Publicat la: 
23/10/2018

Barbatii se refac mult mai repede dupa gripa deoarece produc in cantitati mai mari o proteina ce are un rol cheie in vindecarea plamanilor, demonstreaza specialistii printr-un nou studiu, potrivit weforum.org.

Oamenii de stiinta au infectat atat soareci, cat si celule umane, cu virusul gripal si au descoperit ca si masculii si celulele umane masculine au produs amfiregulina, adica o proteina foarte importanta in vindecarea ranilor. Masculii s-au recuperat mult mai repede comparativ cu femelele. Au fost introdusi in studiu si soareci carora li s-a inlaturat aceasta proteina, iar acestia au inregistrat acelasi timp de recuperare ca si femeile.

Cercetatorii au observat ca femeile tind sa aiba o gripa mult mai severa si o recuperare mai lenta, chiar daca virusul este acelasi si in cazul barbatilor. Initial, specialistii au crezut ca acest fenomen are loc deoarece femeile au o inflamatie pulmonara mai accentuata in timpul infectiilor gripale.

”Constatarile noastre demonstreaza ca tesuturile femelelor se refac mai greu din cauza nivelului scazut de amfiregulina. Aceste informatii ar putea ajuta la conceperea unor noi tratamente care stimuleaza productia acestei proteine”, spune Sabra Klein, profesor de microbiologie moleculara si imunologie la ”Johns Hopkins University Bloomberg School of Public Health”.

Echipa de specialisti a infectat soarecii cu o doza non-letala de H1N1, o tulpina de gripa A care a provocat o epidemie in anii 2009-2010, cand peste 18.000 de oameni au murit. Atat masculii, cat si femelele, au avut aceeasi cantitate de virus si au eliminat-o in aceeasi perioada, dar femelele au suferit mai mult de pe urma infectiei. Au inregistrat o pierdere mai mare a masei corporale, au avut o inflamatie mai mare la nivelul plamanilor in timpul fazei acute a infectiei si au reusit sa isi recupereze functia pulmonara normala mai greu.

In aceasta diferenta de gen factorul cheie a fost amfiregulina. Aceasta proteina stimuleaza inmultirea celulelor epiteliale in piele, plamani, dar si in alte zone din organism in timpul vindecarii ranilor, inclusiv in recuperarea in urma infectiilor pulmonare.

 Masculii au produs mai multa amfiregulina in faza de recuperare.

Soarecii de sex masculin, conceputi genetic fara amfiregulina, au prezentat acelasi model ca si femelele, adica infectii mai severe si recuperari mai lente.

De ce barbatii produc mai multa amfiregulina?

Nu este clar ce determina productia mai mare de amfiregulina la barbati in timpul infectiei gripale. Specialistii suspecteaza ca testosteronul ar fi cauza, dar hormonul sexual masculin nu pare sa controleze cantitatea de amfiregulina. Totusi, se pare ca si testosteronul are un rol in recuperare, deoarece soarecii conceputi fara glandele care produc testosteron s-au recuperat mai greu. Astfel, nu se stie inca ce influenteaza producerea de amfiregulina.

Sursa: www.weforum.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Boli infectioase, Hepatologie

Medic Primar
Serban Rodica,Medic Primar Epidemiolog, Medic Specialist Boli in
Medic Primar...
Medic Primar
Baroiu Liliana,Medic Primar
Medic Primar

Articole similare

Copiii sunt expusi bolilor din comunitati / Foto: Photoxpress Indiferent de varsta copiilor, de la gradinita si in primii ani de scoala, acestia trebuie continuu indrumati si invatati cum sa se fereasca de bolile care se raspandesc ingrijorator printre elevi. Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro Vi se pare ca cel mic este bolnav mereu?...
Mai multe vitamine pentru sezonul rece / Foto: Reuters Toamna, imunitatea noastra este mai scazuta, iar organismul rezista mai greu in fata virusilor de gripa si raceala. MedLive.ro a descoperit ca fiecare dintre noi are o formula proprie de aparare. Incerc sa mananc cat mai multa carne, pe perioada de vara am incercat sa mananc cat mai multe...
Gripa este o boala infectioasa acuta determinata de virusul gripal, care are trei tipuri: A, B, C, este foarte contagioasa si poate atinge proportii epidemice. Virusul gripal tip A determina cea mai severa forma de boala. Cea mai mare rata de infectie cu virusul gripal o au copiii cu varsta cuprinsa intre 5-9 ani. Copiii din gradinite si scoli...
Obezitatea creste riscul complicatiilor in cazul racelilor pana la spitalizare sau chiar deces. In plus, poate juca un rol important in transmiterea gripei, potrivit unui nou studiu. Specialistii sugereaza ca adultii obezi gazuiesc virusul pentru mai mult timp, astfel ca perioada in care se poate raspandi este mai mare. ”Aceasta este prima dovada...
''Gripa barbatilor'' e subiect de glume pe internet si in viata reala. Barbatii exagereaza severitatea simptomele, se plang mult si nu mai fac nimic cand sunt bolnavi. Ce se intampla cand barbatii racesc si de ce este important sa stabilim care este adevarul? Deoarece aproximativ jumatate din populatia lumii este formata din barbati, considerarea...