MEDICINA GENERALA

13 Iunie 2011

Colesterolul "bun" vs. colesterolul "rau". Ce inseamna si ce valori ar trebui sa aiba?

Moleculele de colesterol circuland in vasele de sange / Foto: American Heart Association

Colesterolul nu se poate dizolva in sange. El trebuie sa fie transportat din si catre celule prin intermediul unor molecule numite lipoproteine. Pe de o parte lipoproteinele cu densitate scazuta(LDL) sunt cunoscute si sub denumirea de colesterol "rau". Pe de alta parte exista si asa-numitul colesterol "bun" sau lipoproteine cu densitate mare(HDL). Aceste doua tipuri de lipide, impreuna cu trigliceridele compun nivelul total de colesterol din sange, nivel care poate fi masurat in urma unui test de sange, informeaza Asociatia Americana a Inimii.

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro.

Colesterolul bun sau HDL

Lipoproteinele cu densitate mare (HDL) au rolul de a transporta colesterolul din diferite parti ale corpului spre ficat, si de a impiedica depunerea acestuia in peretii vaselor de sange. Rolul pozitiv al colesterolului HDL consta in faptul ca inlatura si elimina excesul de colesterol. Din acest motiv mai este denumit si colesterol "bun", scrie WebMD.

De ce este colesterolul HDL atat de bun?

Pentru a circula prin artere, colesterolul trebuie sa fie transportat de molecule ajutatoare, numite lipoproteine.

Colesterolul HDL este, dupa spusele medicilor, de folos in numeroase situatii, avand tendinta de a reduce riscul bolilor cardiovasculare:

 • colesterolul HDL reduce nivelul colesterolului LDL (colesterolul rau), reciclandu-l totodata, prin transportarea acestuia catre ficat, unde urmeaza sa fie procesat;
 • colesterolul HDL protejeaza peretii interiori ai vaselor de sange (endotelii). Deteriorarea endoteliului este primul pas in declansarea aterosclerozei, care, la randul ei, provoaca infarctul miocardic si accidentul vascular cerebral. Colesterolul HDL curata endoteliul si il mentine sanatos.

Care sunt valorile normale ale colesterolului HDL?

Testul de HDL colesterol este utilizat impreuna cu alte teste de lipide (colesterol total, trigliceride) pentru a determina riscul pacientului la aparitia bolilor cardiovasculare. Nivelul optim de HDL colesterol este in jur de 45 mg/dl pentru barbati si in jur de 55 mg/dl pentru femei, insa valorile normale sunt cuprinse intre 35 si 100 mg/dl. Exista un risc crescut de cardiopatie ischemica atunci cind nivelul de HDL - colesterol este sub 35 mg/dl, potrivit WebMD.

Testarea nivelului de colesterol HDL se realizeaza atunci cand pacientul este sanatos. In perioadele de boala acuta, nivelul colesterolului din sange scade temporar. Femeilor insarcinate li se recomanda sa isi programeze testarea nivelului colesterolului la cel putin sase saptamani dupa nastere, deoarece nivelul acestuia este crescut in timpul nasterii.

Ce facem cand valoarea colesterolului HDL este prea mica?

Daca valoarea colesterolului HDL este mica, trebuie sa stiti ca exista cateva metode de crestere a valorii acestuia:

 • exercitiile fizice. Aerobicul practicat intre 30 si 60 de minute in fiecare zi va poate ajuta sa cresteti nivelul colesterolului HDL;
 • renuntati la fumat. Tigarile reduc nivelul colesterolului HDL;
 • mentineti-va la o greutate normala.

Colesterolul rau sau LDL

LDL (lipoproteine cu densitate mica) este o lipoproteina a carei functie este aceea de a transporta colesterolul in sange. Rolul ei negativ este dat de faptul ca depoziteaza excesul de colesterol pe peretii arterelor, fapt care duce, in timp, la intarirea vaselor de sange si la declansarea bolilor cardiace. Data fiind aceasta functie, lipoproteinele cu densitate mica mai sunt cunoscute si sub numele de colesterol rau, potrivit Asociatiei Americane a Inimii.

De ce colesterolul LDL atat de rau?

LDL-colesterol reprezinta o parte importanta a procesului de ingustare a arterelor, numit si ateroscleroza

 • unele molecule de colesterol LDL care circula prin vasele de sange tind sa se depoziteze pe peretii arterelor. Acest proces incepe sa se produca inca din copilarie sau adolescenta;
 • leucocitele (celulele albe din sange) incearca sa “inghita” si sa digere colesterolul LDL, cel mai probabil in incercarea de a proteja vasele de sange;
 • in timpul acestui proces, leucocitele convertesc colesterolul LDL intr-o forma toxica, oxidata;
 • in timp, leucocitele si celulele de colesterol LDL se strang in vasele de sangele, fapt care conduce catre aparitia unor umflaturi ale arterelor, numite placi. Aceste placi sunt compuse din colesterol, celule si alte ramasite;
 • aceste depuneri tind sa se extinda, facand ca placile sa creasca si, in timp, sa duca la blocarea arterelor.

Un pericol mai mare decat aceste depuneri il constituie ruptura brusca a suprafetei care acopera aceste placi din vasele de sange. Consecinta unui astfel de eveniment consta in formarea unui cheag de sange pe artera, care provoaca atacul de cord.

Care sunt valorile normale ale colesterolului LDL?

Desi atacul de cord este imprevizibil, un nivel crescut de colesterol LDL va expune mult mai mult acestui risc. Niveluri ridicate ale colesterolului LDL pot indica riscul aparitiei bolilor de inima. Testul pentru colesterolul LDL este folosit pentru a determina riscul pacientului de a dezvolta boli cardiovasculare. Dintre toate formele de colesterol din sange, LDL este considerat cel mai important in determinarea riscului cardiovascular.

Testarea nivelului colesterolului LDL-C este o componenta a profilului lipidic, care mai include colesterolul total si trigliceridele. Acest test poate fi efectuat atat de catre persoanele sanatoase, ca parte a unui examen fizic de rutina, cat si de pacientii cu nivel crescut al colesterolului, pentru a verifica daca valorile LDL-colesterolului sunt cele normale sau nu.

In conditii obisnuite, valorile colesterolului LDL ar trebui sa fie cuprinse intre 50 si 150 mg/dl. Nivelurile optime ale LDL-colesterolului sunt mai mici de 160 mg/dl pentru adultul tanar, mai mici de 130 mg/dl pentru persoanele care asociaza alti factori de risc cardiovascular si mai mici de 100 mg/dl pentru persoanele cu cardiopatie ischemica manifesta, potrivit Asociatiei Americane a Inimii.

Valorile scazute ale LDL-colesterolului nu sunt considerate periculoase. Ele pot fi intalnite la pacientii cu deficienta lipoproteica mostenita, la cei cu hipertiroidism, infectii, inflamatii si ciroza,

Cum putem diminua nivelul colesterolului LDL?

Daca sunteti in cautarea unui motiv pentru a va schimba stilul de viata, un nivel crescut de colesterol LDL ar trebui sa fie suficient pentru a trece la actiune. Orice persoana cu colesterol LDL crescut ar trebui sa inceapa un plan de schimbare a dietei si de integrare a sportului in viata de zi cu zi, scrie WebMD.

O dieta menita sa scada nivelul colesterolului LDL este slaba in grasimi saturate. Completarea cu fibre si fitosteroli este, de asemenea, indicata. Aerobicul practicat in mod regulat trebuie sa faca parte din acest plan.

Daca dieta si exercitiile fizice nu dau rezultate, atunci este posibil sa aveti nevoie de medicamente. Exista o variatate de pastile destinate scaderii nivelului de colesterol LDL:

 • Statinele, cele mai eficiente si mai utilizate medicamente in scopul scaderii nivelului colesterolului;
 • Niacin;
 • Ezetimibe(Zetia);
 • Bile acid sequestrans.

Este important sa intelegeti ca pe langa colesterol, bolile cardiovasculare mai au si alti factori de risc, precum: fumatul, diabetul, hipertensiunea arteriala, obezitatea. Este bine sa incercati sa scadeti nivelul colesterolului, insa nu trebuie sa neglijati nici eliminarea celorlalti factori de risc.

Ce este ateroscleroza?

Ateroscleroza este o boala deosebit de complexa la nivelul arterelor, ce constituie baza principalelor doua cauze de mortalitate pe plan mondial: boala coronariana ( cardiopatie ischemica. angina pectorala, infarct miocardic, moarte subita cardiaca ) si boala cerebro-vasculara ( accident vascular cerebral ).

Ateroscleroza consta in ingrosarea peretilor arterelor prin depunerea de grasimi, calciu si resturi celulare sub forma de placi. In timp, din cauza acestor placi, artera se ingusteaza, reducand fluxul de sange catre organe si cauzand astfel diferite consecinte, in functie de zona care nu primeste sange corespunzator: angina pectorala, dificultati in respiratie din cauza inimii, dureri la nivelul picioarelor in timpul mersului, paralizii si unele simptome neurologice la nivelul creierului, disfunctii ale rinichilor. Pe langa ingustarea arterelor, placile de aterom pot fi punctul de plecare al unui cheag (tromb) sau chiar al unor complicatii ce deriva din ruperea unor fragmente care migreaza(emboli). Acestea pot sa intrerupa complet irigarea cu sange a anumitor zone din corp sau organe si pot duce la producerea unor evenimente acute: accident vascular cerebral sau infarct miocardic, explica Ateroscleroza.com.

Autor: Cristina BobeSolicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.

Pentru programarea la testul PCR SARS-COV-2 vă rugăm să accesați acest link.


Pasul 1

Detaliile PacientuluiPasul 2

Detaliile Programării


Medici CARDIOLOGIE

CB
COTET BIANCA
Medic specialist
COTET BIANCA
Medic specialist

Cardiologie, Ecocardiografie

Dragusel Simona Claudia
Dragusel Simona Claudia
Medic primar Medicina Interna, Medic specialist Cardiologie
Dragusel Simona Claudia
Medic primar Medicina Interna, Medic specialist Cardiologie

Cardiologie, Ecocardiografie, Medicina interna

VL
Vaduva Liliana
Medic specialist
Vaduva Liliana
Medic specialist

Cardiologie, Ecocardiografie

Ghicu Amelia Doina
Ghicu Amelia Doina
Medic Primar
Ghicu Amelia Doina
Medic Primar

Cardiologie

Turdeanu Daniela Silvia
Turdeanu Daniela Silvia
Medic Primar
Turdeanu Daniela Silvia
Medic Primar

Cardiologie

Agoston Vas Coldea Lucica Nela
Agoston Vas Coldea Lucica Nela
Conferentiar doctor, Medic Primar
Agoston Vas Coldea Lucica Nela
Conferentiar doctor, Medic Primar

Cardiologie

Doandes Teodora-Nadia-Narcisa
Doandes Teodora-Nadia-Narcisa
Medic Specialist, Competenta in Ecocardiografie
Doandes Teodora-Nadia-Narcisa
Medic Specialist, Competenta in Ecocardiografie

Cardiologie

Badea Mihaela
Badea Mihaela
Medic Primar
Badea Mihaela
Medic Primar

Cardiologie

Vezi toți medicii

©2022 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.