Publicat la: 
26/06/2017

Ce trebuie sa stii despre scrasnitul din dinti

Bruxismul - cunoscut popular ca scrasnitul dintilor - este una dintre cele mai raspandite afectiuni, de care sufera in prezent sase milioane de oameni. Aceasta practica nesanatoasa poate fi factorul principal ce declanseaza o serie de afectiuni. Iata ce trebuie sa stim despre aceasta boala, conform netdoctor.co.uk.

Daca obisnuiti sa inclestati maxilarul, nu numai dintii si muschii din zona maxilarului sunt afectati. Persoanele cu bruxism au adesea dureri de cap, de urechi, ameteli, vertij, insomnie si pot suferi de pierderi de auz, este de parere prof. Gerald Humhris de la Universitatea St Andrews din Scotia.

De ce scrasnim din dinti?

Pana la 70% din cazurile de bruxism sunt atribuite stresului de zi cu zi si, in special, stresului legat de locul de munca.

Persoanele care sufera de tulburari de somn, precum sindromul de apnee in somn si sforaitul, sunt mult mai predispusi la bruxism, conform specialistilor.

Studiile arata ca bruxismul se transmite pe cale genetica, intre 21% si 50% dintre persoanele care sufera de aceasta afectiune au cel putin un membru al familiei care scrasneste din dinti.

Cand si cum se manifesta bruxismul?

Bruxismul nu se manifesta doar pe perioada noptii, unele forme sunt caracterizate numai prin inclestarea maxilarului, tensiunea in aceasta zona si macinarea mai mult sau mai putin constienta a dintilor pe parcursul zilei.

Unele persoane nu sunt constiente de faptul ca isi scrasnesc dintii pe durata noptii, dar acestea pot afla de la partenerul de viata.

Daca aveti dureri de cap, migrene sau simtiti ca dintii sunt sensibili, trebuie sa consultati medicul stomatolog pentru a confirma diagnosticul de bruxism.

Ce tratament este recomandat pentru persoanele care sufera de bruxism?

"Cea mai comuna forma de tratament este atela sau gutiera, care regleaza maxilarul si previn tocirea dintilor, ajuntand de asemenea si la stoparea obiceiului de a scrasni din dinti," declara Ginette Okoye, medic tomatolog la Johns Hopkins School of Medicine din Statele Unite ale Americii.

Alte forme recomandate de tratament sunt cele referitoare la gestionarea stresului, care va ajuta sa va relaxati inainte de somn, iar terapia comportamentala cognitiva va poate ajuta sa schimbati modul de gandire si sa reactionati adecvat la evenimentele stresante din viata dumneavoastra, mai adauga prof. Humphris.

Bruxismul provoaca un disconfort major in organism si afecteaza grav calitatea vietii. Trebuie ca fiecare persoana sa adreseze aceste probleme inca de la primele semne pentru a evita astfel aparitia problemelor dentare, ce sunt legate de o serie de afectiuni in intreg organismul, mai adauga acesta.

Autor: G.T.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Stomatologie

Medic Specialist
Medic Dentist
Medic Specialist
Costache Madalina,Medic Specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 11