MEDICINA GENERALA

02 Februarie 2016

Comisia Europeana a creat o pagina dedicata virusului Zika

Comisia Europeana a creat o pagina dedicata virusului ZikaDupa anuntul Organizatiei Mondiale a Sanatatii potrivit caruia virusul Zika, suspectat de provocarea unor grave malformatii congenitale la nou-nascuti, constituie "o urgenta de sanatate publica la nivel global", Comisia Europeana a creat o pagina dedicata acestuia. Site-ul va contine informatii despre izbucnirea virusului Zika si despre modul in care este gestionat in UE.

Pe pagina dedicata vor fi postate ultimele actualizari referitoare la virusul Zika.

Ce este Zika? Acest virus a fost observat pentru prima oara in Uganda, in 1947, la o maimuta, si poarta numele unei paduri situata la sud de Kampala, capitala acestei tari, potrivit AFP.

Zika face parte din aceeasi familie Flaviviridae ca si virusul denga si febra galbena. Primul caz uman a fost raportat in 1968, potrivit Organizatiei Mondiale a Santatatii (OMS).

Zika se transmite prin muscatura tantarilor Aedes aegypti si a tantarilor tigru (Aedes albopictus). Insectele musca o persoana bolnava, preiau virusul si il transmit ulterior la persoane sanatoase.

Care sunt simptomele?

In marea majoritate a cazurilor (70 80%) infectia trece neobservata. Cand apar, simptomele sunt de tip gripal (febra, dureri de cap) si eruptii cutanate.

Zika se poate manifesta si prin conjunctivita sau prin durere in spatele ochilor, precum si prin edem pe maini sau pe picioare.

Pot aparea complicatii?

Niciun deces provocat de Zika nu a fost anuntat, potrivit organizatiei americane pentru supravegherea si preventia bolilor CDC.

Dar au fost depistate doua tipuri de complicatii grave: complicatii neurologice si malformatii la fetusii copiilor bolnave.

Complicatii neurologice precum sindromul Guillain-Barr, boala auto-imuna care se traduce printr-o slabiciune sau paralizie progresiva a membrelor, au fost descrise in Brazilia si in Polinezia franceza.

Tratament, vaccin?

Nu exista niciun tratament specific si nici vaccin pentru acest virus. Singurele tratamente constau in reducerea durerii prin analgezice.

Ca preventie, se recomanda evitarea muscaturilor de tantari.

Femeile insarcinate trebuie sa fie deosebit de atente. Si persoanele infectate tre buie sa evite sa fie muscate, pentru a stopa ciclul de transmisie.

Unde se intalneste cel mai des Zika?

Dupa ce a fost observata in Africa, Asia si in Pacific, aceasta boala afecteaza mai puternic, din 2015, continentul american, cu Brazilia principala tara afectata.

In total, 12 tari au fost infectate de la inceputul lui 2016 in America Latina si in Antile. In decembrie 2015, primele cazuri au fost inregistrate in Guyana si in Martinica.

OMS a anuntat ca virusul a ajuns in cel putin sase tari europene: Marea Britanie, Italia, Olanda, Portugalia, Danemarca si Elvetia.

Aparitia tantarului tigru in sudul Europei face perfect posibila aparitia de cazuri Zika pe batranul continent, in special in Franta, in perioada mai noiembrie, subliniaza ministerul francez al Sanatatii.

Redactia MedLiveEchipa MedLife de Boli Infectioase

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist
Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist

Dermatovenerologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.