Publicat la: 
24/08/2018

Cercetatorii au demonstrat, printr-un nou studiu, ca barbatii care au consumat cel putin sapte bauturi pe saptamana in timpul adolescentei, adica intre 15 si 19 ani, au un risc de trei ori mai mare de a fi diagnosticati cu cancer de prostata, comparativ cu cei care nu au consumat alcool in acea perioada, anunta eurekalert.org.

Studiul a fost publicat in revista ”Cancer Prevention Research” si a fost coordonat de Emma Allott, profesor la Universitatea din Carloina de Nord, Chapel Hill.

”Prostata este un organ care se dezvolta rapid in timpul pubertatii, astfel ca este predispus la expunerea cancerigena in acea perioada. Din acest motiv am vrut sa descoperim daca consumul ridicat de alcool in aceasta perioada timpurie are legatura cu agresivitatea bolii mai tarziu”, spune Allott.

Cercetarile anterioare s-au axat adesea pe efectul alcoolului asupra riscului global de cancer de prostata. Allott, impreuna cu echipa de cercetatori, au analizat datele a 650 de barbati care au fost supusi unei biopsi a prostatei, la centrul medical ”Durham Veterans Affairs”, intre ianuarie 2007 si ianuarie 2018. Acesti veterani au avut antecedente de cancer de prostata, iar varsta lor a variat intre 49 si 89 de ani. Barbatii au completat chestionare referitoare la numarul de bauturi alcoolice consumate saptamanal, in fiecare deceniu din viata, pentru a determina aportul de alcool acumulat pe parcursul vietii.

Cercetatorii au descoperit ca aportul de alcool acumulat intre 15 si 19 ani nu a fost asociat cu cancerul de prostata. Totusi, cei care au consumat minim 7 bauturi alcoolice pe saptamana in acea perioada au avut un risc cu 3,2% mai ridicat de cancer de prostata, comparativ cu cei care nu au consumat alcool. Situatii similare s-au observat si in cazul celor care au consumat minim 7 bauturi alcoolice pe saptamana intre varstele de 20-29, 30-39 si 40-49 de ani. Ei au avut un risc mai ridicat cu 3,14, 3,09 si 3,64 de cancer de prostata, comparativ cu cei care nu consuma alcool. Cu toate acestea, consumul curent de alcool nu a fost asociat cu cancerul de prostata la un nivel mai ridicat.

In plus, autorii au evaluat si asocierea dintre cantitatea de alcool acumulata pe parcursul vietii si diagnosticarea cancerului de prostata. Barbatii care s-au clasat la cel mai inalt nivel au avut un risc cu 3,2% mai mare decat cei aflati la cel mai mic nivel.

”Rezultatele noastre pot explica de ce rezultatele anterioare privind legatura dintre consumul de alcool si cancerul de prostata au fost, oarecum, amestecate. Este posibil ca acest efect al alcoolului sa provina, mai degraba, din consumul dintr-o perioada timpurie a vietii, decat din obiceiurile de consum din perioada apropiata diagnosticarii cu cancer de prostata”, explica Allott.

O bariera a studiului a fost faptul ca datele au fost auto-raportate, astfel ca exista posibilitatea sa nu fi fost, in intregime, corecte. Mai mult, o mare parte dintre consumatorii de alcool au fost si fumatori, viciu care ar putea influenta rezultatele. Allott adauga si ca esantionul nu a fost suficient de mare pentru a explora in continuare aceasta asociere. Cei care au consumat foarte mult alcool in perioada pubertatii au continuat sa bea considerabil pe tot parcursul vietii, drept urmare, cercetatorii nu au putut separa efectele potentiale ale expunerii precoce la alcool de expunerea acumulata pe toata durata de viata.

Sursa: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2018-08/aafc-eai082018.php

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Oncologie

Medic Specialist
Medic Specialist
Ciausu Gabriela,Medic primar
Medic primar

Articole similare

Imaginati-va un dispozitiv simplu si foarte ieftin care poate face in doua ore ceea ce astazi face doar un aparat complicat si scump intr-un laborator de genetica. Miroculus costa mai putin de 200 de dolari si are capacitatea de a identifica ce tip de boala ai inainte de aparitia oricaror simptome. Cu un smartphone conectat, iti poti monitoriza...
Diagnosticarea cancerului de vezica urinara sau de rinichi poate fi intarziata daca femeile se trateaza deja in mod regulat pentru infectii recurente ale tractului urinar. Studiul sugereaza ca, atunci cand un pacient este predispus la infectii urinare frecvente presupune ca infectia a revenit, in loc sa ia in calcul cancerul si sa faca...
Cand ar trebui inceput screening-ul pentru cancerul de prostata? Dr. Andrei Davidescu, medic specialist urologie, a explicat posibilele cauze ale cancerului la prostata, principalele semne si simptome si analizele recomandate pacientilor. "Cancerul de prostata nu prezinta simptomatologie. In momentul in care apare simptomatologia ne putem duce cu...
Screening pentru cancerul tiroidian / Foto: Reuters Progresele facute de medicina moderna in tratarea cancerului au drept rezultat o rata crescuta a supravietuirii. Cercetarile merg, in general, pe doua directii: detectare in faza incipienta si dezvoltarea unor terapii eficiente si cat mai putin toxice. Datorita acestora boala e identificata in...
Oamenii de stiinta continua sa analizeze microbiomul pielii pentru a descoperi proprietatile sale protectoare. Cel mai recent studiu, realizat de cercetatorii de la Universitatea California din San Diego si publicat in "Science Advances", subliniaza rolul benefic al unor bacterii in lupta impotriva cancerului de piele, conform ucsdnews.ucsd.edu...