Publicat la: 
29/01/2014

Cercetatorii de la Cleveland Clinic au descoperit procesul prin care lipoproteinele cu densitate mare (HDL), sau asa-numitul "colesterol bun", devine disfunctional, isi pierde proprietatile cardioprotectoare si promoveaza inflamatia si ateroscleroza, precum si rigidizarea arterelor.

"Colesterolul bun" contribuie, in mod normal, la mentinerea claritatii arterelor si este bun pentru sanatatea inimii. Cu toate acestea, echipa de cercetatori de la Cleveland Clinic a aratat ca acesta poate functiona anormal, ceea ce ar putea duce la blocarea vaselor de sange.

Lipoproteinele cu densitate scazuta (LDL) reprezinta colesterolul "rau" deoarece sunt depozitate in peretii arterelor si provoaca construirea unor placi dure care pot cauza blocaje, care la randul lor provoaca infarct sau accident vascular cerebral.

Lipoproteinele cu densitate mare reprezinta colesterolul "bun" deoarece colesterolul este livrat la ficat.

"Colesterolul bun este modificat in  peretii arterelor[...] In peretii arterelor, acesta se comporta diferit fata de cum se comporta in ciruclatie. Poate deveni disfunctional si contribuie la dezvoltarea bolilor de inima", a declarat Dr. Stanley Hazen, unul dintre cercetatori.

Cantitati mici de colesterol bun anormal se pot infiltra inapoi in fluxul sanguin si acest lucru poate fi detectat.

Testele, efectuate pe 627 de pacienti, au aratat ca nivelul de colesterol bun din sange poate fi folosit pentru a prezice riscul de boli cardiovasculare.

"Aceste date nu schimba mesajul de a manca sanatos", a adaugat Dr. Hazen.

In schimb, acesta a declarat ca rezultatele ar putea fi folosite pentru dezvoltarea unor noi teste care sa detecteze colesterolul bun anormal si pentru cercetarile viitoare care se vor preocupa de noi medicamente care sa ajute la blocarea formarii acestuia.

"Desi, in mod traditional, ne gandim la HDL ca fiind mai mic decolesterol bunmai mare de, realitatea este mult mai complexa[...] Stim ca, in anumite conditii, HDL-ul poate deveni disfunctional, avand potentialul de a infunda arterele blocate. Aceasta cercetare interesanta stabileste modificarea chimica exacta, care cauzeaza transformarea colesterolului bun in colesterol rau[...] Aceste descoperiri ar putea permite oamenilor de stiinta sa monitorizeze bolile coronariene indeaproape si chiar sa tinteasca HDL-ul rau cu medicamente", a explicat Dr. Shannon Amoils.

Cercetarea a fost publicata in revista Nature Medicine.

Sursa: BBC, ScienceDaily

A.C.

Comentarii

exact, plus ca doar din alimentatie reduci colesterolul cu 10 %. mecanismul din spatele colesterolului e prea complex, asa cum e tot organismul uman. mai au cercetatorii de sapat. dar pana atunci companiile farmaceutice ne baga pe nas toate prostiile.

"In schimb, acesta a declarat ca rezultatele ar putea fi folosite pentru dezvoltarea unor noi teste care sa detecteze colesterolul bun anormal si pentru cercetarile viitoare care se vor preocupa de noi medicamente care sa ajute la blocarea formarii acestuia." Asta spune tot de ce sunt facute aceste studii , nu sa ajute oamenii ci sa mai bage frica in ei , sa mai cumpere alte medicamente. Acum cativa ani valoarea de 300 pt colesterol era normala, acum se incadreaza la risc foarte mare. De ce? Pentru ca marele companii farmaceutice sa isi poata vinde medicamentele in continuare.

Pagini

Echipa medicala MedLife - Medicina interna

Rohan Calin-Theodor, Medic Primar
Medic Primar
As. Camera De Garda Angiolife
Medic Primar
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 48