Publicat la: 
11/10/2011
Consilierea le poate schimba viata persoanelor cu diabet zaharat

Diabetul de tip 1 - insulino-dependent / Foto: Photoxpress

In prezent, in lume sunt 246 de milioane de persoane care sufera de diabet, aceasta fiind una dintre cele mai raspandite boli cronice ale zilelor noastre, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Complicatiile bolii duc, anual, la decesul a 3,2 milioane de oameni pe intregul glob fiind, in acelasi timp, una din principalele cauze de handicap din lume.

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro.

Diabetul zaharat este o boala cronica ce se caracterizeaza prin nivele ridicate ale glucozei in sange (hiperglicemie), care apare atunci cand pancreasul nu mai produce insulina sau produce o cantitate insuficienta pentru nevoile organismului. Insulina este un hormon produs de pancreas, hormon ce are rolul de a prelua glucoza din sange, pentru a o folosi in producerea de energie pentru organism.

"La aflarea diagnosticului, pacientii au diverse reactii, de la negare pana la depresie de multe ori. Cel mai important mesaj pe care trebuie sa il transmitem persoanelor care au diabet este ca intelegerea bolii, prin programe de educatie, este esentiala pentru viitorul lor. Datorita solutiilor terapeutice moderne la indemana, diabetul poate fi controlat, cu conditia ca pacientul sa isi doreasca acest lucru si sa colaboreze cu specialistii", declara prof. dr. Maria Mota, presedintele in functiune al Asociatiei Romane a Educatorilor in Diabet (ARED) si coordonator al cartii "Ghidul educatorului pentru educatia medicala terapeutica in diabet".

Educatia este cheia succesului, sustin reprezentantii ARED. Tocmai de aceea un program pilot unic in Romania isi propune sa educe 10.000 de pacienti cu diabet zaharat in urmatoarele sase luni. Prin intalniri organizate de doua ori pe saptamana, 20 de asistente medicale din 15 centre universitare si regiuni geografice mari vor discuta teme importante de educatie cu pacienti diagnosticati cu diabet zaharat. Fiecare sedinta va tine aproximativ doua ore iar sala va fi pusa la dispozitie de spitalul in care activeaza asistenta.

Centrele in care se vor tine intalnirile sunt: Bucuresti, Ploiesti, Craiova, Turnu Severin, Iasi, Suceava, Cluj, Timisoara, Oradea, Constanta, Sibiu, Targu Mures, Galati, Brasov, Satu Mare. Sedinte de educatie de grup cu pacientii diagnosticati cu diabet zaharat vor fi sustinute cu maxim 10 pacienti/sedinta iar asistentele vor putea folosi orice material educational considerat util (inclusiv, dar nu exclusiv, programul "Sa vorbim despre diabet!", lansat de Lilly Diabetes).

Programul se adreseaza atat pacientilor cu diabet de tip 1 cat si celor cu diabet de tip 2. Printre temele ce urmeaza sa fie abordate se numara si: ce este diabetul, care sunt mecanismele afectiunii, complicatiile acute si cronice ale bolii, factorii care influenteaza controlul glicemiei, exercitiile fizice recomandate, dieta, tratamentul cu insulina si cel non-insulinic, controlul greutatii, piciorul diabetic, controlul diabetului zaharat in situatii speciale (episoade de diaree, varsaturi, interventii chirurgicale, infectii, infarct miocardic etc.)

Prevalenta diabetului zaharat a crescut dramatic in Romania in ultimii 5 ani si este estimata la 4,5 % din totalul populatiei. Aceasta inseamna ca peste 800.000 de persoane au diabet zaharat in Romania, conform dr. Cornelia Bala, membru in Comitetul General al Diabetes Education Study Group, grup european de studiu pentru educatie.

Exista doua forme de diabet zaharat. Diabetul zaharat de tip 1 se mai numeste si diabet juvenil, deoarece persoanele afectate sunt, in general, copii sau tineri, al caror pancreas nu produce deloc sau produce foarte putina insulina. Din acest motiv, pacientii au nevoie de injectii de insulina zilnic (inca de la depistarea bolii) pentru a supravietui. In functie de tratamentul prescris, diabeticul are de cele mai multe ori nevoie de 3-4 injectari pe zi, uneori cu doua tipuri distincte de insulina. Desi o serie de tratamente sunt in curs de cercetare, momentan diabetul de tip 1 nu este reversibil. Asta inseamna ca, indiferent de varsta la care se declanseaza, pacientul este dependent de injectiile cu insulina pentru tot restul vietii.

Diabetul zaharat de tip 2 este forma cea mai des intalnita a bolii, apare frecvent la adulti, mai ales in cazul celor obezi. Pentru acestia, cel putin o vreme, schimbarea stilului de viata si a regimului alimentar se poate dovedi a fi suficienta pentru controlul adecvat al valorilor glicemice. Deoarece diabetul zaharat de tip 2 este o boala cronica evolutiva, in timp, devine necesar un tratament medicamentos, iar in stadii mai avansate, chiar si insulina. Spre deosebire de diabetul de tip 1, cel de tip 2 poate sa nu manifeste niciun simptom in stadiul initial, ce poate dura cativa ani. Doar masurarea valorilor glicemice poate pune, in acest stadiu, diagnosticul.

Telul tratamentelor, dietelor si al regimurilor de viata in cazul persoanelor cu diabet este mentinerea unei glicemii constante (ideal, in jurul valorii de 100). Netratat corespunzator, diabetul provoaca o serie de urcari (hiper) si coborari (hipo) ale glicemiei si tocmai aceste variatii duc, in timp, la diverse si multiple complicatii cronice. Printre acestea se numara retinopatia diabetica, ce poate conduce in final la orbire, neuropatia diabetica si afectarile vasculare ce duc in final la amputatii ale membrelor inferioare, infarct miocardic, accident vascular cerebral sau nefropatia diabetica, a carei evolutie merge catre insuficienta renala cronica ce necesita dializa.

Educatia pacientilor este vitala pentru ca acestia sa inteleaga faptul ca diabetul nu este cel mai grav lucru care li se poate intampla ci ca alegerile lor, din momentul diagnosticarii, le va decide drumul. Pot sa se ingrijeasca si sa traiasca o viata normala, sau pot sa isi ignore conditia si sa-si agraveze starea de la an la an.

Autor: A.C.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Mihai Bogdan,Medic Primar
Medic Primar
Medic Specialist
Pantea Ileana-Iuliana,Diabet medic specialist
Diabet medic...

Articole similare

O dieta adecvata si exercitiile fizice regulate sunt cei doi piloni ai unui stil de viata sanatos. Dar, asta nu inseamna ca ambele sunt la fel de importante atunci cand vine vorba de greutatea dumneavoastra, de riscul aparitiei anumitor boli sau de speranta de viata. Cine iese castigator din lupta dintre dieta si exercitiile fizice? Intr-o lupta...
Laboratorul de epidemiologie moleculara de la Institutul Cantacuzino / Foto: HotNews.ro Desi e doar un bastonas microscopic, a bagat in sperieti intreaga Europa de vest. In Austria s-au aplicat chiar interdictii pentru vanzarea de legume provenite din anumite regiuni europene. In Romania, nimeni nu poate desena portretul real al "bacteriei...
Tantarii, purtatori de virusuri / Foto: ImageAfter Bazaie, inteapa si ne tulbura somnul, mai ales in noptile calduroase de vara. In Romania, de obicei, intepatura tantarilor nu provoaca mai mult decat o simpla mancarime, insa nu disconfortul este cel mai mare motiv de ingrijorare cand vine vorba de aceste insecte, ci bolile pe care le pot...
In procesul de aparitie al unui cancer de piele se poate trece printr-o faza intermediara, in care exista modificari mici ale aspectului pielii, benigne in momentul aparitiei, dar care au potential de a se transforma in timp in leziuni maligne (carcinoame, melanoame). Precursorul unui melanom, cancerul de piele rezultat din inmultirea...
De ce apare cancerul de prostata si care sunt principalele simptome? Cand ar trebui sa ne ingrijoreze si cum il depistam? Dr. Andrei Davidescu, medic specialist urologie, a discutat online cu cititorii MedLive. Dr. Andrei Davidescu este medic specialist urologie in cadrul Hyperclinicii MedLife Titan. Intra pe pagina online pentru programari.