corpului. Sunt destul de comune, in special in copilarie, dupa varsta de aproximativ 5 ani. Ocazional pot incepe si la maturitate.

Nu sunt obiceiuri grave si se pot diminua cu timpul, dar exista si cazuri in care pot impiedica activitatile zilnice. Ca orice miscare anormala, ticul dispare in timpul somnului sau cand persoana se concentreaza asupra unei activitati.

A nu se confunda cu sindromul Tourette.

Tipuri de ticuri

 • ticuri ce afecteaza capul si gatul - grimase, incruntare, ridicarea sprancenelor, clipitul, incretirea nasului, muscarea buzelor, miscari ale capului in diverse directii, scuturarea capului, rotirea gatului,
 • ticuri la nivelul bratelor si mainilor - scuturare, torsiuni, strangerea pumnilor,
 • ticuri ce afecteaza corpul - miscari ale umerilor, genunchilor, picioarelor,
 • ticuri la nivel respirator si in alimentatie - mirositul mancarii, sughit, cascat, oftat, inspirat, dregerea vocii,
 • ticuri vocale (verbale) - simple (sunete produse de miscarea aerului la nivelul nasului sau al gurii); complexe (cuvinte, fraze si propozitii); exemple - uzul de cuvinte obscene in public (coprolalie), ticul latratului (deseori precedat de manifestarile la nivel respirator); repetarea propriilor cuvinte (palilalie), repetarea ultimului sunet sau frazei altei persoane (ecolalie);
 • ticuri motorii - simple (implica un singur grup de muschi); complexe (o combinatie de mai multe ticuri motorii simple sau o serie de miscari care implica mai multe grupe musculare); exemple - imitarea miscarilor si a gesturilor cuiva (ecokinezie);
 • rosul unghiilor si al pielitelor (onicofagie); ruperea [cu dintii] a firelor de par, mestecarea si rasucirea suvitelor, examinarea radacinii firelor (tricofagie).

Ticurile sunt imprevizibile si pot fi asociate cu stresul, anxietatea, oboseala, emotia sau fericirea. Tind sa se inrautateasca daca interlocutorul atrage atentia asupra lor sau daca le ironizeaza.

De multe ori incep cu o senzatie neplacuta, de disconfort, care se acumuleaza pana cand aceasta senzatie este eliberata.

Cand sa mergi la medic daca ai ticuri

Exita situatii in care este necesar un consult de specialitate:

 • Apar foarte frecvent si devin din ce in ce mai severe,
 • Cauzeaza probleme emotionale sau sociale, cum ar fi jena, agresiune fizica sau verbala si izolare,
 • Provoaca durere sau disconfort,
 • Impiedica realizarea activitatilor zilnice,
 • Sunt insotite de stari sau comportamente ingrijoratoare, precum furia, depresia, sau auto-vatamarea.

Tratamentul ticurilor

Tratamentul nu este necesar daca este un tic bland si daca nu cauzeaza alte probleme. Daca este o situatie mai grava sunt recomandate terapii care vizeaza reducerea frecventei ticurilor.

Principalele terapii:

Terapia de inversare a obiceiurilor

Are scopul de a va ajuta sa invatati anumite miscari pe care sa le faceti in mod intentionat in locul ticului.

Expunerea cu prevenirea raspunsului

Are scopul de a va ajuta sa va obisnuiti cu senzatia neplacuta care e adesea simtita chiar inainte de tic, ceea ce poate opri aparitia ticului.

Exista si medicamente, dar este recomandat sa incercati prima data terapia.

Pasi urmati in cadrul terapiei:

 • identificarea aparitiei ticului,
 • factorii care il declanseaza,
 • momentul zilei in care survine,
 • climatul familial,
 • schimbari ce intervin in viata personala a pacientului,
 • factori de mediu (o perioada stresanta la locul de munca, un termen limita).

Cat dureaza ticurile?

In cele mai multe cazuri, ticurile se opresc de la sine. Uneori dureaza cateva luni, alteori cativa ani. Pot fi mai severe de la 8 ani pana la adolescenta.

Cercetatorii au descoprit ca:

 • 1 din 3 oameni nu vor avea ticuri,
 • 1 din 3 oameni vor avea ticuri usoare la maturitate,
 • 1 din 3 oameni vor avea ticuri severe la maturitate.

Cauzele ticurilor

Nu se stie exact ce anume cauzeaza ticurile. Doctorii cred ca sunt cauzate de schimbarile din partile creierului care controleaza circulatia. Exista si posibilitatea sa fie vorba despre ceva genetic. Uneori vin alaturi de tulburarea de hiperactivitate cu deficienta de atentie (ADHD) sau de tulburarea obsesiv-compulsiva.

Ticurile pot fi declansate de consumul de droguri, cum ar fi cocaina sau amfetamina si ocazional de afectiuni de sanatate mai grave, precum paralizia celebrala sau boala Huntington.

Citeste un interviu despre diagnosticul si tratamentul ticurilor cu Catalina Dumitrescu, psiholog si psihoterapeut.

Vezi care sunt cele 8 ticuri nervoase care dauneaza sanatatii.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Psihologie

Articole similare

Ticurile nervoase va pot afecta sanatatea/ Foto: Dreamstime.com Ticurile nervoase sunt de cele mai multe ori enervante pentru persoanele din jurul nostru decat pentru noi, dar unele dintre acestea va pot cauza probleme de sanatate. Expertii au clasificat motivele pentru care obiceiuri aparent inofensive, precum rosul unghiilor sau rasucirea...
Ce este un tic? Ticurile sunt miscari rapide si repetitive ale muschilor care provoaca sunete sau tresariri incontrolabile ale corpului. Sunt destul de comune, in special in copilarie, dupa varsta de aproximativ 5 ani. Ocazional pot incepe si la maturitate. Nu sunt obiceiuri grave si se pot diminua cu timpul, dar exista si cazuri in care pot...