Dicționar Medical

10 Decembrie 2010

Colita ulcerativa

Colita ulcerativa este o boala care provoaca inflamatii si leziuni, denumite ulceratii, la nivelul intestinului gros. Ulceratiile se formeaza in zonele in care celulele mucoasei intestinale au fost distruse de infectie. Acestea pot sangera si supura. Colita ulcerativa este o boala inflamatorie intestinala. Adesea este dificil de diagnosticat, deoarece simptomele sunt asemanatoare bolii Crohn. Spre deosebire de colita ulcerativa, inflamatiile provocate de boala Crohn patrund mai adanc in peretele intestinului si se poate manifesta in mai multe zone ale sistemului digestiv, inclusiv in intestinul subtire, gura, esofag sau stomac.

Colita ulcerativa poate aparea la persoane de orice varsta, insa cel mai frecvent pacientii au varste cuprinse intre 15 si 30 de ani. Afecteaza in aceeasi masura atat barbatii cat si femeile si se manifesta de multe ori la mai multi membri ai aceleiasi familii. Studiile arata ca 20% din persoanele care sufera de colita ulcerativa au o ruda care sufera de aceeasi afectiune sau de boala Crohn.

Simptome

Cele mai frecvente simptome ale colitei ulcerative sunt durerile abdominale si scaunul diareic cu sange, insa pe langa acestea pacientii mai pot prezenta si:

  • anemie;
  • stare de oboseala;
  • pierdere in greutate;
  • scaderea apetitului;
  • sangerari rectale;
  • scaderea nivelului de nutrienti si fluide;
  • leziuni ale tegumentului;
  • dureri articulare;
  • deficit de crestere (in cazul copiilor)

Colita ulcerativa poate declansa alte afectiuni, precum artrita, inflamatii oculare, boli ale ficatului si osteoporoza. Nu se stie de ce apar acest afectiuni asociate cu colita ulcerativa, insa oamenii de stiinta sunt de parere ca ar putea fi rezultatul infectiilor declansate de slabirea sistemului imunitar. Unele din aceste afectiuni dispar odata ce colita este tratata.

Cauze

Exista numeroase teorii cu privire la cauzele colitei ulcerative. Persoanele care sufera de aceasta afectiune prezinta anomalii ale sistemului imunitar, insa medicii nu stiu daca aceste anomalii sunt cauza sau efectul bolii.

Colita ulcerativa nu este provocata de stresul emotional sau de sensibilitatea la anumite alimente, dar acesti factori pot declansa simptomele specifice bolii la anumiti pacienti. Stresul de care sufera persoanele bolnave de colita ulcerativa poate contribui la agravarea simptomelor.

Diagnosticare

Este nevoie de mai multe analize pentru diagnosticarea colitei ulcerative. Primul pas este de obicei un consult general si prezentarea istoricului medical al pacientului.

Analizele de sange sunt indicate pentru depistarea anemiei, care ar putea semnala prezenta sangerarilor intestinale sau rectale si pot indica prezenta unui numar mare de globule albe in sange, semn ca in organism exista o infectie.

Examenul materiilor fecale poate de asemenea semnala prezenta leucocitelor, care ar putea indica un diagnostic de colita ulcerativa sau alta boala inflamatorie. In plus, rezultatul acestei analize poate demonstra prezenta sangerarilor sau a infectiei in zona colonului sau a rectului, cauzate de o bacterie, virus sau parazit.

Colonoscopia si sigmoidoscopia sunt cele mai precise metode de diagnosticare a colitei ulcerative si elimina toate celelalte suspiciuni, precum boala Crohn, boala diverticulara sau cancerul.

Tratament

Tratamentul colitei ulcerative depinde de severitatea bolii. Fiecare caz de colita ulcerativa este diferit, astfel incat tratamentul este adaptat in functie de fiecare pacient in parte. Scopul tratamentului este inducerea si mentinerea bolii in remisie si imbunatatirea calitatii vietii pacientului. Tratamentul poate include:

  • aminosalicilati, pentru controlul infectiei;
  • corticosteroizi;
  • imunomodulatoare;

Alte medicamente sunt folosite pentru indepartarea durerilor, ameliorarea diareei sau infectiilor. In urma tratamentului, boala poate intra in remisie pentru perioade de timp care variaza intre cateva luni si cativa ani. Totusi, in majoritatea cazurilor boala recidiveaza.

Spitalizarea

Uneori simptomele sunt atat de grave incat este necesara internarea in spital, de exemplu in cazul pacientilor care prezinta hemoragii puternice sau diaree severa care provoaca dezhidratare. In aceste situatii, pacientului i se poate recomanda o dieta speciala sau poate fi alimentat intravenos. De asemenea, tratamentul include medicamentatie specifica si poate fi indicata chiar interventia chirurgicala.

Intre 25 si 40% din pacientii cu colita ulcerativa necesita interventie chirurgicala de indepartare a colonului din cauza hemoragiilor severe, rupturilor de colon sau riscului ridicat de cancer. In unele cazuri medicii recomanda operatia in cazul in care tratamentul nu se dovedeste eficient sau daca efectele adverse ale corticosteroizilor sau ale altor medicamente pun in pericol viata pacientului.

Exista pericolul de imbolnavire de cancer de colon?

Aproximativ 5% din pacientii cu colita ulcerativa se imbolnavesc de cancer de colon. Riscul in functie de durata bolii si de gradul de afectare al colonului. De exemplu, daca sunt afectate doar partea inferioara a colonului si rectul, riscul de cancer nu este mai mare decat in cazul unui om sanatos. Daca este afectat intreg colonul, riscul de imbolnavire este de 32 de ori mai mare decat in mod normal.

Citeste si:

Autor: R.M.



©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.