Publicat la: 
23/10/2018

Barbatii se refac mult mai repede dupa gripa deoarece produc in cantitati mai mari o proteina ce are un rol cheie in vindecarea plamanilor, demonstreaza specialistii printr-un nou studiu, potrivit weforum.org.

Oamenii de stiinta au infectat atat soareci, cat si celule umane, cu virusul gripal si au descoperit ca si masculii si celulele umane masculine au produs amfiregulina, adica o proteina foarte importanta in vindecarea ranilor. Masculii s-au recuperat mult mai repede comparativ cu femelele. Au fost introdusi in studiu si soareci carora li s-a inlaturat aceasta proteina, iar acestia au inregistrat acelasi timp de recuperare ca si femeile.

Cercetatorii au observat ca femeile tind sa aiba o gripa mult mai severa si o recuperare mai lenta, chiar daca virusul este acelasi si in cazul barbatilor. Initial, specialistii au crezut ca acest fenomen are loc deoarece femeile au o inflamatie pulmonara mai accentuata in timpul infectiilor gripale.

”Constatarile noastre demonstreaza ca tesuturile femelelor se refac mai greu din cauza nivelului scazut de amfiregulina. Aceste informatii ar putea ajuta la conceperea unor noi tratamente care stimuleaza productia acestei proteine”, spune Sabra Klein, profesor de microbiologie moleculara si imunologie la ”Johns Hopkins University Bloomberg School of Public Health”.

Echipa de specialisti a infectat soarecii cu o doza non-letala de H1N1, o tulpina de gripa A care a provocat o epidemie in anii 2009-2010, cand peste 18.000 de oameni au murit. Atat masculii, cat si femelele, au avut aceeasi cantitate de virus si au eliminat-o in aceeasi perioada, dar femelele au suferit mai mult de pe urma infectiei. Au inregistrat o pierdere mai mare a masei corporale, au avut o inflamatie mai mare la nivelul plamanilor in timpul fazei acute a infectiei si au reusit sa isi recupereze functia pulmonara normala mai greu.

In aceasta diferenta de gen factorul cheie a fost amfiregulina. Aceasta proteina stimuleaza inmultirea celulelor epiteliale in piele, plamani, dar si in alte zone din organism in timpul vindecarii ranilor, inclusiv in recuperarea in urma infectiilor pulmonare.

 Masculii au produs mai multa amfiregulina in faza de recuperare.

Soarecii de sex masculin, conceputi genetic fara amfiregulina, au prezentat acelasi model ca si femelele, adica infectii mai severe si recuperari mai lente.

De ce barbatii produc mai multa amfiregulina?

Nu este clar ce determina productia mai mare de amfiregulina la barbati in timpul infectiei gripale. Specialistii suspecteaza ca testosteronul ar fi cauza, dar hormonul sexual masculin nu pare sa controleze cantitatea de amfiregulina. Totusi, se pare ca si testosteronul are un rol in recuperare, deoarece soarecii conceputi fara glandele care produc testosteron s-au recuperat mai greu. Astfel, nu se stie inca ce influenteaza producerea de amfiregulina.

Sursa: www.weforum.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Boli infectioase, Hepatologie

Medic Primar
Medic Specialist
Medic Primar
Medic Primar

Articole similare

    Anotimpul gripelor si racelilor / Foto: PhotoXpress   Mai intai un stranut, apoi inca unul. Ai racit. Nici nu e de mirare. Schimbarile de temperatura ce vin odata cu toamna favorizeaza gripa si guturaiul, care nu tin cont de proiectele neterminate de la munca, de deadline-uri sau de parerea sefilor. "Am mers de multe ori gripat la munca,...
O durere in gat poate fi primul semn al unei raceli, un efect secundar al corzilor vocale tensionate sau o indicatie a unei afectiuni mai serioase, precum infectia streptococica.  Indiferent de cauza, preocuparea principala este de a scapa de enervanta durere din gat. Chiar daca sunteti tentati sa mergeti la doctor, cele mai bune tratamente le...
Raceala si alergia au simptome comune / Foto: Photoxpress.com Tusiti, stranutati si poate chiar va curge nasul. Va incearca o raceala sau aveti o alergie? Raceala si alergia au cateva simptome comune, astfel incat diferentierea celor doua afectiuni poate fi dificila uneori. Pentru stabilirea unui diagnostic corect si pentru alegerea celui mai...
Chiar si atunci cand v-ati protejat cat ati putut de mult impotriva gripei, este aproape inevitabil sa nu contactati macar o raceala usoara in timpul iernii. Atunci cand suntem bolnavi, organismul are nevoie de mai multe calorii pentru a functiona in mod normal. Acesta trebuie sa lucreze mai mult atunci cand suntem raciti, cu scopul de a lupta...
In comparatie cu paracetamolul, ibuprofenul sau o combinatie a celor doua, ibuprofen si paracetamol, nu ofera nici un avantaj pentru pacientii cu infectii ale tractului respirator (raceli sau dureri in gat), conform unui studiu efectuat de Universitatea din Southampton, publicat in British Medical Journal. In plus inhalarea de aburi, o alta...