Publicat la: 
16/03/2016

Femeile din Statele Unite care iau în calcul avortul primesc informatii medical gresite în aproape o treime din cazuri, în statele care obliga medicii sa le dea materiale pentru consimtamantul informat. E vestea îngrijoratoare data de un studiu efectuat de cercetatori de la Universitatea Rutgers, publicat de curand în Journal of Health Politics, Policy and Law.

Studiul a analizat afirmatiile privind dezvoltarea embriologica si fetala din brosurile informative produse în 23 de state cu politici în care e obligatoriu consimtamantul informat în cazul avortului.

Nu mai putin de  31% din afirmatiile analizate nu erau exacte din punct de vedere medical. Incepand din 2010, pe intreg teritoriul al  Statelor Unite au crescut substantial restrictiile reglementate la nivel de stat în ceea ce priveste avortul. Cele mai comun implementate se refera la statutele de consimtamant informat. Acestea cer ca fiecare femeie care vrea sa faca o întrerupere de sarcina sa primeasca un pachet de materiale informative autorizate de stat, inainte ca procedura de avort sa poata fi efectuata. Cei sapte cercetatori, recrutati de American Academy of Anatomists, au descoperit ca peste 40% din informatiile din brosurile produse de Michigan, Kansas si Carolina sunt lipsite de acuratete din punct de vedere medical.

Informatiile gresite se refereau la anumite trasaturi fizice, precum extremitatile si organele interne, si la viabilitatea fatului, iar directia „greselilor” era aceea de a supraevalua dezvoltarea fatului în primul trimestru de sarcina.

In Michigan, unde a fost inregistrat cel mai mare procent de informatii gresite in materialele autorizate (45%), femeile invatau ca in saptamana a patra a sarcinii, se formeaza capul embrionului, ca in saptamana a sasea poate fi inregistrata deja activitatea creierului si fatul poate deschide ochii, dar si ca pana in a douasprezecea saptamana, unghii moi se formeaza la degetele de la maini si picioare.

Autorii studiului au concluzionat ca legislatia actuala poate duce mai degraba la „consimtamant dezinformat” si ca ar trebui regandita constitutionalitatea acestei legislatii, arata Cynthia Daniels, autorul principal al cercetarii si profesor la Universitatea Rutgers.

38 de state americane obliga femeile care vor sa faca intreruperea de sarcina sa primeasca din partea medicului consiliere privind procedura de avort. Desi legile variaza de la stat la stat, cele mai multe specifica faptul ca, inainte de procedura, medicul trebuie sa ofere, verbal sau in scris, informatii specifice, aprobate de autoritatile statului, privind dezvoltarea gestationala, caracteristicile fizice ale fatului si riscurile asociate avortului. De cele mai multe, reglementarile sunt dublate de perioade lungi de asteptare, specificate tot in lege. In Missouri, de exemplu, o lege din 2014 spune ca femeile trebuie sa beneficieze de aceasta consiliere in persoana cu cel putin 72 de ore inainte de programarea pentru procedura intreruperii de sarcina.

A.N.