Publicat la: 
24/08/2018

Cercetatorii au demonstrat, printr-un nou studiu, ca barbatii care au consumat cel putin sapte bauturi pe saptamana in timpul adolescentei, adica intre 15 si 19 ani, au un risc de trei ori mai mare de a fi diagnosticati cu cancer de prostata, comparativ cu cei care nu au consumat alcool in acea perioada, anunta eurekalert.org.

Studiul a fost publicat in revista ”Cancer Prevention Research” si a fost coordonat de Emma Allott, profesor la Universitatea din Carloina de Nord, Chapel Hill.

”Prostata este un organ care se dezvolta rapid in timpul pubertatii, astfel ca este predispus la expunerea cancerigena in acea perioada. Din acest motiv am vrut sa descoperim daca consumul ridicat de alcool in aceasta perioada timpurie are legatura cu agresivitatea bolii mai tarziu”, spune Allott.

Cercetarile anterioare s-au axat adesea pe efectul alcoolului asupra riscului global de cancer de prostata. Allott, impreuna cu echipa de cercetatori, au analizat datele a 650 de barbati care au fost supusi unei biopsi a prostatei, la centrul medical ”Durham Veterans Affairs”, intre ianuarie 2007 si ianuarie 2018. Acesti veterani au avut antecedente de cancer de prostata, iar varsta lor a variat intre 49 si 89 de ani. Barbatii au completat chestionare referitoare la numarul de bauturi alcoolice consumate saptamanal, in fiecare deceniu din viata, pentru a determina aportul de alcool acumulat pe parcursul vietii.

Cercetatorii au descoperit ca aportul de alcool acumulat intre 15 si 19 ani nu a fost asociat cu cancerul de prostata. Totusi, cei care au consumat minim 7 bauturi alcoolice pe saptamana in acea perioada au avut un risc cu 3,2% mai ridicat de cancer de prostata, comparativ cu cei care nu au consumat alcool. Situatii similare s-au observat si in cazul celor care au consumat minim 7 bauturi alcoolice pe saptamana intre varstele de 20-29, 30-39 si 40-49 de ani. Ei au avut un risc mai ridicat cu 3,14, 3,09 si 3,64 de cancer de prostata, comparativ cu cei care nu consuma alcool. Cu toate acestea, consumul curent de alcool nu a fost asociat cu cancerul de prostata la un nivel mai ridicat.

In plus, autorii au evaluat si asocierea dintre cantitatea de alcool acumulata pe parcursul vietii si diagnosticarea cancerului de prostata. Barbatii care s-au clasat la cel mai inalt nivel au avut un risc cu 3,2% mai mare decat cei aflati la cel mai mic nivel.

”Rezultatele noastre pot explica de ce rezultatele anterioare privind legatura dintre consumul de alcool si cancerul de prostata au fost, oarecum, amestecate. Este posibil ca acest efect al alcoolului sa provina, mai degraba, din consumul dintr-o perioada timpurie a vietii, decat din obiceiurile de consum din perioada apropiata diagnosticarii cu cancer de prostata”, explica Allott.

O bariera a studiului a fost faptul ca datele au fost auto-raportate, astfel ca exista posibilitatea sa nu fi fost, in intregime, corecte. Mai mult, o mare parte dintre consumatorii de alcool au fost si fumatori, viciu care ar putea influenta rezultatele. Allott adauga si ca esantionul nu a fost suficient de mare pentru a explora in continuare aceasta asociere. Cei care au consumat foarte mult alcool in perioada pubertatii au continuat sa bea considerabil pe tot parcursul vietii, drept urmare, cercetatorii nu au putut separa efectele potentiale ale expunerii precoce la alcool de expunerea acumulata pe toata durata de viata.

Sursa: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2018-08/aafc-eai082018.php

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Oncologie

Medic Primar
Medic Primar
Medic Primar
Schuster Bianca Brigitte,Medic specialist
Medic primar

Articole similare

Lumea se confrunta cu un "val" de cazuri de cancer, restrictiile asupra consumului de zahar si alcool fiind esentiale, avertizeaza Organizatia Mondiala a Sanatatii. Aceasta prezice ca numarul cazurilor de cancer va ajunge, pana in 2035, la 24 de milioane, dintre care jumatate pot fi prevenite. Organizatia Mondiala a Sanatatii a realizat o lista a...
Arsurile la stomac pot tulbura somnul / Foto: Photoxpress.com Arsurile la stomac, resimtite in partea superioara a abdomenului, sunt un simptom al unei tulburari a stomacului, cunoscuta sub numele de reflux gastro-esofacian. Aceasta apare in urma cresterii cantitatii de suc gastric, care ajunge sa urce din stomac in esogaf. Aproximativ 90%...
Barbatii ar trebui sa fie mai deschisi in discutarea problemelor lor medicale / Foto: Photoxpress.com Barbatii sunt mai reticenti in legatura cu efectuarea analizelor medicale obligatorii, cu toate acestea ei trebuie sa faca o serie de verificari ale sanatatii lor pentru a preveni si trata la timp eventualele afectiuni. Intre 20 si 30 de ani,...
Dr. Dragos Botezatu / Foto: MedLive.ro "Orice barbat trecut de varsta de 50 de ani trebuie sa vina, cel putin o data, la medicul urolog, la varsta de 50 de ani. Ulterior, un control anual ar fi optim. Iar pentru cei care au un istoric in familie de cancer de prostata, [...] recomandarea este sa se coboare, nu la 50, la 45 de ani controlul pentru...
Imunoterapia a fost o adevarata transformare in privinta tratarii cancerului. Totusi, de multe ori succesul este limitat din motive foarte complexe si derutante. Oamenii de stiinta au inhibat o enzima la soarecii care sufereau de cancer de san, iar in acest mod este declansat un atac imun asupra tumorii. Cand vine vorba despre cancerul de san,...