Publicat la: 
23/10/2018

Barbatii se refac mult mai repede dupa gripa deoarece produc in cantitati mai mari o proteina ce are un rol cheie in vindecarea plamanilor, demonstreaza specialistii printr-un nou studiu, potrivit weforum.org.

Oamenii de stiinta au infectat atat soareci, cat si celule umane, cu virusul gripal si au descoperit ca si masculii si celulele umane masculine au produs amfiregulina, adica o proteina foarte importanta in vindecarea ranilor. Masculii s-au recuperat mult mai repede comparativ cu femelele. Au fost introdusi in studiu si soareci carora li s-a inlaturat aceasta proteina, iar acestia au inregistrat acelasi timp de recuperare ca si femeile.

Cercetatorii au observat ca femeile tind sa aiba o gripa mult mai severa si o recuperare mai lenta, chiar daca virusul este acelasi si in cazul barbatilor. Initial, specialistii au crezut ca acest fenomen are loc deoarece femeile au o inflamatie pulmonara mai accentuata in timpul infectiilor gripale.

”Constatarile noastre demonstreaza ca tesuturile femelelor se refac mai greu din cauza nivelului scazut de amfiregulina. Aceste informatii ar putea ajuta la conceperea unor noi tratamente care stimuleaza productia acestei proteine”, spune Sabra Klein, profesor de microbiologie moleculara si imunologie la ”Johns Hopkins University Bloomberg School of Public Health”.

Echipa de specialisti a infectat soarecii cu o doza non-letala de H1N1, o tulpina de gripa A care a provocat o epidemie in anii 2009-2010, cand peste 18.000 de oameni au murit. Atat masculii, cat si femelele, au avut aceeasi cantitate de virus si au eliminat-o in aceeasi perioada, dar femelele au suferit mai mult de pe urma infectiei. Au inregistrat o pierdere mai mare a masei corporale, au avut o inflamatie mai mare la nivelul plamanilor in timpul fazei acute a infectiei si au reusit sa isi recupereze functia pulmonara normala mai greu.

In aceasta diferenta de gen factorul cheie a fost amfiregulina. Aceasta proteina stimuleaza inmultirea celulelor epiteliale in piele, plamani, dar si in alte zone din organism in timpul vindecarii ranilor, inclusiv in recuperarea in urma infectiilor pulmonare.

 Masculii au produs mai multa amfiregulina in faza de recuperare.

Soarecii de sex masculin, conceputi genetic fara amfiregulina, au prezentat acelasi model ca si femelele, adica infectii mai severe si recuperari mai lente.

De ce barbatii produc mai multa amfiregulina?

Nu este clar ce determina productia mai mare de amfiregulina la barbati in timpul infectiei gripale. Specialistii suspecteaza ca testosteronul ar fi cauza, dar hormonul sexual masculin nu pare sa controleze cantitatea de amfiregulina. Totusi, se pare ca si testosteronul are un rol in recuperare, deoarece soarecii conceputi fara glandele care produc testosteron s-au recuperat mai greu. Astfel, nu se stie inca ce influenteaza producerea de amfiregulina.

Sursa: www.weforum.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Boli infectioase

Medic Specialist
Medic Primar
Medic Specialist
Florescu Aysel,Medic Primar
Medic Primar

Articole similare

  In primul rand, trebuie sa facem distinctia intre raceala comuna si gripa, deoarece virusii care provoaca aceste doua afectiuni nu se comporta neaparat in acelasi mod. De cele mai multe ori, raceala se manifesta cu o trilogie a simptomelor: dureri in gat, nas infundat si tuse. Exista mai mult de 200 de virusuri care pot cauza raceala comuna,...
Obezitatea creste riscul complicatiilor in cazul racelilor pana la spitalizare sau chiar deces. In plus, poate juca un rol important in transmiterea gripei, potrivit unui nou studiu. Specialistii sugereaza ca adultii obezi gazuiesc virusul pentru mai mult timp, astfel ca perioada in care se poate raspandi este mai mare. ”Aceasta este prima dovada...
Copiii nu au nevoie de caciula acasa, la magazin sau la mall / Foto: E.M. Inca din prima sa zi de viata, parinte sau bunic, incerci sa protejezi bebelusul cat poti de bine. In Romania, o reteta aplicata de generatii este "imbraca-l bine, altfel raceste!" De obicei, costumatia unui copil mic te duce cu gandul la un eschimos, iar caciula nu...
Barbatii se refac mult mai repede dupa gripa deoarece produc in cantitati mai mari o proteina ce are un rol cheie in vindecarea plamanilor, demonstreaza specialistii printr-un nou studiu, potrivit weforum.org. Oamenii de stiinta au infectat atat soareci, cat si celule umane, cu virusul gripal si au descoperit ca si masculii si celulele umane...
Gripa este o boala infectioasa acuta determinata de virusul gripal, care are trei tipuri: A, B, C, este foarte contagioasa si poate atinge proportii epidemice. Virusul gripal tip A determina cea mai severa forma de boala. Cea mai mare rata de infectie cu virusul gripal o au copiii cu varsta cuprinsa intre 5-9 ani. Copiii din gradinite si scoli...