Ceai de cimbrișor: Proprietăți, beneficii, contraindicații
Despre ceaiul de cimbrișor
Cimbrișorul este o plantă care este folosită în mod obișnuit pentru a aromatiza mâncarea, dar a fost folosit din cele mai vechi timpuri și pentru diferite beneficii pentru sănătate și medicinale. În prezent, este folosit într-o mare varietate de produse, de la apă de gură la ceaiuri și chiar spray-uri nazale - precum și în bucătărie. Cu rădăcini în familia mentei, cimbrișorul are frunze mici, de culoare verde și tulpini subțiri. Este o plantă robustă, arbustivă, cu o aromă și un gust intens.
Egiptenii antici foloseau cimbrul ca lichid de îmbălsămare. În Grecia antică, foloseau cimbrul ca tămâie în temple și îl adăugau în apa de baie. Romanii foloseau cimbrul ca aromă pentru brânză și băuturi alcoolice. De asemenea, se presupune că îl ofereau ca leac oamenilor melancolici sau timizi. Armata romană a introdus cimbrul în Insulele Britanice atunci când au cucerit ținutul. Hipocrate, care a trăit în jurul anului 460 î.Hr. până în 370 î.Hr. și care este cunoscut astăzi ca „părintele medicinei occidentale”, a recomandat cimbrul pentru bolile și afecțiunile respiratorii. Oamenii cultivau cimbru în grădini și îl culegeau în mediul rural. Când Moartea Neagră a pus stăpânire pe Europa în anii 1340, oamenii purtau buchete de cimbru pentru protecție. Cercetările științifice nu susțin această utilizare specifică, dar au demonstrat că cimbrul are o serie de proprietăți medicinale pe care oamenii moderni le pot folosi în mod benefic. Cimbrișorul are aceleași proprietăți ca cimbrul și, la fel ca acesta, există mai multe tipuri de cimbrișor, cele mai cunoscute sunt cimbrișorul de câmp, de munte sau sălbatic. Deși există diverse revendicări cu privire la beneficiile pentru sănătate ale cimbrișorului, cele mai multe dintre ele nu sunt confirmate de cercetări științifice sau se bazează doar pe teste preliminare de laborator pe animale.
Proprietățile ceaiului de cimbrișor
Cimbrișorul conține compusul timol, care poate ajuta la controlul sau neutralizarea unor infecții bacteriene, parazitare, fungice sau virale și are proprietăți antiinflamatorii. Cimbrișorul (la fel ca cimbrul) conține timol și cantități mici de alte substanțe nutritive, cum ar fi potasiu, vitamina A, vitamina C și magneziu.
O porție de o linguriță de cimbru proaspăt conține:
- Calorii: 0.8
- Proteine: 0 grame
- Grăsimi: 0 grame
- Carbohidrați: 0.2 grame
- Fibre: 0.1 grame
Beneficiile consumului de ceai de cimbrișor
- Ceaiul de cimbrișor poate avea proprietăți antibacteriene, antifungice și antimicrobiene
Oamenii au băut ceai de cimbrișor cu mult înainte de zilele de matcha latte. Se crede că compușii dintr-o cană de ceai de cimbrișor pot ajuta la protejarea organismului de germeni. Mai multe studii indică faptul că uleiul esențial de cimbrișor prezintă o activitate antimicrobiană împotriva unor bacterii precum E. coli, salmonella și stafilococul auriu, precum și împotriva drojdiei candida albicans. Cu toate acestea, nu se știe încă dacă acest lucru funcționează la fel de puternic atunci când cimbrișorul este consumat sub formă de ceai. - Ceaiul de cimbrișor conține antioxidanți, vitamine și minerale esențiale
Știm deja că antioxidanții fac bine organismului, iar ceaiul de cimbrișor conține o mulțime. Cimbrișorul proaspăt conține vitaminele A și C, cupru, fibre, fier și mangan - toate acestea fiind prezente, într-o oarecare măsură, și în forma sa de ceai. - Ceaiul de cimbrișor conține un compus care calmează sistemul nervos
O ceașcă de ceai de cimbrișor ar putea să ajute la anxietate, datorită unui compus pe care îl conține numit carvacrol și care are un efect natural de calmare și de susținere a sistemului neurologic. - Ceaiul de cimbrișor poate fi un remediu natural împotriva tusei
Cimbrișorul a fost folosit ca remediu de casă pentru tuse, afecțiuni respiratorii și bronșită de ani de zile, de la copii la adulți. Medicina complementară și alternativă l-a folosit sub formă de ceai și în aromoterapie. Există unele cercetări în acest sens, dar sunt necesare mai multe studii pentru a ști cât de bine funcționează. - Ceaiul de cimbrișor menține sănătatea gastrointestinală
În studiile experimentale efectuate pe șobolani, compușii extrași din uleiul de cimbrișor au ajutat la protejarea mucoasei stomacale de ulcere și la creșterea straturilor de mucus gastric protector din stomac, care ajută la protejarea mucoasei stomacale de acid. Dar efectele cimbrișorului asupra sistemului digestiv nu au fost studiate la oameni, așa că sunt necesare mult mai multe cercetări în acest sens. - Ceaiul de cimbrișor poate ajuta la prevenirea cancerului
Un studiu realizat în Portugalia, a constatat că extractele de cimbrișor ar putea proteja persoanele de cancerul de colon. Cercetătorii din Turcia au analizat efectul cimbrului sălbatic asupra activității cancerului de sân și, mai exact, modul în care acesta a afectat apoptoza, sau moartea celulară, și evenimentele legate de gene în celulele cancerului de sân. Aceștia au descoperit că cimbrul sălbatic a provocat moartea celulară în celulele cancerului de sân.
Utilizare ceai de cimbrișor
Există două moduri de-a face ceai de cimbrișor: pliculețe de ceai sau preparat din cimbrișor proaspăt. Pentru o cană de ceai făcut din cimbrișor proaspăt se folosesc 5-7 crenguțe clătite și curățate puse într-o oală cu apă (aproximativ două căni) la foc mediu pe aragaz. Se poate stoarce o jumătate de lămâie și se aduce vasul la fierbere timp de cinci minute. Se mai lasă la infuzat încă 5 minute. După ce ceaiul s-a răcit se poate adăuga miere, în funcție de preferințe.
Contraindicații pentru consumul de ceai de cimbrișor
Deși ceaiul de cimbrișor este în general sigur pentru majoritatea oamenilor, s-ar putea să nu fie pentru toată lumea. Cei care iau anticoagulante, de exemplu, ar trebui să se consulte cu medicul lor înainte de a bea ceai de cimbrișor, pentru că acesta poate încetini coagularea sângelui. De asemenea, unele persoane pot avea o reacție alergică la cimbrișor, în special cele care sunt alergice la alte ierburi din familia lamiaceae - inclusiv oregano, busuioc și melisa.
Bibliografie
- WebMD Editorial Contributors. “Health Benefits of Thyme.” WebMD, WebMD, 25 Sept. 2020, www.webmd.com
- Estrada, Jessica. “Felice Gersh.” Well+Good, 20 June 2020, https://www.wellandgood.com
- Felman, Adam. “What Are the Benefits of Thyme?” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 23 Aug. 2018, www.medicalnewstoday.com
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie
Senna (Cassia angustifolia): beneficii, proprietăți, contraindicații
Senna (Cassia angustifolia) este o plantă folosită, în principal, pentru proprietățile sale laxative și purgative. Este cunoscută și sub numele de Senna alexandrina sau Cassia senna și este originară din regiunile calde ale Africii și Asiei.Senna (Cassia angustifolia) este o plantă cu fr...
Ceai de măceșe – Proprietăți, beneficii, contraindicații
Ceaiul de măceșe este bogat în vitamine, minerale și antioxidanți care contribuie la starea de bine generală, dar și la ameliorarea unor afecțiuni. Folosit ca tratament naturist, consumul de ceai de măceșe susține sistemul imunitar și poate îmbunătăți circulația.Ceaiul de măceșe c...
Ceai de ghimbir: Proprietăți, beneficii, contraindicații
Ghimbirul are o lungă istorie de utilizare ca remediu tradițional. Un mod popular de a-l consuma este sub formă de ceai făcut fie cu rădăcina proaspătă, fie folosind pliculețe care conțin pulbere de ghimbir. Consumul de ceai de ghimbir poate avea beneficii pentru digestie, inflamații și ...