ESTETICA

12 Martie 2019

Chirurgia estetica: un nou dispozitiv pentru minimizarea cicatricilor

cicatrice operatie estetica

Cercetatorii de la Universitatea Binghamton si de la Universitatea New York au dezvoltat un nou dispozitiv, care ar putea ajuta la minimizarea cicatricilor ramase in urma interventiilor chirurgicale estetice. Dispozitivul poate determina orientarea liniilor de intindere a pielii, lucru important pentru vindecarea ranilor in urma interventiei.

Pielea umana este un tesut complex, ce are proprietati care apar, in primul rand, prin alinierea fibrelor de colagen in stratul dermic al pielii, provocand, in cele din urma, linii de tensiune ale pielii. Aceste linii sunt cruciale pentru chirurgia estetica deoarece sunt utilizate pentru a ghida inciziile ce produc cicatricile cel mai putin vizibile.

Desi exista multe orientari privind tensiunea pielii pentru a ajuta chirurgii sa faca incizii in urma carora sa ramana cicatrici care sa nu se observe, anizotropia pielii (caracteristica pielii de a avea proprietati mecanice dependente direct) variaza de la o persoana la alta. Mai exact, nu exista o singura orientare universal valabila, care sa fie cea mai buna pentru operatiile estetice si care sa functioneze pentru toata lumea.

”Pielea este cel mai usor de intins dintr-o directie in alta. Incercati, de exemplu, sa intindeti pielea de pe incheietura mainii pe lungimea bratului, iar apoi la 90 de grade. Acest lucru a fost cunoscut de mult timp. Totusi, recent, s-a descoperit ca aceste linii au implicatii importante. In primul rand, chirurgii, mai ales esteticienii, utilizeaza aceste linii pentru a decide in ce directie sa faca incizia pentru a ramane cicatrici cat mai mici. Daca incizia este fscuta in directia in care colagenul este aliniat, exista un risc mare de a se forma cicatrici keloide, adica cicatrici ridicate, care pot deveni mai mari decat leziunea initiala. Se taie de-a lungul directiei colagenului aliniat, iar astfel ranile se vindeca mult mai bine, iar cicatricile sunt minime. In prezent, chirurgii folosesc harti ale liniilor de tensiune ale pielii sau manipularea manuala pentru a gasi orientarea locala a tensiunii pielii. Totusi, manipularea manuala este, de multe ori, inexacta, iar cercetarea noastra demonstreaza ca liniile de tensiune ale pielii difera, in functie de fiecare om in parte”, explica Guy German, profesor de inginerie biomedicala la Universitatea Binghamton.

Noul dispozitiv este mai precis decat celelalte teste manuale si dispozitive disponibile in momentul actual. De asemenea, eficienta sa este data si prin faptul ca utilizeaza un singur test pentru a masura orientarea tensiunii pieli, care dureaza cateva secunde.

”Dispozitivul nostru poate masura directia liniei de tensiune a pielii cu acuratete si rapiditate. Multe dispozitive necesita mai mult de o masuratoare pentru stabilirea directiei, iar dispozitivele actuale, care utilizeaza un singur test, pot masura directia cu o precizie de doar 45 de grade. Cel creat de noi face masuratorile fara sa mai fie nevoie de harti ale liniilor de tensiune. Este, cu siguranta, cea mai precisa metoda existenta”, adauga Guy German.

Cercetatorii spera ca acest dispozitiv va deveni o dotare obisnuita in salile de operatie. Chirurgii il pot folosi pentru a stabili rapid directia liniilor de tensiune ale pielii si pentru a planifica incizii in urma carora sa ramana cicatrici minime.

Sursa: www.eurekalert.orgEchipa MedLife de Medicina Generala

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Andriescu Mircea
Andriescu Mircea
Medic Primar
Andriescu Mircea
Andriescu Mircea
Medic Primar

Chirurgie Pediatrica și Camera De Garda

Adauga un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii!

Adresa de email nu va fi publicată.

0 comentarii

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.