Publicat la: 
23/10/2018

Barbatii se refac mult mai repede dupa gripa deoarece produc in cantitati mai mari o proteina ce are un rol cheie in vindecarea plamanilor, demonstreaza specialistii printr-un nou studiu, potrivit weforum.org.

Oamenii de stiinta au infectat atat soareci, cat si celule umane, cu virusul gripal si au descoperit ca si masculii si celulele umane masculine au produs amfiregulina, adica o proteina foarte importanta in vindecarea ranilor. Masculii s-au recuperat mult mai repede comparativ cu femelele. Au fost introdusi in studiu si soareci carora li s-a inlaturat aceasta proteina, iar acestia au inregistrat acelasi timp de recuperare ca si femeile.

Cercetatorii au observat ca femeile tind sa aiba o gripa mult mai severa si o recuperare mai lenta, chiar daca virusul este acelasi si in cazul barbatilor. Initial, specialistii au crezut ca acest fenomen are loc deoarece femeile au o inflamatie pulmonara mai accentuata in timpul infectiilor gripale.

”Constatarile noastre demonstreaza ca tesuturile femelelor se refac mai greu din cauza nivelului scazut de amfiregulina. Aceste informatii ar putea ajuta la conceperea unor noi tratamente care stimuleaza productia acestei proteine”, spune Sabra Klein, profesor de microbiologie moleculara si imunologie la ”Johns Hopkins University Bloomberg School of Public Health”.

Echipa de specialisti a infectat soarecii cu o doza non-letala de H1N1, o tulpina de gripa A care a provocat o epidemie in anii 2009-2010, cand peste 18.000 de oameni au murit. Atat masculii, cat si femelele, au avut aceeasi cantitate de virus si au eliminat-o in aceeasi perioada, dar femelele au suferit mai mult de pe urma infectiei. Au inregistrat o pierdere mai mare a masei corporale, au avut o inflamatie mai mare la nivelul plamanilor in timpul fazei acute a infectiei si au reusit sa isi recupereze functia pulmonara normala mai greu.

In aceasta diferenta de gen factorul cheie a fost amfiregulina. Aceasta proteina stimuleaza inmultirea celulelor epiteliale in piele, plamani, dar si in alte zone din organism in timpul vindecarii ranilor, inclusiv in recuperarea in urma infectiilor pulmonare.

 Masculii au produs mai multa amfiregulina in faza de recuperare.

Soarecii de sex masculin, conceputi genetic fara amfiregulina, au prezentat acelasi model ca si femelele, adica infectii mai severe si recuperari mai lente.

De ce barbatii produc mai multa amfiregulina?

Nu este clar ce determina productia mai mare de amfiregulina la barbati in timpul infectiei gripale. Specialistii suspecteaza ca testosteronul ar fi cauza, dar hormonul sexual masculin nu pare sa controleze cantitatea de amfiregulina. Totusi, se pare ca si testosteronul are un rol in recuperare, deoarece soarecii conceputi fara glandele care produc testosteron s-au recuperat mai greu. Astfel, nu se stie inca ce influenteaza producerea de amfiregulina.

Sursa: www.weforum.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Boli infectioase

Medic Primar
Medic Primar
Chiris Roxana,Medic primar
Medic primar

Articole similare

Toamna este un sezon in care incidenta racelilor si gripelor creste, iar medicamentele nu le pot vindeca, ci doar le amelioreaza simptomele si le scurteaza durata. Exista insa si unele remedii naturiste care pot ajuta la preventia si la ameliorarea acestor afectiuni, majoritatea ajutand corpul sa capete mai multa putere sa lupte pentru a se...
De sezon / Foto: Reuters Conform raportarilor Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, in Romania, numarul de infectii respiratorii acute si gripe se incadreaza in prezent in limite normale. Este vorba de cazuri sporadice, care nu s-au acumulat in focare epidemice. Pana la data de 18 ianuarie, au fost...
Oamenii de stiinta de la Universitatea Aarhus au descoperit, printr-un nou studiu, ca pacientii varstnici care se afla in stare critica, dar care au fost vaccinati impotriva gripei, au un risc mai mic de a deceda, de sangerare la nivelul creierului, sau de a dezvolta un cheag de sange. Se pare ca vaccinul antigripal nu este eficient doar cand...
Exista numeroase conceptii gresite despre vaccinarea antigripala care ii impiedica pe oameni sa faca mai mult pentru preventie. Expertul in boli infectioase Gregory Poland de la Mayo Clinic ofera explicatii legate de miturile cele mai comune legate de vaccinare pentru a inlatura temerile oamenilor. Mitul 1: Vaccinuri antigripale pot sa-mi dea...
''Gripa barbatilor'' e subiect de glume pe internet si in viata reala. Barbatii exagereaza severitatea simptomele, se plang mult si nu mai fac nimic cand sunt bolnavi. Ce se intampla cand barbatii racesc si de ce este important sa stabilim care este adevarul? Deoarece aproximativ jumatate din populatia lumii este formata din barbati, considerarea...