Publicat la: 
20/04/2018

otita

In timp ce antibioticele reduc in mod considerabil declansarea altor boli ce apar pe fondul otitei, exista un risc crescut de complicatii neurologice grave, pierderea auzului, paralizie faciala, meningita si abces, conform unui studiu publicat recent in revista de specialitate "Current Neurology and Neuroscience Reports," informeaza sciencedaily.com.

Pericolul otitei

Otita apare atunci cand o infectie declansata pe fondul racelii, alergiilor sau infectiei tractului respirator superior conduc la acumularea de puroi si mucus in spatele timpanului, provocand dureri de urechi si umflaturi locale.

In tarile dezvoltate aproximativ 90% dintre copii au cel putin un episod de infectie la urechi inainte de a merge la scoala, cel mai adesea intre sase luni si patru ani.

In zilele noastre, complicatiile secundare ale otitei apar la aproximativ unul din doua mii de copii din aceste tari.

Gravitatea otitei a fost documentata pentru prima data de catre medicul grec Hippocrates in jurul anului 460 i.e.n. "Durerea acuta a urechii insotita de febra mare poate duce la instalarea delirului si a decesului," scria Hippocrates.

Cea mai periculoasa complicatie ce apare in organism pe fondul otitei este abcesul cerebral, o acumulare de puroi la nivelul creierului pe fondul infectiei. Cele mai frecvente simptome ale abcesului cerebral sunt: cefaleea, febra, greata, varsaturile, deficitele neurologice.

Datorita tehnicilor neurochirurgicale moderne, majoritatea abceselor cerebrale pot fi aspirate sau drenate, urmate de tratamentul animicrobian intravenos timp de sase si pana la opt saptamani.

In ultimii 50 de ani, instalarea decesului pe fondul abcesului cerebral a scazut de la 40% la 10%, iar rata de recuperare completa a pacientilor ce sufera de abces cerebral a crescut de la 33% la 70%.

Alte complicatii ale otitei

Meningita bacteriana

Simptomele sale includ dureri de cap severe, febra mare, rigiditate la nivelul gatului, iritabilitate, modificarea dispozitiei si starea generala de rau.

Odata cu raspandirea infectiei pacientul dezvolta o agitatie severa, delir si confuzie. Tratamentul recomandat este antibiotic injectabil intre sapte si 21 de zile.

Mastoidita acuta

Aceasta boala se descrie printr-o infectie ce afecteaza osul mastoid situat in spatele urechii. Boala trebuie tratata pentru a preveni progresul sau si aparitia complicatiilor mai grave.

Tratamentul include administrarea intravenoasa a antibioticelor si plasarea locala a unui tub de drenaj.

Pierderea auzului

Pierderea permanenta a auzului este rara, aparand la aproximativ doi din 10 mii de copii care sufera de otitia medie acuta.

Paralizia faciala

Inainte de aparitia pe piata a antibioticelor, aceasta complicatie debilitanta aparea la aproximativ doi pacienti din 100 ce sufereau de otita medie acuta.

De la aparitia antibioticelor rata a scazut la jumatate, respectiv un caz din doua mii.

Aproximativ 95% dintre pacientii ce sufera de otita medie acuza si care dezvolta paralizie faciala ajung sa se recupereze complet.

"Tratamentul cu antibiotice a redus foarte mult frecventa complicatiilor otitei medii acute. Cu toate acestea este foarte important sa fim constienti de posibila dezvoltare a complicatiilor neurologice. Pentru a reduce rata aparitiei acesteia, implementarea timpurie a unei abordari multidisciplinare, insotita de imagistica si studii de laborator este imperativa pentru a ne ajuta la dezvoltarea unui management adecvat gravitatii bolii," noteaza autorii studiului.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - ORL

  •  
  • 1 of 23

Articole similare

Otitele sunt de doua feluri: externe (afecteaza conductul auditiv) si medii (afecteaza timpanul). In cazul fiecareia dintre acestea, pot aparea complicatii, astfel ca este necesar un tratament adecvat. Dr. Andreea Mezei Negrila a discutat despre semnele, modul de diagnosticare si tratamentul otitei, atat la copii, cat si la adulti. "La copii,...
Medic pneumolog / Foto: Captura Youtube Bolile respiratorii revin odata cu toamna. Fie ca este vorba despre banale raceli, viroze, bronsite, afectiunile respiratorii tind sa monopolizeze organismul nostru in sezonul rece. Totusi, o buna parte dintre acestea ar putea fi prevenite aplicand cateva sfaturi simple. Comenteaza acest subiect pe Forumul...
In timp ce antibioticele reduc in mod considerabil declansarea altor boli ce apar pe fondul otitei, exista un risc crescut de complicatii neurologice grave, pierderea auzului, paralizie faciala, meningita si abces, conform unui studiu publicat recent in revista de specialitate "Current Neurology and Neuroscience Reports," informeaza sciencedaily....
De ce apare otita si care sunt simptomele otitei? Cand trebuie sa mergem la doctor si care sunt solutiile de tratament? Dr. Andreea Mezei Negrila, medic specialist ORL, a discutat online cu cititorii MedLive. Dr.Andreea Mezei Negrila este medic specialist ORL in cadrul Hyperclinicii MedLife Titan. Intra pe pagina online pentru programari.
Otita este o infectie la nivelul urechii, cauzata de bacterii, care provoaca dureri si disconfort. Daca nu este tratata la timp, pot sa apara complicatii pe termen lung. Tocmai de aceea, este important sa stim cum se manifesta si cum o putem trata corespunzator. Ce este otita - informatii generale, tipuri si cauze Cauzele care duc la declansarea...