Ceai de anghinare – Proprietăți, beneficii, contraindicații

Nutriție
26 Octombrie 2023
Autor: Echipa medicală MedLife
ceai de anghinare proprietati beneficii contraindicatii

Despre ceaiul de anghinare

Ceaiul de anghinare are numeroase beneficii pentru sănătate, fiind vorba despre un superaliment bogat în substanțe nutritive și antioxidanți. Agreat mai ales în diete de slăbire, dar și ca detoxifiant și susținător al sistemului imunitar, ceaiul de anghinare poate fi introdus în consumul zilnic, la recomandarea medicului.

În cultura vietnameză se consumă din vechime ceai de anghinare, foarte apreciat pentru proprietățile sale. Planta era consumată în diverse feluri de mâncare de către greci și romani, fiind considerată o delicatesă. În zilele noastre, anghinarea face parte din meniul tradițional al unor țări precum Spania, Italia sau Franța. Este considerată o legumă, dar se consumă din ea frunzele și bobocii neînfloriți. Aceștia pot fi preparați în multe feluri de mâncare, în timp ce frunzele se usucă și se folosesc pentru infuzii, ca atare sau sub formă de pulbere dozată în pliculețe speciale. Se mai găsește și sub formă de pastile sau capsule, ca supliment alimentar.

Proprietățile ceaiului de anghinare

Anghinarea este considerată un superaliment, fiind bogată în nutrienți ca vitaminele A, B1, B6 și C, precum și minerale precum magneziu, calciu, fier, fosfor, potasiu și zinc. În același timp, anghinarea conține fibre, carbohidrați, grăsimi și proteine. Ceaiul de anghinare va prelua din proprietățile plantei, devenind o băutură care va furniza antioxidanți și substanțe hrănitoare.

Ceaiul de anghinare aduce beneficii sistemului imunitar, fiind bogat în antioxidanți și vitamina C. Tot antioxidanții sunt și cei care au rol în menținerea unui ten sănătos. În același timp, anghinarea conține și polifenoli, responsabili de întârzierea efectelor îmbătrânirii asupra pielii.

Vitamina C contribuie la producerea colagenului, esențial pentru aspectul tânăr al pielii. Consumul de anghinare contribuie și la detoxifierea organismului, ceea ce are de asemenea beneficii și asupra aspectului tenului. În frunzele plantei există o substanță numită cinaropicrină, care reduce efectele nocive pe care le au razele UV asupra pielii în cazul expunerii îndelungate la soare.

Tot în sistemul de înfrumusețare, frunzele de anghinare pot fi folosite în tratamente pentru părul uscat. Se pot prepara cu ajutorul lor soluții de masaj pentru scalp care se pot lăsa să acționeze și peste noapte, având astfel capacitatea de a reduce mătreața.

Datorită conținutului de magneziu, zinc și potasiu, consumul de ceai de anghinare are efect de calmare, ameliorând stările de stres și anxietate. Poate avea efect de scădere a nivelului colesterolului și de îmbunătățire a circulației sangvine, precum și de susținere a sănătății inimii. Anghinarea conține fibre, care susțin un sistem digestiv sănătos, contribuie la eliminarea balonării și reduc acumularea gazelor intestinale.

În dietele de slăbire se poate bea ceai de anghinare și se pot lua suplimente pe bază de anghinare. Anghinarea este potrivită în acest scop deoarece are un conținut scăzut de grăsimi și este în același timp un bun furnizor de fibre, vitamine, minerale și antioxidanți.

Anghinarea poate stimula fluxul lichidului biliar de la ficat, ceea ce poate ajuta la reducerea simptomelor de arsuri stomacale și ameliorarea simptomelor care apar în caz de mahmureală. În același timp, are rol de scădere a colesterolului, calmează simptomele care apar în cazul sindromului intestinului iritabil sau în cazul infecțiilor care pot apărea la nivelul vezicii urinare și reduce riscul de anemie sau artrită.

Fiind bogată în proteine, anghinarea contribuie și la regenerarea celulară, ajutând astfel sistemul imunitar. Conține de asemenea și fier, recunoscut pentru rolul său în prevenirea anemiilor și creșterea capacității organismului de a lupta împotriva unor afecțiuni.

Beneficiile consumului de ceai de anghinare

Atunci când este consumat ceai de anghinare, organismul are mai multe beneficii. Printre aceste beneficii se numără următoarele:

  • crește imunitatea
  • furnizează o parte dintre nutrienții necesari pentru o cât mai bună funcționare a organismului
  • are efect foarte bun asupra pielii
  • scade nivelul colesterolului
  • scade nivelul stresului și ține sub control stările de anxietate
  • susține buna funcționare a rinichilor
  • stimulează regenerarea ficatului
  • este potrivit pentru ameliorarea stărilor date de mahmureală
  • îmbunătățește digestia
  • ajută în dietele de slăbire
  • contribuie la creșterea părului
  • stimulează detoxifierea organismului
  • reglează presiunea sângelui
  • are efect de prevenire a unor tipuri de cancer
  • susține organismul pentru a stabiliza simptomele diabetului
  • reduce inflamațiile din corp
  • crește rezistența și forța oaselor
  • îmbunătățește funcțiile creierului
  • ajută în tratarea astmului

Utilizarea ceaiului și a altor produse pe bază de anghinare

Pentru a prepara un ceai de anghinare, se folosesc frunzele plantei sau pliculețe cu pulbere de anghinare. Se infuzează în apă fierbinte, care să nu depășească temperatura de 90 de grade Celsius. Se mai poate prepara ceai de anghinare prin fierberea plantei zdrobite timp de 20 de minute. În mod ideal, se bea ceai de anghinare neîndulcit, maximum două cești pe zi, după prânz sau cină, pentru a ajuta digestia.

Se pot folosi și tincturi de anghinare, preparate dintr-o parte de plantă macerată în cinci părți de alcool. Tinctura se poate consuma dizolvată în apă înainte de mesele principale, folosindu-se 10-15 picături la un pahar de apă.

Medicul specialist poate recomanda introducerea în dietă a suplimentelor alimentare pe bază de anghinare, în urma unor analize. Acestea trebuie să fie luate conform indicațiilor medicale, pentru a nu exista efecte adverse.

În industria culinară, anghinarea se consumă în diverse rețete de mâncăruri, în special de inspirație mediteraneană. Se gătește la aburi sau la cuptor, având un gust dulceag și o textură ușor de recunoscut.

Contraindicații pentru consumul de ceai de anghinare

Se recomandă consumul cu precauție al plantei sau al ceaiului de anghinare dacă există riscul să existe alergii la unele plante din aceeași familie. Alergiile se pot manifesta sub formă de iritații sau mâncărimi ale pielii, precum și prin respirație îngreunată sau dificultăți la înghițire.

Nu se cunosc efectele asupra sănătății femeilor însărcinate sau care alăptează, așa că și acestora li se recomandă evitarea consumului de anghinare în perioadele respective. Consumul de anghinare trebuie evitat și de către persoanele care au fost diagnosticate cu calculi biliari sau obstrucție a canalelor biliare.

În același timp, nu se recomandă persoanelor care pot avea probleme din cauza efectelor diuretice ale plantei.

Pentru orice fel de tratament naturist sau folosire a unor suplimente alimentare pe bază de plante se recomandă să fie consultat în prealabil medicul specialist. Astfel, se poate afla dacă tratamentul este potrivit sau nu, precum și care este doza recomandată.

Bibliografie

  1. Mary Grace Garis. “Artichoke Tea Is a Thing, and It Offers These 6 Healthy Benefits.” Well+Good, 10 July 2020, https://www.wellandgood.com
  2. WebMD Editorial Contributors. “Health Benefits of Artichokes.” WebMD, WebMD, 22 Sept. 2020, www.webmd.com
  3. “14 Health Benefits of Artichoke, Nutrition, & Side Effects.” STYLECRAZE, 25 July 2013, www.stylecraze.com
  4. ‌“Plants Hospital - Healthy & Happy Living.” Plants Hospital - Healthy & Happy Living, 17 Feb. 2020, https://plantshospital.com
  5. Jane, Mary. “Top 8 Health Benefits of Artichokes and Artichoke Extract.” Healthline, Healthline Media, 16 Jan. 2019, www.healthline.com

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării