Publicat la: 
6/02/2018

Consumul de ceai la temperaturi ridicate este asociat cu un risc crescut de cancer esofagian in randul fumatorilor si consumatorilor de alcool, arata un nou studiu efectuat pe termen lung in randul a 450 de mii de voluntari.

Constatarile oamenilor de stiinta chinezi de la Fundatia Nationala de Stiinte Naturale si Programul Natiunilor Unite pentru Cercetare si Dezvoltare din China au fost publicate recent in jurnalul de specialitate "Annals of Internal Medicine", noteaza sciencedaily.com.

Cancerul esofagian este in crestere si are rate scazute de supravietuire la nivel mondial, in mod special in regiunile mai putin dezvoltate si in randul persoanelor de sex masculin.

Fumatul si consumul de alcool, in combinatie cu compusii chimici ai ceaiului si efectul termic al apei fierbinti pot avea efecte adverse pentru sanatatea organismului, crescand riscul declansarii cancerului esofagian.

Pentru noul studiu, oamenii de stiinta chinezi si-au propus sa investigheze riscul declansarii cancerului de esofag in randul consumatorilor de ceai fierbinte, in special in randul persoanelor fumatoare si consumatoare de alcool.

Cercetatorii au investigat 456 de mii de voluntari cu varste cuprinse intre 3 si 79 de ani pe o perioada de 9 ani de studiu.

Analizele medicale efectuate in tot acest timp au aratat o asociere intre consmulul de ceai fierbinte, consumul de alcool in exces, fumatul si riscul crescut pentru declansarea cancerului esofagian.

Datele studiului au aratat ca participantii care obisnuiau sa consume ceai la temperaturi ridicate si obisnuiau, in paralel, sa fumeze si sa consume alcool, au avut un risc de cinci ori mai mare pentru declansarea cancerului esofagian, prin comparatie cu persoanele care nu aveau aceste obiceiuri zilnice.

Cu toate acestea, in absenta consumului excesiv de alcool si a fumatului, consumul zilnic de ceai fierbinte nu a fost asociat cu un risc crescut pentru aparitia cancerului esofagian, arata raportul cercetatorilor.

Aceste constatari aduc in atentia publicului fumator si consumator de alcool reevaluarea obiceiurilor lor zilnice.

Astfel, abtinerea de la consumul de ceai fierbinte ar putea fi benefic pentru persoanele care nu sunt inca pregatite sa renunte la aceste vicii, conchid autorii studiului.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Oncologie

Ciurescu Daniel,Medic primar
Medic primar
Medic Specialist
Oprea Carmen,Medic primar
Medic primar

Articole similare

Riscul de a dezvolta cancer colorectal pentru persoanele care urmeaza o dieta bazata pe alimente inflamatorii este de doua ori mai mare.   Oamenii de stiinta de la Programul de Terapie Experimentala in Oncologie si de la Institutul de Cercetare a Sanatatii Biodonostia au condus un studiu ce dezvaluie o legatura intre dieta inflamatorie si...
Peste 500 de miliarde de celule din corpul nostru vor fi inlocuite in fiecare zi, dar selectia naturala ne-a permis sa ne dezvoltam un mecanism de aparare impotriva mutatiilor celulare care ar putea provoca cancerul. Aceasta relatie intre evolutie si lupta organismului impotriva cancerului este explorata intr-o editie speciala a revistei...
Dr. profesor Margit Serban / Foto: Agerpres Pe masura ce campania de strangere de fonduri a Fundatiei Salveaza Vieti devine mai publica, tot mai multi romani afla de sectia de oncopediatrie a spitalului Louis Turcanu din Timisoara. Si pe masura ce aceasta sectie devine mai cunoscuta, tot mai multa lume afla cine o conduce: doamna doctor Margit...
In cazul celor mai multe tipuri de cancer, riscul creste dramatic pe masura ce inaintam in varsta. Dar de ce unii oameni au mai multe celule canceroase in organism decat altii? Persoanele inalte ar putea fi mai predispuse cancerului fiindca au mai multe celule? Potrivit lui Leonard Nunney, biolog la Universitatea din California, Riverside, acest...
Screening pentru cancerul tiroidian / Foto: Reuters Progresele facute de medicina moderna in tratarea cancerului au drept rezultat o rata crescuta a supravietuirii. Cercetarile merg, in general, pe doua directii: detectare in faza incipienta si dezvoltarea unor terapii eficiente si cat mai putin toxice. Datorita acestora boala e identificata in...