Publicat la: 
11/01/2018

Cresterea in greutate iarna

Pe langa carenta de vitamina D, care apare in organism pe perioada sezonului rece, cercetatorii de la Universitatea Alberta, Canada, au observat un alt efect negativ al reducerii timpului de expunere la lumina si caldura soarelui.

Celulele organismului inmagazineaza mai multe grasimi pe perioada iernii, ceea ce ar putea explica cresterea in greutate specifica acestei perioade. Constatarile ridica noi intrebari cu privire la aparitia afectiunilor sezonale, atat pe plan fiziologic, cat si pe plan psihologic, informeaza folio.ca.

"Cand razele solare patrand in piele, ajung la nivelul stratului adipos, lipidele se topesc si sunt eliminate. Asta face ca expunerea la lumina naturala a soarelui sa stopeze procesul de stocare a grasimilor in organism," declara Peter Light, autorul principal al studiului, profesor de farmacologie si director al Institutului de Diabet Zaharat din cadrul Universitatii din Alberta.

"Studiul ne ajuta sa intelegem de ce expunerea insuficienta la lumina naturala a soarelui - specifica climatului nordic - contribuie la acumularea grasimilor in organism, un proces responsabil pentru cresterea in greutate," declara Charles A. Catedra Allard pentru publicatia "Diabetes Research".

"Cu toate acestea, nu se stie inca care este gradul de intensitate a luminii solare si durata necesara expunerii ce activeaza procesul de topire a lipidelor la nivelul celular," arata raportul cercetatorilor, ce avertizeaza impotriva expunerii la soare cu scopul pierderii in greutate.

Noi descoperiri, o serie noua de intrebari

Cu toate acestea, constatarile deschid noi cai de explorare stiintifica ce ar putea duce la dezvoltarea unor tratamente specializate ce utilizeaza razele solare pentru tratarea obezitatii si a altor probleme de sanatate, precum diabetul zaharat de tip II.

"Se poate ca acest mecanism sa contribuie la stabilirea numarului de celule grase pe care le produce organismul inca din perioada copilariei. Exista o multime de studii de specialitate care sugereaza ca generatia actuala de copii va suferi probleme de sanatate mai grave, prin comparatie cu parintii lor, iar acestea probleme apar pe fondul unei expuneri reduse la lumina naturala a soarelui," este de parere Peter Light.

Reducerea expunerii la lumina naturala si aparitia tulburarilor sezoniere

Pe baza acestor descoperiri, celulele adipoase pe care le depozitam sub piele pot fi ceasul nostru biologic. Putem presupune ca lumina naturala ce regleaza ritmul nostru cicardian poate avea un impact similar la nivelul tesutului adipos.

''De aceea este recomandata limitarea expunerii la lumina albastra a dispozitivelor digitale inainte de culcare - asemanatoare razelor solare - intrucat acestea ne pot da peste cap ritmul cicardian," conform autorului principal al studiului.

Expunerea la lumina soarelui, care influenteaza programul de odihna, poate actiona si la nivel senzorial, stabilind nivelul de grasime pe care organismul il consuma in functie de sezon

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Pop Anca Oana
Medic Specialist
Pantea Ileana-Iuliana,Diabet medic specialist
Diabet medic...
Medic Specialist
Lector...

Articole similare

Renuntarea la fumat aduce kilograme in plus / Foto: Photoxpress Oamenii de stiinta spun ca au descoperit in cele din urma de ce fumatorii au tendinta de a lua in greutate, atunci cand renunta la obicei, anunta MSNBC. Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro. Este foarte cunoscut obiceiul celor care se lasa de fumat de a manca mai mult sau...
Pe langa carenta de vitamina D, care apare in organism pe perioada sezonului rece, cercetatorii de la Universitatea Alberta, Canada, au observat un alt efect negativ al reducerii timpului de expunere la lumina si caldura soarelui. Celulele organismului inmagazineaza mai multe grasimi pe perioada iernii, ceea ce ar putea explica cresterea in...