Publicat la: 
21/02/2011
Conferinta Nationala Alzheimer: Boala se declanseaza cu zeci de ani inainte de primele manifestari clinice. Afla care sunt simptomele ce ne pot orienta catre suspiciunea de dementa

Conferinta Nationala Alzheimer 2011 / Foto: HotNews.ro

Pe pacientii diagnosticati cu Alzheimer in Romania nu ii ajuta nimeni. Urmeaza doar sa fie primiti in camine sau in spitale abia in momentul in care ajung intr-o faza terminala a bolii", sustine presedintele Societatii Romane Alzheimer, conf. Dr. Catalina Tudose. Reformarea serviciilor de sanatate mintala se impiedica de lipsa de intelegere a gravitatii problemei dementei, ca si de lipsa unor standarde de ingrijire - sunt cateva concluzii ale Conferintei Nationale Alzheimer 2011, cu tema Actualitati in domeniul dementelor.

 • Vezi in text care sunt modificarile cognitive, psihiatrice, de personalitate, comportament si ale capacitatii de functionare care ne pot orienta catre suspiciunea de dementa.

In cursul lucrarilor conferintei, au fost aduse in discutie principalele probleme cu care Societatea Romana Alzheimer se confrunta in momentul de fata in demersul de imbunatatire a serviciilor de sanatate mintala, precum si importanta colaborarii cu factorii decidenti in domeniu.

Modalitatile de reformare a sistemului de servicii pentru sanatatea mintala nu tin neaparat de infiintarea unor institutii noi. Formarea unor asistenta comunitari ar putea constitui o solutie in acest sens. In Romania exista aceasta idee fixa cum ca reforma sau imbunatatirea serviciilor medicale nu se poate face decat prin creerea de institutii noi, prin cladiri cu termopan, care odata construite vor rezolva problema. Este fals. Nu ar trebui sa construim nicio cladire, ci ar trebui sa construim echipe, sa formam specialisti care sa stie cum sa abordeze aceasta problematica, precizeaza prof. dr. Dan Prelipceanu, seful Catedrei de Psihiatrie a Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila".

Succesul terapeutic al bolii Alzheimer depinde intr-o proportie foarte mare de detectia precoce a deficitului cognitiv, adica a degradarii memoriei. Acesta este momentul in care se poate interveni terapeutic si in care actualele tratamente au cu adevarat efect. Problema este ca aceste handicapuri sunt foarte costisitoare si ar fi bine ca, atat cat este posibil, medicamentele pentru tratarea ei sa fie compensate cat mai mult, a declarat prof. dr. Dan Prelipceanu.

Costurile de tratare a bolii Alzheimer sunt, insa, dificil de estimat deoarece fiecare pacient care sufera de aceasta afectiune beneficiaza de un tratament individual. Pe langa problemele de ordin neurologic, pacientii cu Alzheimer se mai confrunta si cu alte complicatii, precum hipertensiunea, probleme gastro-intestinale etc., a precizat prof. Helga Rohra, reprezentantul pacientilor.

Desi tratarea bolii Alzheimer presupune un demers extrem de indelungat, prof. dr. Ovidiu Bajenaru, Presedintele Societatii de Neurologie din Romania, a declarat ca in acest moment se pot imagina solutii terapeutice care sa previna sau care sa intarzie dezvoltarea sindromului demential. Acesta a mai adaugat ca Alzheimer este o boala care se declanseaza cu zeci de ani inainte de primele manifestari clinice. Datele stiintifice recente arata ca in momentul de fata au aparut posibilitati sa ducem preocuparea noastra pentru acest domeniu undeva inaintea acestei boli, in stadiul precoce al acesteia, inaintea sindromului demential. Sindromul demential insoteste, de fapt, ultima faza a bolii. Astazi incep sa existe posibilitati pentru ca aceste semne sa fie detectate.

Conform cercetarilor, aparitia bolii Alzheimer este influentata de o serie de factori de risc, care incep sa fie identificati si cunoscuti astazi, fiind vorba mai ales despre factorii de risc vasculari. In materie de risc, boala Alzheimer recunoaste un domeniu comun cu bolile cerebro-vasculare si cu bolile cardiovasculare. Trebuie sa schimbam strategia de abordare a acestor pacienti in faza incipienta a bolii, a precizat prof. dr. Ovidiu Bajenaru.

Presedintele Societatii Romane Alzheimer a declarat ca spera ca prin organizarea periodica a conferintei nationale pentru Alzheimer sa poata imbunatati capacitatea profesionistilor de a diagnostica aceasta boala. Insa problema in Romania consta in faptul ca pacientii care sunt diagnosticati ajung sa respecte un tratament, dupa care nu se mai intampla nimic. Nu ii mai ajuta nimeni. Urmeaza doar sa fie primiti in camine sau in spitale abia in momentul in care ajung intr-o faza terminala a bolii, a declarat aceasta.

Presedintele Societatii Romane Alzheimer, conf. Dr. Catalina Tudose, a amintit ca, printre problemele cu care medicii implicati in demersul de reformare a serviciilor de sanatate mintale se confrunta, se numara:

 • riscul de a pierde avantajele acumulate in ultimii 20 de ani prin taierea bugetului pentru medicatie;
 • lipsa de intelegere a gravitatii problemei dementei de catre membrii decidenti;
 • lipsa standardelor de ingrijire;
 • nevoia de a avea un plan national de dementa.

In lume exista 24,3 milioane de persoane cu dementa. Anual sunt diagnosticate 4,6 milioane de cazuri noi, un caz la fiecare 7 secunde. In 2020 se estimeaza o crestere a numarului de persoane cu dementa la 42,3 milioane, iar in 2040 la 81,1 milioane. In Romania exista aproximativ 200.000 cazuri, din care diagnosticate si tratate sunt 10%-15%, comparativ cu 50-60% in alte tari.

Semnele si simptomele ce ne pot orienta catre suspiciunea de dementa:

Modificari cognitive:

 • uitarea evenimentelor recente;
 • dificultati de intelegere a limbajului scris si vorbit;
 • dificultati in gasirea cuvintelor;
 • pacientul nu stie informatii simple (de ex. - cine este presedintele tarii);
 • dezorientare spatio-temporala.

Modificari de personalitate:

 • intrusivitate sau indiferenta;
 • retragere sociala;
 • reactii catastrofice;
 • labilitate emotionala.

Simptome psihiatrice:

 • retragere sau izolare;
 • dezinhibitie;
 • depresie;
 • suspiciozitate exagerata;
 • idei delirante, halucinatii;
 • false recunoasteri;
 • manierisme;
 • stereotipii;
 • tulburari de somn.

Modificari de comportament:

 • tendinta de a se rataci;
 • agitatie;
 • agresivitate;
 • neliniste;
 • dorinta de a pleca;
 • ascunde lucruri;
 • refuza ajutorul.

Modificari ale capacitatii de functionare:

 • dificultati in conducerea autovehiculului, gatit, cumparaturi;
 • se rataceste frecvent;
 • nu stie valoarea banilor;
 • ii dispare interesul pentru igiena personala.

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.

Reporter: Cristina Bobe

Specialitate: 
Comentarii

Am si eu pe tata cred ca este de Athaimer, dar nu stiu in ce faza este.
Acum are urmatoarele sintome
•agresivitate;
•neliniste;
•dorinta de a pleca;
•ascunde lucruri;
•refuza ajutorul.
Ma intereseaza mai tirziu o sa fie si mai rau

da va fi mult mai rau din pacate va uita sa manince nu mai merge la baie refuza igiene de orice fel sta cu mincarea in gura uitind sa inghita....of ce va asteapta

Mi se intampla sa nu-mi aduc aminte imediat cum se numeste cineva cu care nu am mai interactionat de ceva vreme, mi se intampla sa nu-mi amintesc cuvantul potrivit intr-o discutie, o denumire de obiect, medicament. Am impresia ca ma lasa memoria sau imi joaca feste pentru ca mai tarziu imi amintesc. Asa ceva nu mi se intampla decat extrem de rar. Am 58 de ani, sunt candidat la Alzheimer?

Dorin, trebuie sa dormi mai mult... lipsa somnului cauzeaza dificultati de memorare.
Totodata, este necesar sa faci mai multa miscare in aer liber, si sa iti antrenezi memoria cu jocuri, citit, etc.
Sanatate!

Cred ca la cel puitn 90% din persoanele pe care le cunosc si inclusiv la mine am observat astfel de semne si simptome.
Suntem o generatie dementa ??????????
:-)))

insemna ca toti politicienii sunt grav bolnavi dupa simptomul asta {nu stie valoarea banilor;)

1. Simptomele prezentate sunt pentru faza medie. Si nu pentru faza de inceput. Cel putin asa a fost diagnosticat tata dupa ce mi-am dat seama singura de fenomen si am adus un medic specialist acasa.

2. Presedintele Soc Rom Alzheimer "Urmeaza doar sa fie primiti in camine sau in spitale abia in momentul in care ajung intr-o faza terminala a bolii”, a declarat aceasta.
Va rog scireti-mi si mie care sunt aceste camine si spitale ?????!!!!!!!
Nu-mi pomeniti de cele private pentru ca dintr-o pensie si un salariu de bugetar nu ne putem permite sa-l ajutam pe tata cu astfel de forme de ingrijire. Iar mama a trecut deja printr-o zona zoster giganta care nici acum, dupa 3 ani nu este vindecata total. Am inteles ca exista locuri in lumea asta unde persoanelor care il ingrijesc li se acorda sistenta psihologica si suport de sfaturi si altele.

Lipsa de camine pentru bolnavii de Alzheimer a fost o alta poblema discutata la aceasta conferinta. Se stie ca sunt putine, iar acolo unde sunt exista o mafie a ocuparii locurilor. Cu toate acestea am intalnit cativa oameni care fac voluntariat pentru Societatea Alzheimer Romania, au fost prezenti la conferinta si sunt foarte dornici sa poata ajuta cu cate ceva. Va pot lasa o adresa de e-mail a doamnei Maria Moglan, de la Societatea Alzheimer Romania. Dansa va putea sa va ofere mult mai multe informatii, probabil si ajutor.

Multa sanatate!

Buna ziua

Am si eu o soacra cu Alzheimer in stadiu destul de avansat. Va rog sa-mi dati informatii referitoare la asistenti sociali, pentru ca nu ne permitem sa platim un loc la un camin. Va rog daca se poate sa-mi raspundeti cat mai repede, deoarece am un copil in clasa I si unul de 5 luni, si nu reusesc sa ma descurc si cu copii si cu soacra.
Va multumesc anticipat!

Ce demagogi sunteti cu conferintele voastre, stimati medici!
Va castigati si voi existenta intr-o specialitate.
Imi amintesc de perioada cand alergam lunar (acum 10 ani) la o casa de sanatate, (in timpul pe care nu il aveam) sa dau niste hartii pentru aprobarea ariceptului si a doua zi iar ma duceam ca sa iau aprobarea;
imi amintesc cum nu am gasit nici un medic neurolog sa vina acasa, chiar cu bani, de-a lungul multor ani;
imi amintesc ca e practic imposibil sa gasesti un strain in casa ca sa te ajute, nu mai mult decat pana se inbogateste;
imi amintesc cum am chemat salvarea acum 2.5 ani cand am sculat-o pe mama din pat si avea piciorul moale, ca a venit un medic (probabil medic, ca cei de la salvare nu iti lasa nici un document scris), i-a facut o injectie sa ii scada tensiunea ( sau sa urineze) si a plecat, eu nestiind ca primele 3 ore dupa un AVC sunt cele mai importante pt tratament;
imi amintesc multe alte lucruri si nu mi-e drag deloc de voi, stimati medici demagogi; mai intalniti-va si voi, cine stie pe ce buget, cine stie in ce tara, cine stie cine o sa mai aiba nevoie de voi, sper ca familia voastra.

buna d-na mihaela, in aceasta situatie am fost si sunt si eu , patru ani de zile mergeam lunar in baia mare la spital pentru reteta de medicamente , odata la 6 luni trebuia sa faci din nou dosar pt aprobare la casa de sanatate si dupa o saptamana mergeam dupa aprobare, deci doua drumuri ,iar eu stau la 30 de km de oras, timp in care trebuia sa caut pe cineva cu care sa o las pe mama, nu mai vorbesc ca la comisia de grad de handicap ma programau din 6 in 6 luni, stiti ce inseamna asta, multe cozi, drumuri, de parca boala asta s-ar putea vindeca in 6 luni, intr-un final am primit incadrarea permanenta in gradul 1 de handicap, dar boala evoluand si la testul mms nu a mai realizat numai scorul de 1, mult stimatii nostri medici au considerat ca nu mai au efect medicamentele si ca urmare au oprit medicamentatia pentru ca e foarte scumpa.Acuma ai dau vitamine si ce mai scrie medicul de familie, ca eu i-as cumpara medicamentele ce i le dadeam inainte dar fara reteta nu mi le dau la farmacie. Deci pe langa ca e condamnata de boala, poate si de societate,ia fost refuzat de medici si dreptul la tratament. Mi sila ca traiesc in aceasta tara.

DA, cam aceasta e opinia unei intregi natiuni: medici (mari prof. dr, academicieni, etc, etc) preocupati strict de sanatatea propriului buzunar. Cu scuze pentru cei care se simt nedreptatiti - este/a fost alegerea lor sa faca parte din aceasta tagma

imi pare foarte rau si sufar cu multa durere de toata lumea care sufera de aceasta boala nu am cuvinte sa ma exprim pentru-ca si mama mea sufera de aproape un an sint foarte trista nici macar nu o pot vedea lucrez in italia si cu crisa asta nu-mi permite sa plec perzi serviciul esti terminat un salut pentru toti romanii va iubesc natalia

Am sora bolnava de Alzheimer , doresc sa stiu daca este incurabila si daca scurteaza viata si cu cat?
Legislatia permite sa aiba insotitor , tinand cont ca este o leguma care merge pe picioare?
"Scumpii" de medici sustin ca nu pot sa -i acorde aceasta facilitate ( nu permite gradul ) si nu inteleg de ce nu schimba gradul.
Daca stie cineva adresa de e-mail a doamnei Maria Moglan sau daca domnia sa citeste aceste randuri a-si fi recunoscator.

Am si eu mama bolnava de Alzheimer este in acest stadiu de aprox. 3 ani .Sunt divortata ,am un baiat de 17 ani ,lucrez pna la 6 seara si am grija si de mama mea.Este foarte greu.Am o persoana care ii da de mancare la pranz,in rest sta in casa pana vin eu de la serviciu.Mi-am adaptat casa in asa fel incat sa nu se intample ceva rau in lipsa mea(gaze inchise ,apa oprita,usi blocate,etc.) si pt siguranta ei.Asa cum este ,o iubescmult,desi nu mai stie ca sunt fiica ei...

buna seara!innafara de prevenire cred ca ar fi normal sa se construiasca structure pt bolnavii de alzheimer.e tot mai difuza ajungand si la noi in romania,dar ca nepot avand bunicul meu de curand aceasta boala incurabila cer sa se faca o sensibilizare catre romani care dupa cum se observa si "noi"avem probleme nu numai alte state.!

buna si mama mea sufera de aceasta maladie Alzheimer,sunt 5 ani de cand am recunoscut semnele maladiei , dar cu siguranta a inceput de mai mult timp, doar ca fiind la servici nu am dat importanta unor semnale, oricum dintr-o femeie foarte harnica a ajuns o leguma , nu mai stie nimic, face pe ea, nu mai stie sa manance,nu doarme , e groaznic si ma doare sufletul pentru ea, dar ma doare sufletul si pentru mine, mi sa schimbat viata total, defapt nu mai am o viata a mea,nu pot sa plec nicaieri, si chiar daca reusesc sa gasesc pe cineva sa stea cu ea, tot la ea mi gandul, sunt mereu obosita, nervoasa si nu mai am chef de viata. E foarte urata boala asta si pentru bolnav , desi acesta nu mai realizeaza, dar mai ales pentru apartinatori. In tarile dezvoltate familiile care au un astfel de bolnav in familie primesc ajutor si nu ma refer la ajutor material, as vrea si eu sa ma duc intr-un concediu macar o saptamana dar nu se poate pentru ca nu am pe cine sa las cu mama.Stiu ca aceasta boala are o crestere in ultimi ani, tot mai multi sunt cei diagnosticati cu aceasta maladie, ar trebui guvernantii nostri sa se gandeasca si la acesti napastuiti ai soartei pentru ca nu se stie daca nu vor fi ei sau apartinatori lor ,urmatorii diagnosticati cu aceasta boala.

Pagini

Echipa medicala MedLife - Neurologie

Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
 •  
 • 1 of 13

Articole similare

Mintim doctorul, ne mintim pe noi / Foto: BigStockPhoto Evitati sa marturisiti doctorului cantitatea de alcool pe care o consumati in mod obisnuit sau cate tigari ati fumat saptamana trecuta, sau faptul ca va luptati cu depresia si anxietatea din cauza problemelor de la munca? Numerosi pacienti se feresc sa impartaseasca cu medicul informatii...
Moleculele de colesterol circuland in vasele de sange / Foto: American Heart Association Majoritatea persoanelor stiu ca trebuie sa isi verifice constant nivelul de colesterol si ca o valoare mare a acestuia poate creste riscul aparitiei bolilor de inima. Cu alte cuvinte, colesterolul este o problema serioasa pe care nu trebuie sa o ignoram....
Durerile cronice afecteza viata cotidiana / Foto: SmartWoman   Fara indoiala, numeroase persoane sufera de dureri cronice. Acestea ne afecteaza viata cotidiana, ne fac sa ne simtim extenuati, provoaca insomnii, care diminueaza eficienta si puterea de munca. Durerea este modul prin care organismul avertizeaza ca ceva nu functioneaza normal si...
Femeile fumatoare si supraponderale au o perceptie mai slaba a gustului dulciurilor si grasimilor, fiind inclinate sa consume mai mult din aceste categorii de alimente - arata un studiu realizat de cercetatori de la Universitatea din Washington, preluat de passionsante.be. Se stie in prezent ca cine renunta la fumat se poate ingrasa (de cele...
Dr. Serban Bancu in studioul HotNews.ro Care sunt cauzele aparitiei adenomului de prostata? Ce simptome specifice are? Cum se diferentiaza de cancerul de prostata? Ce indicatii terapeutice prezinta? Ce fel de interventii se pot face? In ce consta recuperarea postoperatorii si care este riscul de recidiva? Dr. Serban Bancu, medic primar...