Publicat la: 
30/07/2014

Cinci portii de fructe si legume pe zi sunt suficiente pentru a ramane sanatosi-studiu

Cinci portii de fructe si legume pe zi sunt suficiente pentru diminuarea semnificativa a riscului de deces, indiferent de cauza, noteaza AFP. Un studiu anterior, realizat de cercetatorii britanici, publicat in aprilie, a estimat ca sunt necesare sapte sau mai multe portii de fructe si legume pentru a atinge acest obiectiv, dar cercetatorii americani au demonstrat ca persoanele care consuma mai mult de cinci fructe sau legume pe zi nu au "beneficii suplimentare".

Cercetatorii, condusi de profesorul Frank B. Hu de la Scoala de Sanatate publica Harvard, au analizat 16 studii, care au implicat mai mult de 830.000 de persoane.

Potrivit rezultatelor publicate in British Medical Journal, fiecare portie suplimentara de fructe si legume reduce riscul de deces, acest lucru fiind valabil in special in cazul bolilor cardiovasculare.

Dupa cinci portii, riscul de deces nu mai scade, motivele acestui fenomen ramanand momentan necunoscute.

Spre deosebire de alte studii, cercetatorii nu au gasit nicio asociere semnificativa dintre consumul ridicat de fructe si reducerea riscului de deces provocat de cancer.

"Este posibil, totusi ca un consum ridicat de fructe sa poata afecta anumite tipuri de cancer", afirma cercetatorii americani, care nu exclud posibilitatea ca unele fructe si legume sa aiba efecte protectoare diferite.

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda incepand cu 2003 consumul a cinci fructe si legume pe zi.

A.C.

Specialitate: 
Comentarii

"Cinci portii de fructe si legume pe zi sunt suficiente pentru diminuarea semnificativa a riscului de deces,"

Aha si 10 portii te fac nemuritor :)

gluma ii gluma dar cunosc citeva persoane care au renuntat complect la carne zici ca s-au dilit complect de atunci. Poate prind 100 de ani da pt ce?

complet...nu complect

Si cit e portia??? 100g, 50g,...
Restul intrebarilor si mirarilor (culturi modificate genetic, pesticide...) le sasam pe mai tirziu.

Echipa medicala MedLife - Nutritie

Nutritionist

Articole similare

Miracolul naturii / Foto: Photoxpress.com Mierea este un aliment usor de asimilat, format din carbohidrati. Substantele continute fac ca mierea sa contribuie la generarea caldurii in organism, dar si la inlocuirea energiei pierdute. In plus, are un aport importat in regenerarea tesutului conjunctiv. De retinut este si faptul ca furnizeaza...
Dr. Rodica Cibea / Foto: MedLive.ro Stim ca meniurile savuroase si pline de calorii ne vor da peste cap ritmul alimentar si ca vom ceda tuturor ispitelor culinare, aduse de sarbatori, ca doar o data-n an e Craciunul! Tocmai din acest motiv, dr. Rodica Cibea, specialist in nutritie, diabet si boli metabolice, a raspuns intrebarilor cititorilor...
Aportul ridicat de iaurt in alimentatie este asociat unui risc scazut de dezvoltare a bolilor cardiovasculare in randul persoanelor hipertensive, arata un nou studiu publicat recent in "The American Journal of Hypertension", informeaza sciencedaily.com. Efectul benefic al lactatelor asupra sistemului cardiovascular Tensiunea arteriala crescuta...
Fructele, un desert jucaus / Foto: Sxc.hu Nu este nici o noutate ca fructele sunt o adevarata sursa de sanatate. Totusi, sa iti convingi copilul ca dieta zilnica trebuie sa contina si o anumita cantitate de fructe poate sa devina o adevarata provocare. Vitrinele magazinelor sunt pline de tentatii care mai de care mai colorate si, de cele mai...
Un studiu recent arata ca o dieta cu un continut ridicat de grasimi si zahar cauzeaza prejudicii semnificative capacitatilor cognitive, conform spring.org.uk. Cercetarea a fost efectuata pe soarecii de laborator, carora li s-a dat fie o dieta normala, fie una bogata in grasimi si cu un continut mare de zahar, fiind examinati timp de patru...