Publicat la: 
6/02/2018

Consumul de ceai la temperaturi ridicate este asociat cu un risc crescut de cancer esofagian in randul fumatorilor si consumatorilor de alcool, arata un nou studiu efectuat pe termen lung in randul a 450 de mii de voluntari.

Constatarile oamenilor de stiinta chinezi de la Fundatia Nationala de Stiinte Naturale si Programul Natiunilor Unite pentru Cercetare si Dezvoltare din China au fost publicate recent in jurnalul de specialitate "Annals of Internal Medicine", noteaza sciencedaily.com.

Cancerul esofagian este in crestere si are rate scazute de supravietuire la nivel mondial, in mod special in regiunile mai putin dezvoltate si in randul persoanelor de sex masculin.

Fumatul si consumul de alcool, in combinatie cu compusii chimici ai ceaiului si efectul termic al apei fierbinti pot avea efecte adverse pentru sanatatea organismului, crescand riscul declansarii cancerului esofagian.

Pentru noul studiu, oamenii de stiinta chinezi si-au propus sa investigheze riscul declansarii cancerului de esofag in randul consumatorilor de ceai fierbinte, in special in randul persoanelor fumatoare si consumatoare de alcool.

Cercetatorii au investigat 456 de mii de voluntari cu varste cuprinse intre 3 si 79 de ani pe o perioada de 9 ani de studiu.

Analizele medicale efectuate in tot acest timp au aratat o asociere intre consmulul de ceai fierbinte, consumul de alcool in exces, fumatul si riscul crescut pentru declansarea cancerului esofagian.

Datele studiului au aratat ca participantii care obisnuiau sa consume ceai la temperaturi ridicate si obisnuiau, in paralel, sa fumeze si sa consume alcool, au avut un risc de cinci ori mai mare pentru declansarea cancerului esofagian, prin comparatie cu persoanele care nu aveau aceste obiceiuri zilnice.

Cu toate acestea, in absenta consumului excesiv de alcool si a fumatului, consumul zilnic de ceai fierbinte nu a fost asociat cu un risc crescut pentru aparitia cancerului esofagian, arata raportul cercetatorilor.

Aceste constatari aduc in atentia publicului fumator si consumator de alcool reevaluarea obiceiurilor lor zilnice.

Astfel, abtinerea de la consumul de ceai fierbinte ar putea fi benefic pentru persoanele care nu sunt inca pregatite sa renunte la aceste vicii, conchid autorii studiului.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Oncologie

Medic Specialist
Schuster Bianca Brigitte,Medic specialist
Medic primar
Ciurescu Daniel,Medic primar
Medic primar
Ciausu Gabriela,Medic primar
Medic primar

Articole similare

Imunoterapia a fost o adevarata transformare in privinta tratarii cancerului. Totusi, de multe ori succesul este limitat din motive foarte complexe si derutante. Oamenii de stiinta au inhibat o enzima la soarecii care sufereau de cancer de san, iar in acest mod este declansat un atac imun asupra tumorii. Cand vine vorba despre cancerul de san,...
Oamenii de stiinta au folosit inteligenta artificiala pentru a recunoaste tiparele cancerului de san si au descoperit cinci tipuri noi, adaptate fiecarui tratament personalizat. Revelatiile ar putea personaliza tratamentul, inclusiv selectarea persoanelor care pot beneficia de imunoterapie. Computerul a invatat automat secvente de gene si date...
Consumul de ceai la temperaturi ridicate este asociat cu un risc crescut de cancer esofagian in randul fumatorilor si consumatorilor de alcool, arata un nou studiu efectuat pe termen lung in randul a 450 de mii de voluntari. Constatarile oamenilor de stiinta chinezi de la Fundatia Nationala de Stiinte Naturale si Programul Natiunilor Unite pentru...
Oamenii de stiinta din Canada au rezumat 65 de studii din 14 tari care au introdus vaccinul HPV de cand a devenit disponibil, adica in urma cu 10 ani. Vaccinul vizeaza mai multe tulpini de virus papiloma uman (HPV), inclusiv tulpinile 16 si 18, care cauzeaza cele mai multe tipuri de cancer de col uterin. HPV poate provoca, de asemenea, veruci...
Autor: Dr. Mihai Ciochinaru, Medic specialist oncologie medicala Markeri tumorali - informatii generale Markerii tumorali sunt substante, in majoritatea lor proteine, care sunt produse de catre celulele tumorale insesi sau uneori de catre organismal uman, ca reactie de raspuns la prezenta celulelor tumorale. Aceste substante pot fi detectate in...