MEDICINA GENERALA

18 Septembrie 2019

Compusii extrasi dintr-o planta pot combate ciuperca care provoaca candidoza

Oamenii de stiinta au descoperit, printr-un nou studiu, ca patru substante izolate din ”mimosa caesalpiniifolia” s-au dovedit a fi mai eficiente impotriva candidozei decatfluconazolul. Pe baza acestor descoperiri, cercetatoriibrazilieni isi propun sa dezvolte un unguent nou pentru aceasta afectiune. 

Ciupercile din regnul Candida albicans provoaca candidoza, o boala frecventa la om. Poate fi letala pentru persoanele cu o imunitate scazuta, mai ales cand necesita spitalizare. Desi cel mai utilizat medicament pentru a combate boala este eficient in majoritatea cazurilor, exista si anumite tipuri de ciuperci mai rezistente. 

Compusii care combat doua specii de Candida au fost izolatidintr-o planta de catre cercetatorii din Brazilia si Spania. Planta este mimosa caesalpiniifolia, un arbust original din Cerrado (savana braziliana). Specialistii si-au propus sa dezvolte un unguent care sa fie o alternativa pentru fluconazol, considerat cel mai bun antifungic pentru candidoza, afectiunece provoaca mancarimi si dureri la nivelul organelor genitale si secretii vaginale. De asemenea, afectiunea se poate dezvolta si la nivelul cavitatii bucale. 

Rezultatele au fost publicate in revista ”Journal of Natural Products”, facand parte dintr-un proiect tematic, axat pe medicamente pe baza de plante pentru tratarea bolilor cronice. 

”Descoperirile pot duce la dezvoltarea unor terapii noi, care, in combinatia corecta, ar putea reduce considerabil concentratiile necesare de medicamente. Astfel se pot minimiza efectele secundare si toxicitatea agentilorantimicrobieni. Ar fi o alternativa pentru microorganismele care au dobandit rezistenta la medicamentele actuale, iar costurile ar fi mici”, declara Wagner Vilegas, autorul principal al studiului. 

23 de compusi din planta M. caesalpiniifolia au fost izolati, pe langa cinci flavonoide noi, numite mimocaesalpin A, B, C, D si E. Patru compusi, considerati mai eficienti impotrivafungilor decat fluconazolul, s-au aplicat probelor de Candida glabrata si Candida krusei.
”Am aplicat diferiti compusi pentru cele doua tipuri de fungi, iar majoritatea au avut fie un efect benefic mic, fie inexistent. Cu toate acestea, patru compusi au demonstrat o activitate promitatoare si vor fi testati in continuare sub forma de unguente”, adauga Wagner. 
Vor fi testate trei formule, folosind compusii in stare pura sau combinatii eficiente intre acestia pentru inhibarea fungilor, inclusiv o combinatie a unui tip de beta-sitosterol cu galat de etil. Aceste doua substante sunt prezente in mai multe specii de plante si deosebit de abundente in M. caesalpiniifolia. 

O alta formula va contine una dintre noile flavonoide, mimocaesalpin C. A treia formula va combina acest mimocaesalpin cu beta-sitosterolul. 

Cand beta-sitosterolul a fost folosit singur, nu a fost eficient, dar lucrurile s-au schimbat drastic cand a fost combinat cu ceilalti doua compusi. Mimocaesalpin C a avut o activitate promitatoare impotriva Candidozei krusei, care este rezistenta la fluconazol. 

Inainte de a ajunge la forma de medicament, cercetatorii au produs un extract din aceasta planta si l-au supus fractionariicromatografice, o tehnica de laborator prin care separa un amestesc in mai multe componente distincte. In acest mod au fost produse cinci fractii, care au fost apoi testate pentru activitatea antifungica. Trei dintre ele au inhibat crestereafungica cu 50%. Acestea, fiind promitatoare, au fost apoi supuse aceleiasi tehnici pentru a izola alti flavonoizi si compusi noi. 

”Extractul de M. caesalpiniifolia este foarte complex. Contineo cantitate mare de clorofila si de acizi grasi, toate acestea impiedicand identificarea celorlalti compusi. Totusi, am reusitsa ii separam si sa ne concentram pe analizarea fiecaruia in parte. Inainte de a dezvolta unguentele, vom efectua teste pentru a determina daca efectul antifungic al celor patru compusi persista, sau daca chiar creste atunci cand sunt amestecati cu adjuvanti, adica substante utilizate pentru sporirea eficacitatii unui medicament in organism”, concluzioneaza Wegner. 

Sursa: www.eurekalert.orgEchipa MedLife de Boli Infectioase

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Andriescu Mircea
Andriescu Mircea
Medic Primar
Andriescu Mircea
Andriescu Mircea
Medic Primar

Chirurgie Pediatrica și Camera De Garda

Adauga un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii!

Adresa de email nu va fi publicată.

0 comentarii

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.