Publicat la: 
15/11/2020

Gripa provoaca pana la 5 milioane de imbolnaviri si 650000 de decese annual, potrivit datelor OMS publicate in aprilie 2020.

Articol realizat de dr. Savu Iulian, medic primar Medicina interna in Hyperclinica MedLife Constanta.

In  contextul actualei pandemii de COVID-19 vaccinarea antigripala este prioritara pentru a reduce riscul crescut  de comorbiditate si mortalitate.

Cine trebuie sa se vaccineze?          

Se poate vaccina oricine cu varsta peste 6 luni!

Gripa poate afecta orice persoana,  dar adultii peste 65 de ani si copii sub 2 ani, persoanele cu boli cronice cardiovasculare, pulmonare, hepatice, renale, sanguiene, sau cu diabet zaharat , sau persoane imunodeprimate sunt afectate cel mai frecvent si mai grav.

De exemplu la pacientii cu boli cardiovasculare riscul de spitalizare pentru un infarct de miocard este de 6 ori mai mare in primele 7 zile de la imbolnavirea de gripa, iar riscul de a face un accident vascular cerebral este de 3 ori mai mare in primele 2 saptamani.

Gravidele trebuie de asemenea sa se vaccineze, vaccinarea lor asigurand imunitate si fatului .

Persoanele instutionalizate (copii, batrani), lucratori in domeniul sanatatii trebuie sa se vaccineze prioritar.

Cum se diferentiaza gripa de o raceala obisnuita?

Febra, durerile de cap si musculare, oboseala sunt mai frecvente in gripa si mai rare in raceala, iar durerile de gat si nasul infundat sunt mai frecvente in raceala. In gripa te simti foarte rau, ,,ca batut,,. In raceala starea generala este satisfacatoare. Complicatiile racelii sunt mai rare si mai putin grave. In gripa pot aparea pneumonii grave si se agraveaza bolile cronice care pot pune viata in pericol.

Din aceasta cauza trebuie anual administrat vaccinul antigripal.

Cum se stabileste compozitia unui vaccin antigripal?

Vaccinurile antigripale se fabrica in functie de prognoza OMS cu privire la  tulpinile circulante in viitorul sezon epidemic pe baza datelor din ultimul sezon. Primavara se stabileste formula de vaccin, vara se produce vaccinul, iar toamna in lunile octombrie – noiembrie se administreaza vaccinul.  Vaccinul se poate administra oricand in tot sezonul epidemic. Sezonul epidemic dureaza din toamna pana in primavara. Vaccinurile pentru sezonul 2020-2021 recomandate de OMS au fost alese pe baza virusurilor circulante in sezonul trecut 2019-2020.

Virusurile antigripale umane sunt de 3 tipuri – A,B,C. Ele au la randul lor mai multe subtipuri ce determina o imunitate spacifica.  Virusurile gripale circulante  se modifica de la an la an o data cu structura lor antigenica. De aceea trebuie si vaccinul sa fie  schimbat anual.

Eficacitatea vaccinarii depinde de concordanta dintre tulpina virala circulanta si cea din vaccin.

Cum se fabrica vaccinurile antigripale?

Vaccinurile antigripale pot fi monovalente cu o tulpina pandemica, sau vaccinuri trivalente sau tetravalente care contin 2 tulpini de virus pandemic – virusul gripal A, si 1 sau 2 tulpini de virus cu potential epidemic regional – virusul gripal B.

Din punct de vedere al obtinerii vaccinurile pot fi:

  • cu virus gripal viu atenuat – atenuarea virulentei se face  actual cel mai frecvent prin mutatii genetice; acestea, comparativ cu celelallte vaccinuri dau mai frecvent efecte nedorite.
  • cu virus gripal inactivat – au in compozitie particule antivirale inactivate prin caldura sau formolizare;
  • vaccinuri subunitare, cu fragmente antigenice – au in compozitia lor fragmente de  virion si antigenele de suprafata  hemaglutinina si neuraminidaza.

Vaccinurile din Romania folosite frecvent in vaccinarea antigripala sub diferite forme sunt Vaxigrip, Fluarix, Influvac.

Cum se administreaza vaccinurile antigripale?

Vaccinurile cele mai folosite sunt cele fragmentate si se conditioneaza sub forma de seringi preumplute de 0,5 mi sau de 0,25 ml.

Vacinurile se administreaza de regula intramuscular. Administrarea subcutanata se face pacientilor cu tulburari de coagulare. Unele vaccinuri se administra intranazal. Acestea din urma se administreaza numai la anumite categorii de varsta.

Eficacitatea vaccinurilor antivirale

Imunizarea se realizeaza la 2-3 saptamani de la administrarea vaccinului si se mentine 6 – 12 luni.

Eficacitatea acestor vaccinuri este la persoanele sanatoase de 70-90%, iar la persoanele in varsta este de 50–60%, daca vaccinul corespunde tulpinilor virale circulante.

O persoana se poate imbolnavi de gripa daca se infecteaza cu un alt virus gripal decat cel impotriva caruia s-a produs vaccinul.

Reactiile nedorite la vaccinurile antivirale sunt usoare. Cel mai frecvent apare durerea la locul injectiei. De asemenea poate aparea o febra usoara, durei musculare si articulare usoare, dar acestea trec repede pana in 2 zile si pot fi tratate simptomatic. Trebuie avut in vedere ca persoana care se vacineaza sa nu fi alergica la albusul de ou.

Contraindicatiile vaccinarii antiigripale sunt hipersensibilitatea la excipientii vaccinului, febra, afectiuni acute, persoane sub tratament imunosupresiv.

 Concluzie.

In contextul pandemic actual vaccinarea antigripala este o necesitate si este prioritara la grupele de risc!

Vaccinarea antigripala se face numai dupa o consultatie  medicala care excude contraindicatiile vaccinarii si alege forma de vaccin cea mai potrivita in funcie de  grupa de varsta si patologia asociata persoanei care face vaccinul.

Specialitate: 
Medic: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Medicina interna

Pavel Daciana Cornelia,Medic Primar
Medic Primar,...
Stoica Luminita,Medic primar
Medic primar
Medic Specialist
Pop Florentina Narcisa
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 15