Publicat la: 
23/07/2018

autism

Deficientele din circuitul de recompensare al creierului sunt legate de deficientele sociale la copiii cu autism si pot indica directia spre tratamente mai bune, potrivit unui nou studiu de la Universitatea Stanford.

Copiii cu autism au anomalii structurale si functionale in circuitul cerebral care, in mod normal, asociaza interactiunea sociala cu recompensa.

Studiul, publicat in Brain, a evidentiat deficientele prezente la copiii cu autism intr-un circuit de recompensa crucial, numit calea de recompensa mezolimbica. Gradul anormal al acestei cai a prezis gradul de dificultate sociala la copiii cu autism.

Teoriile privind deficientele sociale ale copiilor cu autism

Descoperirea, realizata prin scanarea cerebrala RMN, sprijina teoria motivatiei sociale a autismului, care sugereaza ca interactiunea sociala este in mod inerent mai putin atragatoare pentru persoanele cu autism.

"Este prima data cand am avut dovezi concrete la nivelul creierului pentru a sustine aceasta teorie", a spus autorul principal al studiului, dr. Kaustubh Supekar, cercetator stiintific la Stanford. Distrugerea caii de recompensa mesolimbica la soareci reduce comportamentul lor social, au demonstrat cercetari anterioare, dar nimeni nu stia cat de stransa este legatura cu abilitatile sociale ale oamenilor.

Aceasta este prima dovada neurobiologica la copii ca acest mecanism ar putea explica deficientele sociale, a spus Supekar.

"Cunoasterea sociala umana este complexa. Am fost surprinsi ca am putut detecta deficientele in aptitudinile sociale intr-un circuit foarte simplu, aproape primordial", a declarat dr. Vinod Menon.

Un cerc vicios

Diferenta la nivelul creierului ar putea declansa un cerc vicios care face dificila dobandirea abilitatilor sociale complexe la copiii cu autism, potrivit cercetatorilor.

Interactiunea sociala este vazuta, de obicei, in mod inerent ca recompensa. Daca nu este suficient de satisfacatoare pentru un copil cu autism, acest lucru ar putea provoca efecte in cascada asupra altor sisteme ale creierului.

Pentru a dezvolta abilitati de comunicare sociala si capacitatea de a deduce gandurile si sentimentele altora, copiii trebuie sa interactioneze cu alte persoane. Daca nu gasesc nicio recompensa in aceste interactiuni, acestia au mai putine oportunitati de a dezvolta abilitati sociale complexe. ''Descoperirile noastre sugereaza ca acesta este un sistem al creierului care ar trebui sa fie tintit devreme in tratamente clinice'', a adaugat dr. Vinod Menon.

Copiii cu autism intampina dificultati in interactiunea sociala si comunicare, manifesta comportamente repetitive si interese restranse. Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din SUA estimeaza ca tulburarea de spectru autist afecteaza 1 din 59 de copii.

Cum s-a realizat studiul

Pentru a efectua acest studiu, cercetatorii au analizat datele obtinute prin scanarea RMN a creierului la 40 de copii cu autism si 44 de copii fara autism. Ei au examinat circuitele neuronale la 24 de copii cu autism si 24 de copii fara autism si conexiunile functionale in creier la 16 copii cu autism si 20 de copii fara tulburari in timp ce se uitau la imagini sociale sau non-sociale - imagini cu fete de oameni sau peisaj - in timp ce creierul lor era scanat.

Echipa a efectuat, de asemenea, scanari RMN ale circuitelor creierului la 17 copii cu tulburare din spectru autist si 17 copii fara, pentru a vedea daca rezultatele din primele grupuri ar putea fi replicate intr-o a doua cohorta independenta. Toti copiii studiati aveau varsta cuprinsa intre 8-13 ani.

Rezultatele studiului privind deficientele copiilor cu autism in comunicare si interactiune sociala

  • Densitatea tracturilor de fibre nervoase din calea de recompensa mezolimbica a fost mai mica la copiii cu autism decat la cei fara.
  • Nu au existat diferente intre copiii cu si fara autism atunci cand cercetatorii au examinat pentru control o cale legata de emotie.
  • Printre copiii care sufereau de autism, densitatea scazuta a tracturilor nervoase a fost legata de o deteriorare mai mare a aptitudinilor lor sociale, masurata printr-o evaluare clinica standard.
  • Rezultatele au fost aceleasi in al doilea grup independent de copii.
  • Copiii cu autism aveau, de asemenea, conexiuni functionale mai slabe in calea recompensarii mezolimbice decat copiii neurotipici.
  • Gradul de deficit functional a fost, de asemenea, corelat cu deficientele sociale.

Tratamente mai bune

Cercetarea ofera o legatura utila intre studiile anterioare relizate pe modele animale si datele obtinute de la oameni, spun cercetatorii si este importanta deoarece concluziile au fost replicate in doua grupuri de participanti. In continuare, cercetatorii vor sa vada daca aceleasi deficiente cerebrale pot fi detectate la copiii mai mici cu autism.

Studiul reprezinta un punct de plecare pentru cercetarile viitoare privind tratamentele in autism. Unele terapii existente si eficiente utilizeaza diverse recompense pentru a ajuta copiii sa interactioneze social, dar nu se stie daca acestea intaresc circuitele de recompensa sociala ale creierului.

"Ar fi interesant sa efectuam un studiu clinic de interventie pentru a determina daca integritatea structurala si functionala a acestei cai poate fi modificata printr-o paradigma de invatare bazata pe recompensa", a spus Menon.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Psihologie

Articole similare

Autismul este rezultatul unor anomalii in procesul de formare a anumitor structuri cerebrale din perioada fetala, descoperire care poate duce la diagnosticarea mult mai precoce a acestui sindrom, conform unui studiu publicat de neurologi americani, transmite AFP, citat de Agerpres. Acest studiu identifica o anumita dezorganizare in arhitectura...
Deficientele din circuitul de recompensare al creierului sunt legate de deficientele sociale la copiii cu autism si pot indica directia spre tratamente mai bune, potrivit unui nou studiu de la Universitatea Stanford. Copiii cu autism au anomalii structurale si functionale in circuitul cerebral care, in mod normal, asociaza interactiunea sociala...
Afisul evenimentului "Maratonul autismului" / Foto: MedLive.ro Asociatia Nationala pentru Copii si Adulti cu Autism din Romania (ANCAAR) ii invita pe toti pasionatii sportului in aer liber, copii, tineri si adulti, sa vina sambata 3 septembrie de la orele 10 in Parcul Izvor sa alerge pentru si alaturi de persoanele cu autism. Maratonul...
Un nou studiu, care a inclus aproximativ 95.000 de copii, a demonstrat ca administrarea vaccinului ROR (rujeola, oreion, rubeola) nu poate fi asociata cu un risc crescut de aparitie a unor tulburari din spectrul autismului, indiferent daca rudele mai mari au avut o astfel de afectiune. Studiul a fost publicat in revista JAMA (Journal of the...
Numarul copiilor diagnosticati cu autism a crescut considerabil in ultimii ani, iar motivul acestei cresteri este amplu dezbatut de catre specialisti. Unii sustin ca autismul apare atunci cand anumite mutatii genetice rare sunt declansate de factorii de mediu, precum poluarea, substantele chimice sau chiar varsta parintilor. Altii spun ca numarul...