Publicat la: 
20/01/2011

Copiii intre 1 si 3 ani vor fi monitorizati pentru autism - proiect in dezbatere publica. Cum comentati?

Costurile evaluarilor si ale tratamentului vor fi finantate de CNAS / Foto: Reuters

Toti copiii cu varsta cuprinsa intre 1 si 3 ani vor fi evaluati pentru a se stabili daca sunt bolnavi de autism, pe baza unui chestionar tip screening, care va fi aplicat de catre medicul de familie sau de cel pediatru la care este inregistrat copilul in cadrul evaluarilor periodice efectuate la 12, 18, 24, 36 de luni, informeaza Ministerul Sanatatii, intr-un comunicat. Potrivit unui nou proiect intrat in dezbatere publica, in urma acestor evaluari, cazurile suspectate vor fi trimise medicului psihiatru, care va stabili diagnosticul medical. Recomandarea planului terapeutic, monitorizarea tratamentului si evolutiei vor fi realizate de medicul specialist.

Cunosti cazuri de copii cu autism? In ce masura nevoile acestor copii sunt acoperite de terapia recomandata? Comenteaza si tu.

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.

Planul de psihoterapie va fi elaborat si supervizat de psihoterapeutul atestat in tehnici cognitiv-comportamentale specifice TSA, se arata in comunicat. Psihoterapeutul, impreuna cu ceilalti profesionisti ai echipei multidisciplinare vor asigura instruirea parintilor. De asemenea, tratamentul medicamentos va fi recomandat si monitorizat de medicul specialist.

Costurile evaluarilor vor fi finantate de catre casele de asigurari de sanatate, conform contractului existent intre medicul de familie sau dupa caz, medic pediatru si acestea. Costurile tratamentului recomandat de medicul specialist vor fi suportate, de asemenea, de casa de asigurari de sanatate de care apartine persoana in cauza, conform legislatiei in vigoare.

Din cuprins:

Art. 21 (1)Accesul la interventiile specializate precoce se realizeaza in urma recomandarii medicului specialist care a formulat diagnosticul din categoriile descrise in art. (1)

(2) Interventiile specializate precoce se realizeaza intensiv in cadrul serviciilor specializate si/sau la domiciliul copilului.

(3) Planul de interventie include: interventia psihofarmacologica, psihoterapica, psihoeducationala, consilierea familiei precum si alte metode terapeutice adecvate copilului respectiv si este stabilit de medicul specialist in colaborare cu echipa multidisciplinara.

Art. 22 Interventiile specializate sunt:

 1. Interventiile comportamentale aplicarea principiilor invatarii si dezvoltarii de deprinderi cum sunt: ABA, TEACCH, PECS - tehnici cu eficacitate in TSA dovedite stiintific.
 2. Interventiile de dezvoltare a competentelor sociale si emotionale
 3. Interventii de dezvoltare senzoriala si motorie

 4. Dezvoltarea de competente ale parintilor si familiei pentru spijinul copilului in dezvoltarea de deprinderi

Art. 23 (1) Interventiile sunt furnizate de catre profesionisti care fac dovada formarii si acreditarii in aplicarea lor, acestia fiind:

 1. Psiholog clinician specializat in tehnici specifice copiilor cu TSA
 2. Psihoterapeut cognitiv-comportamental, specializat in tehnici specifice copiilor cu TSA

 3. Consilier psihologic specializat in tehnici specifice copiilor cu TSA
 4. Logoped specializat in tehnici specifice copiilor cu TSA
 5. Psihopedagog specializat in tehnici specifice copiilor cu TSA
 6. Kinetoterapeut.
 7. Educator (terapie educationala si de joc) specializat in tehnici specifice copiilor cu TSA.
 8. Terapeut specializat in terapie ocupationala specifica copiilor cu TSA.

Vezi aici chestionarul de evaluare a copilului intre 1 si 3 ani (descarca in format pdf). Sursa: ms.ro

Vezi aici Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 151/2010 privind serviciile specializate integrate de sanatate, educatie si sociale adresate persoanelor cu tulburari din spectrul autist si cu tulburari de sanatate mintala asociate (descarca in format pdf). Sursa: ms.ro

Cat de pregatiti sunt medicii pentru astfel de evaluari?

Intr-o analiza calitativa realizata de organizatia Salvati Copiii in colaborare cu Centrul de Sociologie Urbana si Regionala CURS in 2010, sunt evidentiate mai multe aspecte deficitare ale sanatatii mintale a copilului in Romania:

 • In momentul de fata, ingrijirile de sanatate mintala pentru copii si adolescenti in Romania se plaseaza in spitale de psihiatrie sau sectii de psihiatrie infantila din alte tipuri de unitati sanitare.
 • Specialisti in psihiatrie infantila sunt cateva sute de oameni raspanditi in tara. La nivelul Uniunii Europene, numarul de psihiatri e foarte mic, intrucat pregatirea lor este indelungata si laborioasa. In plus, un numar urias de cazuri necesita implicare personala.
 • Pregatirea medicilor de familie nu le permite sa recunoasca un copil cu probleme mintale. Exista copii nediagnosticati sau care pur si simplu nu sunt trimisi mai departe spre specialisti care sa-i poata ajuta.
 • Cu privire la pregatirea pediatrilor in domeniu, modulul de psihiatrie din timpul rezidentiatului cuprinde numai patologie severa, grea, cu incidenta foarte scazuta.
 • In momentul in care i se spune parintelui: copilul are o problema, apare de obicei o reactie de respingere, negare, prejudecati etc. Apoi apare intrebarea: cui ma adresez?. Aici incepe un drum labirintic. Cei mai multi se indreapta intr-o prima faza catre doua categorii: medicul de familie sau pediatrul, mai degraba pediatrul. De obicei, pediatrul trimite parintele catre medicul de familie. Alti parinti se adreseaza direct institutiilor specializate. Mai putini se indreapta catre psihologi din sistemul privat, unde preturile sunt prohibitive.
 • Exista probleme la nivelul procedurilor de evaluare si interventie, nestabilite sau nepromovate intre medici; in al doilea rand, exista si diferentele de competenta oferite de scoala romana de psihiatrie. Pana in 1996, competenta era de neuropsihiatrie infantila, de atunci insa se cheama psihiatrie infantila.

Descarca aici "Analiza serviciilor de sanatate mintala pentru copii. Cercetare calitativa" (pdf)

Tratamente scumpe

Unul dintre copiii barbatului care s-a aruncat, luna trecuta, de la balconul Parlamentului, este autist, asa cum au declarat colegii tatalui acestuia. Se pare ca familia se confrunta cu serioase probleme financiare, intrucat majoritatea veniturilor erau cheltuite pentru tratamentul si psihologul copilului. Acesta are 13 ani, iar familia a incercat sa il transfere la o scoala normala, dar nu a fost acceptat. El facea patru sedinte de terapie pe saptamana, iar o sedinta costa 2,5 milioane de lei.

Servicii specializate integrate de sanatate

In anul 2010 a fost adoptata Legea nr. 151 privind serviciile specializate integrate de sanatate, educatie si sociale adresate persoanelor cu tulburari din spectrul autist si cu tulburari de sanatate mintala asociate. Acesta lege asigura cadrul legal pentru realizarea detectiei active precoce a copiilor cu tulburari din spectrul autist si diagnosticul de specialitate.

Emma Olaru, MedLive.ro

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.

Citeste si:

Specialitate: 
Comentarii

Autismul este cauzat 90% de vaccinuri. Evitati vaccinarile si scapati de autism.
Atentie si la tratamentele medicamentoase pentru autism. Industria farmaceutica nu are nevoie de oameni sanatosi. Ea creaza niste probleme prin vaccinuri si medicamentele toxice, iar apoi tot farmaceutica vine in "rezolvarea" problemelor, tot cu medicamente chimice/toxice. De fapt e spirala mortii, te indopi cu medicamente pana mori. E vorba de circuitul banilor, totul pe banii si pe sanatatea oamenilor.

///

Multa sanatate!
Doamne ajuta!
[Editat de MedLive.ro]

E un pas bun, important si necesar!
Dar, depinde de cei care au copii autisti sa se faca auziti, sa ceara mai mult decat o evaluare, sa ceara centre pentru recuperarea copiilor autisti, sa fie specializari in acest domeniu. Eu caut sa ma specializez in recuperarea copiilor cu autism, dar nu am gasit nimic. Poate e momentul sa se faca publica, din nou si din nou nevoia parintilor care se confrunta cu aceste grave probleme, care creaza multe cheltuieli, stres, nervi, neputinta, nepricepere. Eu as propune ca obligatorie specializarea si indrumarea parintilor pentru a fi responsabili de ceea ce se intampla cu acesti copii, care , -unii- ar putea fi integrati complet . Stiu persoane care au copii autisti si nu fac nimic pentru ei...doar se plang ca le e greu....si atat....asteapta minuni...

E o masura foarte buna, pentru ca cunosc un caz in care parintii, desi e evident, neaga cu vehementa boala copilului si nu sunt de acord sa faca ceva in privinta bolii pentru a nu se face de rusine.

Problema e cum s-ar aplica o astfel de lege.

Este o idee foarte buna. Cu cat varsta la care acesti copii sunt depistati este mai frageda, cu atat sansele lor de a-si reveni cresc. Baiatul cel mare al nasilor mei a fost diagnosticat cu tulburare de spectru-autism, pe la varsta de 4 ani. Din fericire au avut posibilitatea sa il ajute, sa plateasca terapeuti si psiholog pentru terapia Aba. Acum este un copil care merge la gradinita normala, socializeaza cu alti copii, se joaca cu fratiorul lui.

Daca stiu un caz de copil cu autism? O, da... Cunosc un caz. Si il cunosc mai bine decat mi-as fi putut dori vreodata.

Dar intrebati-ma cand am strans ultima oara de pe jos resturile obiectelor sau jucariilor distruse. Nu, nu in ce zi... La ce ora. Intrebati-ma cam cate markere cumpar. Pe zi. Sau intrebati-ma de "aventurile" de la masa si de ce ne-a mai aruncat in mancare. Sau la cate teste de cadere de la inaltime au fost supuse telefoanele (mobile, fixe...) ale familiei si cate zgarieturi are panoul frontal al televizorului de la impactul cu alte diferite obiecte.

Pe de alta parte intrebati-ma cum rade, cum canta (da, i-am auzit vocea!), cum ti se arunca in brate cand il certi, cum zambeste "pe sub mustata", malitios atunci cand tocmai i-a mai trecut prin cap o noua pozna, dar mai ales cum ne uimeste in fiecare zi cu cunostintele sau cu glumele sale. Andrei avea retard sever la 2 ani si 11 luni cand a inceput terapia, iar acum dupa aproape doi ani se afla in zona de granita fiind tras in jos de abilitatile de socializare si de cele de autoservire.

Nu pot decat sa salut astfel de proiecte, pentru ca niciun pediatru din toti cei pe care i-am vazut nu a fost capabil sa ne ridice vreun stegulet rosu. A fost nevoie ca o profesoara din familie sa ne agite un astfel de stegulet (mai mult ne-a dat cu el in cap) ca sa descarcam de pe net un test Portage ale carui concluzii ne-au trezit la realitate sau mai bine zis ne-au zgaltait serios. Restul e istorie iar cateva (multe) zeci de mii de lei mai tarziu, nu pot decat sa multumesc lui Dumnezeu ca am reusit sa sustinem terapia si tot ce ne dorim e sa reusim si in continuare la fel.

Ca sa parafrazez un mare om, am un vis: ca atunci cand un parinte va merge cu copilul sau la un cabinet de pediatrie sa fie indrumat corect. Iar daca va ajunge la cabinetul unui psihiatru sau psiholog sa nu fie tratat ca un infractor si sa nu i se spuna ca "exista clase speciale pentru autisti" (da, ni s-a intamplat). Nu in ultimul rand sa i se dea copilului ceva mai multa atentie, pentru ca nu cred ca un diagnostic de o asemenea gravitate poate fi pus "dupa ochi", intr-o consultatie de zece minute in care a vorbit mai mult doctorul. Cand ne-am exprimat nedumerirea ne-a fost servita o expresie de neuitat: "Dar ce, dvs. nu recunoasteti un calculator cand il vedeti?" Ba da, doar ca nu stiu daca ruleaza Windows sau QNX. Pentru asta trebuie sa-l pornesc cel putin, iar pentru asta trebuie sa-l bag in priza. Ori o evaluare corecta nu poate fi facuta cu ochii pe ceas si cu copilul in afara mediului familiar. Noroc ca sistemul privat a functionat in cazul nostru.

Ii doresc sistemului care se va crea sa fie cat mai eficient, cu rezultate care sa insemne ca acesti copii speciali nu vor putea fi deosebiti de cei obisnuiti decat cu mare dificultate.

Ca orice masura luata la nivel de stat, ea nu va putea rezolva problemele specifice. Dar, cum spun chinezii, si un drum de 1000 mile incepe tot cu un pas. Si acest pas foarte important este sa ofere o imagine mai clara asupra fenomenului - operatiile fara screeneng prealabil sunt riscante.
Acum aproape 20 de ani, societatea s-a alertat in privinta copiilor bolnavi de SIDA, si pana la urma, atat statul cat si ONG-urile au reusit sa faca destul de mult in privinta lor. Dar din pacate acum nu mai sunt fonduri.
Astazi societatea este putin mai educata in privinta TSA (tulburarile din spectru autismului), asa ca poate lucrurile vor merge mai bine.

@ Oleg: Dumnezeu sa va dea putere, pentru ca in astfel de cazuri, toata familia este la fel de afectata.

buna ziua! ma bucur foarte mult ca intr-un final se rezolva ceva si pentru acesti copii.am in familie un asemenea caz si este foarte greu sa vezi cum parintii nu stiu incotro s-o apuce pentru a-si aduce copilul intr-un stadiu cat de cat mai favorabil. Cei din cadrul medical sa trateze cu mai multa seriozitate toate cazurile si daca fac ceva pentru omenirea asta ,sa o faca fara a diferentia statutul social al fiecarei persoane care vine in contact cu ei.Sa aiba acelasi comportament maleabil cu cei saraci ca si cu cei bogati.Sa invatam sa fim mai buni Domnilori Doctori!

Exista un centru numit Centrul de Educatie Emotionala si Comportamentala pentru Copii. TOTUL ESTE GRATUI

Centrul de Educatie Emotionala si Comportamentala pentru Copii ofera, intr-un mediu prietenos si accesibil, servicii pentru copiii si adolescentii cu probleme de sanatate mentala ( copii cu depresie, anxietate, tulburari de atasament, ADHD, tulburari de conduita, comportament agresiv etc.) sau cu risc de a dezvolta astfel de probleme, de exemplu copiii care trec prin experiente traumatizante de viata, care provin din familii dezorganizate sau defavorizate socio-economic, dar si pentru copiii victime ale violentei sau abuzului fizic si emotional.

De asemenea, in cadrul centrului beneficiaza de suport si cosiliere parintii sau alti membrii din familiile copiilor beneficiari.

TOTUL ESTE GRATUIT.

CEECC
Bucureşti, Bd. Unirii 43-45, Bl. E2-E3, Sector 3
(lângă Tribunalul Bucureşti şi sucursala BCR Unirea).
Tel.: 021 321 00 50
Fax: 021 321 00 70
Sunati si cereti o programare.

buna ziua domnu dragos am vazut comentariul tau si mar interesa si pe mine o consultatie cu fica mea are un 1an si 6 luni si avem o problema nu vorbeste am fost cu ia la un specialist si diagnosticul a fost intarziere in vocabular santem pe tratament de 4 luni dar nu prea da rezultate si as vrea sai fac un control si in alta parte . lucrezi la acest centru ? ce ma sfatuiesti?
astept un raspuns ,multumesc.

Pentru Oleg:
Traversez si eu o perioada plina de incertitudini referitoare la baietelul meu in varsta de 2 ani 2 luni. Am citit mult despre autism si recunosc ca mi-este foarte teama de un control specializat. Poti sa-mi spui , te rog, unde ati mers pentru evaluare si diagnosticare ?
Multumesc foarte mult

Ca tot ne uitam cu coada ochiului la tarile din vest: ministerul ar trebui sa afle ce institut este specializat in crearea acestor teste si sa plateasca pentru ele.
Sa duca o campanie sustinuta de informare a populatiei (oricine sa isi poata printa aceste teste in functie de varsta copilului, cu interpretarea punctajelor).
In mod obligatoriu statul va trebui sa se implice si financiar in tratamentul acestor copii, mai ales ca, pentru tratamentele incepute pana la 3 ani, sansele de recuperare sunt foarte mari.

Sunt multi specialisti in autism (si nu numai) in tara, dar cu foarte mare greutate gasesti niste informatii pertinente, care in 99% din cazuri vin de la parintii care au luptat cu sistemul pentru bunastarea copiilor. Poate ca in 2011 ar trebui sa punem accentul si pe informare...

problem-reaction-solution: vrei sa supraveghezi copiii? introduci o boala prin vaccinari si apoi introduci programe care sa-i supravegheze. ce rata de succes au tratamentele?

Comentariu necesar =
Autismul NU E O BOALA ... e un handicap.
Foarte bine ca o sa faceti diagnostic precoce ...
Asta se facea sporadic in România si acum 35 de ani.
Mai departe, ce faceti cu diagnosticul ? Va uitati la el ?
Asteptati "suport" si "consiliere" (oare, "sprijin" si "sfaturi" e prea vulgar ???)
Sau trageti cu coada ochiului spre vest sa vedeti cum nu se descurca nici ei cu autistii ? In afara de cei geniali care au un rost, mai apar si ei pe la televizor ...
the
parinte de autist de 37 de ani, dat afara din spital in 1986 fin'ca /// el nu vroia sa se vindece ...
[Editat de MedLive.ro]

Nimeni nu se intreaba de ce avem asa multe cazuri de autism, cancer... in ultimii ani.
La cauza nu "lucreaza" nimeni; doar din "tratamente" se fac muuult mai multi bani

Despre cat este de greu sa rezolvi - ca stat - astfel de drame puteti citi si intr-un articol din Thelegraph-ul de azi. Asa incat nu-mi fac iluzii, dar orice sprijin - direct sau indirect - dat acestor parinti este extrem de important.
Chiar si daca se rezuma la o mai buna intelegere din partea celorlalti. Pentru ca dupa ce doar tu stii cat de greu ai ajuns la nivelul la care sa poti incerca integrarea, esti "la mana" educatorilor si copiilor din clasa.
http://www.telegraph.co.uk/health/8272731/I-understand-Riven-Vincents-de...

Consider ca demersul CNAS este costisitor si inutil. Mai bine ar investi banii in sprijinul familiilor afectate si gasirea de solutii pentru problemele deja existente, decat sa categoriseasca populatia de la o varsta frageda in functie de gradul de sanatate mintala. Ca vor face? Vor face niste liste, asta e sanatos, asta nu... mai departe sa se descurce cine ii are in grija, daca vrea, daca poate...

O familie trebuie ajutata..dar de aici pana a decide un doctor platit de multinationale(pentru ca asa sunt platiti doctorii din ziua de azi!!!)daca un copil are o problema sau nu,mi se pare aberant.
Este mult mai profitabil pentru TOTI(multinationale,producatori,initiatori proiecte si chiar psihiatri si psihologi)ca noile "TULBURARI(pt. ca ne recunosc clar ca nu sunt boli)sa nu fie niciodata vindecate ci doar ameliorate,asadar la CAUZE nu se va mai gandi nimeni pentru ca acestea NU produc bani!
Pana si vaccinarile au fost incriminate in cauzele autismului dar nu s-au facut sondaje si studii elocvente...

cred ca ar fi o experienta buna, s-ar trage niste concluzii care ar putea ajuta mai tarziu; dar cred ca ar trebui monitorizati si parintii, in acelasi timp, vazut ce nivel de inteligenta au, ce educatie, cat de afectuosi sunt unul cu celalalt si cu copiii, etc.

" intervenţia psihofarmacologică" a da unor copii minori psiho-medicamente mi se pare cea mai mare crima..si-au dat seama si americanii care au inventat toata tarasenia dupa ce, mai multi copii au devenit violenti sau chiar au murit in urma acestor tratamente(ex. Ritalin dat pt. ADHD s-a scos in America dupa multe cazuri de infarct)
in rest..exista liste pe net care privesc medicamentele periculoase:de exemplu:
http://www.naturalnews.com/031017_violence_prescription_drugs.html#ixzz1...
oricum,toate tratamentele cu psihomedicamente pot fi considerate EXPERIMENTALE din moment ce aceste boli sunt noi si medicamentele asemenea;a face experimente pe un copil minor..mi se pare o crima!

Extraordinar ce cacealma a mai ajuns profesia medicala - se cauta tratamente costisitoare pentru conditii ce pot fii prevenite simplu prin cunoasterea unui fapt elementar: Vaccinurile sunt cauza autismului !

In SUA, populatia Amish, fermieri care traiesc precum strabunii lor si astazi, nu isi vaccineaza deloc copiii. Mai e nevoie sa mentionez ca acei copii sunt extraordinar de sanatosi si practic Amish-ii nu cunosc ce este autismul ?

Vreti mai multe date despre vaccinare si cine sunt cei ce profita de pe urma imbolnavirii copiilor nostri? Simplu: dati click pe numele meu si vedeti eticheta "vaccinuri". La multa sanatate!

Buna ziua
Am vazut acest chestionar in legatura cu care sunt atat de multe discutii.
Sunt itemi in acest chestionar reprezentativi pentru autism, insa, chestionarul contine si itemi nerelevanti, cum ar fi: ” Poate sa stea copilul singur in patut cand este treaz?” iar marea problema este ca nu contine itemi legati de imitatie, de jocul simbolic sau de intelegerea limbajului (limbajul receptiv).
Cred ca acest chestionar ar trebui sa fie cu mare grija formulat, de oameni cu multa experienta practica, sau poate ar fi recomandat sa fie cumparat un astfel de instrument de la institutii care au alcatuit asemenea teste si le-au validat stiintific.

Pagini

Echipa medicala MedLife - ORL, ORL pediatrie

Masri Hassan,Medic Primar
Medic Primar
Medic Specialist
Lungu Madalina Ana,Medic Specialist
Medic Specialist
Masariu Dan

Articole similare

Desi autismul nu este de multe ori diagnosticat pana la varsta de trei ani, unii copii incep sa arate semne de intarziere in dezvoltare inainte de a implini un an. In timp ce nu toti sugarii si copiii mici cu intarzieri de dezvoltare vor avea tulburari din spectrul autismului, expertii pun accentul pe detectarea precoce a acestor semne ca element...
Fetita a avut aproape 800 de grame la nastere / Foto: Captura Corriere TV O somaleza in varsta de 28 de ani, aflata in coma ireversibila, a fost mentinuta in viata timp de o luna, cu ajutorul aparatelor, pentru a da viata fetitei sale. Medicii de la spitalul Sant'Anna din Torino, Italia, au reusit sa aduca pe lume o fetita in greutate de...
Superfood for babies/ Photo credit: John Ferguson/Save the Children Un studiu efectuat de organizatia Salvati Copiii International arata ca 95 de nou-nascuti ar putea fi salvati in fiecare ora in intreaga lume - 830.000 de bebelusi pe an - daca proaspetele mamici ar alapta imediat dupa nastere. Raportul "Supermancare pentru bebelusi" ("...
Tu de ce fumezi? Foto: Agerpres Prima data, m-am lasat de fumat "serios" acum vreo cinci ani, cand am inceput sa-mi construiesc casa. Mi-am zis ca e de preferat sa bag bani in caramizi, decat in ingrosatul arterelor in regie proprie. Cand mi se facea dor, mai fumam cate o tigara de la nevasta-mea, "o vicioasa" de 20 de tigari /zi, cum ii place...
Te simti obosit? / Foto: BigStockPhoto.com Te simti in permanenta epuizat? Vrei sa urmaresti un film si adormi de la primele scene. Toti stim cum e sa fii obosit, mai ales daca avem o raceala sau o infectie virala. Dar atunci cand lipsa de energie este constanta si oboseala devine permanenta este deja cazul sa consulti un medic. Extenuarea este...