Publicat la: 
20/04/2018

otita

In timp ce antibioticele reduc in mod considerabil declansarea altor boli ce apar pe fondul otitei, exista un risc crescut de complicatii neurologice grave, pierderea auzului, paralizie faciala, meningita si abces, conform unui studiu publicat recent in revista de specialitate "Current Neurology and Neuroscience Reports," informeaza sciencedaily.com.

Pericolul otitei

Otita apare atunci cand o infectie declansata pe fondul racelii, alergiilor sau infectiei tractului respirator superior conduc la acumularea de puroi si mucus in spatele timpanului, provocand dureri de urechi si umflaturi locale.

In tarile dezvoltate aproximativ 90% dintre copii au cel putin un episod de infectie la urechi inainte de a merge la scoala, cel mai adesea intre sase luni si patru ani.

In zilele noastre, complicatiile secundare ale otitei apar la aproximativ unul din doua mii de copii din aceste tari.

Gravitatea otitei a fost documentata pentru prima data de catre medicul grec Hippocrates in jurul anului 460 i.e.n. "Durerea acuta a urechii insotita de febra mare poate duce la instalarea delirului si a decesului," scria Hippocrates.

Cea mai periculoasa complicatie ce apare in organism pe fondul otitei este abcesul cerebral, o acumulare de puroi la nivelul creierului pe fondul infectiei. Cele mai frecvente simptome ale abcesului cerebral sunt: cefaleea, febra, greata, varsaturile, deficitele neurologice.

Datorita tehnicilor neurochirurgicale moderne, majoritatea abceselor cerebrale pot fi aspirate sau drenate, urmate de tratamentul animicrobian intravenos timp de sase si pana la opt saptamani.

In ultimii 50 de ani, instalarea decesului pe fondul abcesului cerebral a scazut de la 40% la 10%, iar rata de recuperare completa a pacientilor ce sufera de abces cerebral a crescut de la 33% la 70%.

Alte complicatii ale otitei

Meningita bacteriana

Simptomele sale includ dureri de cap severe, febra mare, rigiditate la nivelul gatului, iritabilitate, modificarea dispozitiei si starea generala de rau.

Odata cu raspandirea infectiei pacientul dezvolta o agitatie severa, delir si confuzie. Tratamentul recomandat este antibiotic injectabil intre sapte si 21 de zile.

Mastoidita acuta

Aceasta boala se descrie printr-o infectie ce afecteaza osul mastoid situat in spatele urechii. Boala trebuie tratata pentru a preveni progresul sau si aparitia complicatiilor mai grave.

Tratamentul include administrarea intravenoasa a antibioticelor si plasarea locala a unui tub de drenaj.

Pierderea auzului

Pierderea permanenta a auzului este rara, aparand la aproximativ doi din 10 mii de copii care sufera de otitia medie acuta.

Paralizia faciala

Inainte de aparitia pe piata a antibioticelor, aceasta complicatie debilitanta aparea la aproximativ doi pacienti din 100 ce sufereau de otita medie acuta.

De la aparitia antibioticelor rata a scazut la jumatate, respectiv un caz din doua mii.

Aproximativ 95% dintre pacientii ce sufera de otita medie acuza si care dezvolta paralizie faciala ajung sa se recupereze complet.

"Tratamentul cu antibiotice a redus foarte mult frecventa complicatiilor otitei medii acute. Cu toate acestea este foarte important sa fim constienti de posibila dezvoltare a complicatiilor neurologice. Pentru a reduce rata aparitiei acesteia, implementarea timpurie a unei abordari multidisciplinare, insotita de imagistica si studii de laborator este imperativa pentru a ne ajuta la dezvoltarea unui management adecvat gravitatii bolii," noteaza autorii studiului.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - ORL

Stefanescu Dragos,Medic Primar
Medic Primar
Medic Specialist
Filip Mihaela,Medic Primar
Medic Primar
  •  
  • 1 of 22

Articole similare

In timp ce antibioticele reduc in mod considerabil declansarea altor boli ce apar pe fondul otitei, exista un risc crescut de complicatii neurologice grave, pierderea auzului, paralizie faciala, meningita si abces, conform unui studiu publicat recent in revista de specialitate "Current Neurology and Neuroscience Reports," informeaza sciencedaily....
Betisoare de ureche/Foto:Flickr.com Presedintele Romaniei nu este singura persoana care a avut parte de  o experienta neplacuta in urma folosirii betisoarelor de ureche. Medicii atrag atentia asupra pericolului pe care acest instrument il prezinta pentru timpan. Mai mult, se pare ca urechea are capacitatea de a se curata singura. Comenteaza...
Dr. Irina Popa/ Foto: HotNews.ro Ce simptome are otita? Cum ne putem feri? Care sunt principalii factori favorizanti? Cum se trateaza corect? Ce este otita cronica? Dr. Irina Popa, medic specialist ORL, a discutat online cu cititorii MedLive. Dr. Irina Popa este medic specialist ORL in cadrul Centrului Medical MedLife Iride. Nota redactiei:...
Mersul la piscina se poate transforma in anumite situatii dintr-un prilej de relaxare intr-un factor favorizant al otitei. Desi aceasta boala este cel mai des intalnita in randul copiilor, ea poate afecta si adultii. Din pacate, cultura medicala a oamenilor este destul de modesta si, in consecinta, ei nu recunosc anumite semne de agravare ale...
De ce apare otita si care sunt simptomele otitei? Cand trebuie sa mergem la doctor si care sunt solutiile de tratament? Dr. Andreea Mezei Negrila, medic specialist ORL, a discutat online cu cititorii MedLive. Dr.Andreea Mezei Negrila este medic specialist ORL in cadrul Hyperclinicii MedLife Titan. Intra pe pagina online pentru programari.