Publicat la: 
27/05/2019

Controlul presiunii sanguine si al glicemiei poate preveni blocarile cardiace, o forma comuna de aritmie, potrivit unui nou studiu, condus de cercetatorii de la UC San Francisco.

Oamenii de stiinta au analizat datele a peste 6000 de pacienti finlandezi, iar astfel au descoperit ca mai mult de jumatate din cauzele de aritmie sunt cauzate fie de tensiunea arteriala crescuta, fie de nivelul ridicat de zahar din sange.

Blocul atrioventricular (AV) apare atunci cand conducerea electrica dintre cele patru camere ale inimii este afectata, cel mai adesea prin fibroza sau scleroza. Mai mult, se simte ca si cum inima ar fi sarit peste o bataie.

Aproximativ trei milioane de oameni din intreaga lume au stimulatoare cardiace, iar alte 600.000 de stimulatoare cardiace sunt implantate anual. Totusi, desi tratamentul obisnuit este o procedura cu risc scazut, pot exista si complicatii. De exemplu, generatorul de socuri poate cauza infectii in inima si in jurul ei.

”Stimulatorul cardiac are foarte mult succes pentru ca poate gestiona imediat cazurile de bloc cardiac. In plus, tratarea hipertensiunii arteriale si mentinerea zaharului din sange la un nivel normal reprezinta o strategie utila de preventie”, spune Gregory Marcus, cardiolog.

Acesta este primul studiu care evalueaza posibilele asocieri dintre riscurile cardiovasculare care se pot reduce si aparitia blocului cardiac, care necesita implantarea unui stimulator cardiac.

Datele au fost preluate din reteaua JAMA Open, care a inclus populatia tarii Finlanda, de peste 30 de ani. S-au facut interviuri la domiciliu si o examinare clinica, pe diferite subiecte privind sanatatea. Astfel, au fost studiati 6146 de pacienti, inscrisi in perioada 1978-1980, iar apoi au fost revizuite dosarele din spitale din anul 1978, pana in 2011, pentru a determina incidenta blocului cardiac.

58 de pacienti au dezvoltat bloc cardiac, intr-o perioada de urmarire de 25 de ani. Factorii care au crescut riscul au fost varsta inaintata, sexul masculin, tensiunea arteriala sistolica mare, nivelul mare de glucoza, istoricul de infarct miocardic si de insuficienta cardiaca congestiva.

Dintre acesti factori, au fost identificati doi factori de risc care pot fi modificati direct, si anume o crestere la fiecare 10 milimetri a tensiunii arteriale sistolice a determinat o crestere a riscului cu 22%. De asemenea, cresterea glucozei cu un milimetru a generat un risc cu 19% mai mare de bloc cardiac. Se pare ca 47% din cazurile de bloc cardiac ar putea fi evitate daca tensiunea arteriala si glucoza ar fi normale.

”Aceste informatii ar trebui sa fie un motiv suficient ca persoanele cu hipertensiune arteriala sa urmeze tratamentul prescris”, concluzioneaza Marcus.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Cardiologie

Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
Cristian Gabriel,Profesor Doctor
Conf....
  •  
  • 1 of 25

Articole similare

Vinul, mai putin benefic decat se credea / Foto: Photoxpress.com Vinul rosu, consumat in cantitati moderate, si sanatatea inimii au fost multa vreme interconectate. Numeroase studii confirmau ideea ca un pahar sau doua de vin rosu pe zi scade riscul de a dezvolta boli cardiovasculare. Beneficiile asupra inimii se datoreaza antioxidantilor...
Tensiunea arteriala crescuta limiteaza gradul de protectie al organelor si tesuturilor vitale in conditii cu un nivel scazut de oxigen, conform rezultatelor unui studiu publicat recent in "The Journal of Physiology", informeaza sciencedaily.com. Care este legatura dintre hipertensiune si lipsa de oxigen Atunci cand o persoana sanatoasa sufera de...
Pacientii cu tensiune arteriala crescuta au un risc mai mare de a dezvolta dementa, conform unui studiu publicat in "Cardiovascular Research" de Oxford University Press. Pentru prima data in istoria medicala, cercetatorii arata ca semnele timpurii ale leziunilor neurologice de care sufera persoanele cu tensiune arteriala crescuta ar putea fi...
Usturoiul si sanatatea / Foto: Photoxpress.com Usturoiul nu este cunoscut doar pentru mirosul neplacut ci si pentru calitatile medicinale. Valoarea pe care planta o are in bucatarie, de a da savoare mancarurilor, este egalata de efectele pozitive asupra organismului. Cateii proaspeti de usturoi sau suplimente facute din acestea sunt folositi...
Concentratiile scazute de zahar din sange ii fac pe partenerii de cuplu sa devina mai furiosi si cresc riscul de agresivitate, potrivit unui studiu american publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), citat de Mediafax. Potrivit acestui studiu, simpla senzatie de foame, care rezulta dintr-un nivel scazut de glucoza,...