Publicat la: 
21/07/2011

Confruntarea in care pacientii sunt protagonisti: scaderea pretului medicamentelor de pe listele Programelor Nationale. Cine va castiga?

Romania se afla pe ultimul loc in U.E. ca investitie in cercetarea si dezvoltarea de noi medicamente / Foto: Photoxpress.com

Confruntarile privind reducerea pretului medicamentelor incluse pe listele Programelor Nationale nu s-au incheiat. Ministerul Sanatatii sustine scaderea preturilor medicamentelor incluse in lista C2, in vreme ce producatorii si distribuitorii de medicamente avertizeaza ca aceasta masura va duce la scaderea accesului pacientilor la tratamentele lor. Miza este mare, iar in joc este viata bolnavilor. Ministerul Sanatatii organizeaza marti, incepand cu ora 11.oo, o dezbatere publica pe aceasta tema. MedLive.ro transmite in direct cele mai importante declaratii inaintate in cadrul dezbaterii.

  • Urmareste pe MedLive.ro evolutia dezbaterii privind reducerea pretului medicamentelor incluse pe listele Programelor Nationale

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro.

UPDATE11: Dr. Cristian-Anton Irimie, secretar de stat in cadrul Ministerului Sanatatii: "Concluzia acestei intalniri este aceea ca vom analiza toate propunerile. Vom pune in balanta tot ce se poate folosi in interesul sistemului si veti vedea schimbarile pe care le vom face cat de curand. Nu stim inca daca noua metodologie va mai intra in vigoare de la 1 august."

UPDATE10: Clara Popescu (Colegiul Medicilor): "Puteti incerca sa tineti cont si de propunerea domnului secretar de stat Gheorghe Gherghina(Ministerul de Finante), care spune ca preturile medicamentelor incluse in lista C2 sa fie scazute tot printr-un mecanism de clawback si nu cred ca domnul Gherghina a vrut sa ne faca o favoare."

UPDATE9: Sorin Popescu( membru ARPIM): "Se stie ca, in Romania, industria a creditat sistemul cu peste 1 miliard de euro. Din punctul nostru de vedere, ca si creditori, suntem decisi ca si pe mai departe sa ajutam sistemul. Stim ca banii nu pot fi adusi la Sanatate peste noapte. Daca dumneavoastra nu ne puteti sprijini in aceasta perioada, lasati-ne pe noi sa va sprijinim pe mai departe. Nu uitati ca din anul 2008 lista medicamentelor compensate nu a mai fost actualizata. Efectele sunt mult mai grave decat cele ale masurii discutate astazi. Daca problemele economice nu pot fi rezolvate anul acesta, incercati sa nu loviti in principalul creditor al sistemului, cel care face ca medicamentele sa fie pe piata."

UPDATE8: Sorin Popescu(membru ARPIM): In conditiile in care toata lumea a inteles ca reducerea preturilor sub minimul european pune in pericol pacientii, care sunt sansele ca cele doua solutii propuse astazi (sistemul payback si substitutia cu medicamente generice) sa fie acceptate si sa reduca suferinta pacientilor? Raspunsul ministerului: "Vom analiza propunerile si vom gasi formula care ne avantajeze pe toti."

UPDATE7: Clara Popescu (Colegiul Farmacistilor): "Sunt sceptica in privinta propunerii dumneavoastra de a discuta. Daca opiniile noatre erau importante pentru dumneavoastra, ne-ati fi consultat inainte de a elabora aceasta metodologie. Exista trei probleme mari pe care trebuie sa le semnalez, reducerea adaosului la farmacii, plata arieratelor si situatia pacientilor tinand cont de situatia in care banii pentru medicamentele compensate s-au terminat aproape toti. Farmacia nu este un magazin obisnuit, ci o unitate speciala. Vinzarea de medicamente este o parte comerciala a farmaciei. Atata vreme cat farmacia nu isi poate sustine activitatea practica, nu mai putem vorbi de o farmacie reala." Raspunsul ministerului este acela ca CNAS este o institutie autonoma care are o conducere proprie si care nu este in subordinea ministerului. Discutia aceasta trebuie purtata cu CNAS. "Legat de plata programelor nationale, Ministerul Sanatatii si-a facut temele. Speram ca la rectificarea bugetara sa primim sumele integrale pentru plata programelor nationale. Nu putem spune nimic referitor la sumele pentru anul trecut. Din cate stiu plata pentru sumele de anul trecut au fost oprite pentru ca nu au fost depuse facturile la CNAS.", a declarat un reprezentant al Ministerului Sanatatii. Un reprezentant al farmacistilor a precizat ca aceste facturi nu au fost primite de catre CNAS, in baza unei legi: "Au fost case de asigurari care ne-au primit facturile si apoi ni le-au dat inapoi."

UPDATE6: Viorel Vasile (Asociatia Distribuitorilor de Medicamente): "Aceasta reducere a preturilor medicamentelor va fi o pseudo-reducere precum cea din anul 2008? Daca se vor reduce marjele la distributie si farmacii, farmaciile vor avea o marja de 1,53%. Credeti ca se poate face distributie in Romania cu 1,53%? Singura modalitate de a impiedica artificial exportul paralel este o crestere a preturilor medicamentelor".

UPDATE5: Ministerul a salutat propunerea Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice: "Este o solutie foarte serioasa. Vom tine cont de ea."

UPDATE4: Adrian Samson (Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice): "Propunerea pe care a facut-o ministerul este sub limita de profitabilitate. Numarul de produse generice va fi, de asemenea, diminuat. Substitutia generica a fost solutia reala a reducerii reale a cheltuielilor, fara a avea un impact asupra pacientilor. Solutia propusa de minister poate crea un artificiu neasteptat. Farmaciile vor fi interesate sa vinsa produse tot mai scumpe. In ultimii ani a scazut volumul de produse generice, desi piata a crescut. Noi propunem introducerea unei substiturii generice, plecand de la produsele care intr-adevar se comercializeaza. Trebuie sa evitam produsele farmaceutice fantoma".

UPDATE3: Printre intrebarile ridicate de membrii dezbaterii catre Ministerul Sanatatii se numara: 1. Ce masuri planuieste ministerul sa ia pentru a impiedica exportul paralel? 2. Ce argumente exista pentru a crede ca medicamentele ieftine vor ramane la noi in tara? Raspunsul ministerului a fost acela ca exportul paralel este produs inclusiv de distribuitorii de medicamente.

UPDATE2: "Costurile asupra pacientilor din programele nationale sunt disproportionate fata de beneficiile pe care implementarea acestei metodologii le aduce bugetului de stat. Exista aproape un milion de pacienti in pericolul de a nu isi primi tratamentul", a declarat Cristian Lutan, vicepresedinte adjunct Asociatia Producatorilor Internationali de Medicamente(ARPIM).

UPDATE 1: "Am gandit aceasta metodologie pornind de la un raport OMS din anul 2010 privind finantarea sistemelor de sanatate, care prevede ca preturile nejustificat de mari ale medicamentelor reprezinta principala cauza de ineficienta in sistemul sanitar. Ministerul a fost pus in fata unei alegeru si a facut-o. Am ales binele pacientilor", a declarat un reprezentant al Ministerului Sanatatii.

Pe de o parte, Ministerul Sanatatii doreste scaderea preturilor la medicamentele incluse in lista C2, pe care statul le acorda gratuit bolnavilor cu afectiuni precum diabet, tuberculoza, HIV/SIDA, afectiuni oncologice, hemofilie, transplant etc., pe motiv ca, in ultimii ani, consumul medicamentelor pentru boli cronice a crescut cu peste 19% fata de 2008. "Noua metodologie de calcul presupune scaderea pretului de decontare a acestor tipuri de medicamente incluse in programele nationale de sanatate, astfel incat sa le putem asigura pentru un numar cat mai mare pacienti", a declarat Cseke Attila, ministrul Sanatatii.

Pe de alta parte, producatorii si distribuitorii de medicamente avertizeaza ca reglementarea pretului medicamentelor la nivelul celui mai mic pret european va duce la un acces din ce in ce mai scazut al pacientilor la tratamentele lor. Explicatia consta in faptul ca preturile mici genereaza fenomenul exportului paralel, care este in crestere in Romania. Din pacate, masurile preconizate de autoritati in acest moment, ne pun pe noi, producatorii, in dificultatea de a mai putea sustine pe viitor accesul pacientilor la medicamente. Sa nu uitam ca industria producatoare de medicamente a sustinut pana acum accesul acestora la medicamente, in prezent datoriile statului catre producatori ridicandu-se la peste 1,1 miliarde de euro, spune Regis Lhomme, vicepresedinte al Asociatiei Producatorilor Internationali de Medicamente.

Ministerul Sanatatii organizeaza marti o dezbatere publica pe tema reducerii pretului medicamentelor incluse pe listele Programelor Nationale. Proiectul de ordin privind aprobarea metodologiei de calcul a listei si preturilor de decontare ale medicamentelor care se acorda bolnavilor in cadrul programelor nationale de sanatate a fost supus dezbaterii publice de catre Ministerul Sanatatii pe 27 iunie. De la aceasta data, Asociatia Producatorilor Internationali de Medicamente a inaintat ministerului un pachet de masuri privind gestionarea resurselor financiare din domeniul sanatatii.

Autor: Cristina Bobe


Comentarii

Luarile de pozitie publice din orice directie ar fi ele mi-as dori sa inceapa cu o fraza care sa asigure pacientii cu boli grave ca VIATA LOR NU VA FI PUSA IN PERICOL.
Sper ca deciziile se vor lua cu atentia atintita asupra oamenilor care si asa au de dus o lupta grea cu boala .

Ce nesimtire!!! Oare cum se poate face distributie cu "doar" 1.53% profit???? Chiar asa, d-nul Vasile cat ar dori sa aibe profit?
Oare A&A Medical ce profit avea din contractele cu statul? Ar trebui sa raspunda tot acest domn care este directorul general!
De ce nu scapa statul de acesti capusari care sunt distribuitorii?

Articole similare

Guta este un tip de artrita cu microcristale, care apar ca urmare a depunerii cristalelor de acid uric la nivelul tesuturilor, inclusiv la nivelul articulatiilor, provocand inflamatie si durere locala. Boala a cunoscut in ultimele decenii o crestere a prevalentei si incidentei la nivel global. De asemenea medicii se confrunta in prezent cu forme...
Periuta de dinti este incarcata cu bacterii, spun cercetatorii de la Universitatea din Manchester. Ei au descoperit ca o periuta de dinti neacoperita gazduieste mai mult de 100 de milioane de bacterii, inclusiv E.coli, care pot provoca diaree si infectii ale pielii. Bacteriile din gura "In fond, exista sute de microorganisme in gurile noastre,...
Fructele, sanatate curata / Foto: Reuters Ideea ca o dieta bogata in legume si fructe poate reduce riscul imbolnavirii de cancer este larg raspandita. In anul 1990, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda sa consumam cinci portii de fructe si legume pe zi, pentru a preveni boala. Numeroasele studii realizate intre timp nu au reusit insa sa...
Tulburarea obsesiv-compulsiva este un tip de boala mentala care cauzeaza ganduri nedorite, in mod repetat. Afectiunea obsesiv-compulsiva este caracterizata prin doua lucruri: obsesii (ganduri intruzive, recurente) si compulsii (comportamente, de obicei repetitive, care sunt realizate pentru a reduce anxietatea gandurilor). Dar, cu toate acestea...
Numarul lui Dunbar defineste limita de prieteni cu care un om poate intretine relatii sociale solide / Foto: Photoxpress.com Nici macar Facebook nu ne poate ajuta sa ne extindem reteaua de prieteni buni. Creierul nostru nu este suficient de mare pentru a ne permite sa mentinem prietenii cu mai mult de 150 de persoane. Chiar si aceasta limita,...